fbpx

Građani Albanci i Srbi ne žele “status kvo” u dijalogu

Učestvujući na Konferenciji pod nazivom “Glas naroda oko velikog finala”, koji je održan u organizaciji Instituta za istraživanje evropskih pitanja i razvoj (RIDEA), profesor na Oksfordu Antoni Hit je iznoseći rezultate urađene ankete izjavio da status kvo u kojem se aktuelno nalazi kosovsko-srpski dijalog ne prihvataju ni Albanci ni Srbi.

Učestvujući na Konferenciji pod nazivom “Glas naroda oko velikog finala”, koji je održan u organizaciji Instituta za istraživanje evropskih pitanja i razvoj (RIDEA), profesor na Oksfordu Antoni Hit je iznoseći rezultate urađene ankete izjavio da status kvo u kojem se aktuelno nalazi kosovsko-srpski dijalog ne prihvataju ni Albanci ni Srbi.

U ovom je kontekstu Hit istakao da se 86 odsto albanske zajednice na Kosovu ne slaže sa davanjem dodatnih kompetencija Zajednici srpskih opština, a kada je reč o korigovanju granica između Kosova i Srbije, većina kosovskih Albanaca se izjasnila protiv promene granica, sa obrazloženjem da je Kosovo nezavisna država.

Predsednik Kosova Hašim Tači je istakao da je nephodno mnogo veće jedinstvo unutar političke scene Kosova kako bi došlo do obnove dijaloga i postizanja sveobuhvatnog albansko-srpsko sporazuma.

-Neuspehom u Berlinu i Parizu dve zemlje nisu dobile baš ništa. Mislim da treba da pozovemo Sjedinjene Američke Države (SAD) radi aktivnije uloge i bolje koordinacije sa Evropskom Unijom (EU), kada vidimo da nema unutrašnjeg jedinstva unutar EU i imamo posla sa oslabljenom Evropskom Unijom. Takođe, vidimo i iz javnog mišljenja da je poverenje građana oko ovog procesa ne prelazi 40 odsto, a za SAD je 80 odsto. Tako, jedna takva koordinacija bi mogla da ima uspeha – rekao je Tači.

Džejms Ker Lindsej, profesor na katedri za političke nauke na Univerzitetu Sent Meri u Londonu  je za Radio Slobodna Evropa izjavio da bez obzira što se sada zvanični Vašington, vidi kao odlučujući partner, glavni partner treba da bude Evropska Unija.

-Međutim, pozicija Evropske  Unije u ovom slučaju je oslabljena. Zašto? Mi smo na kraju mandata Evropske Komisije i osobe i zvaničnici koji se bave ovim razgovorima su u odlasku… Neočekivano uloga SAD postaje vodeća, međutim, sve treba uraditi za učlanjenje u EU. Učlanjenje u EU treba da bude ono što gura napred ceo ovaj proces dijaloga – kazao je Lindsej.

On je takođe istakao da SAD mogu da imaju konstruktivnu i pozitivnu ulogu i da je jedini način da se stvari između Prištine i Beograda reše da međunarodna zajednica bude jedinstvena i da SAD i EU rade zajedno.

-Trenutno ne vidima tako nešto. Mi vidimo podelu unutar Evropske Unije, vidimo velike razlike između zemalja EU i SAD. Nemačka i Velika Britanija su u poziciji koja nije ista sa SAD. Francuska ima drugačiju poziciju. Nemačka je protiv ove pozicije Evropske Komisije. Trenutno, ništa se neće dogoditi dok ne prevaziđu ove podele – rekao je Lindsey.

Inače, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je pre nekoliko dana izjavio da nije realno da samo Sjedinjene Američke Države budu uključene u dijalog između Kosova i Srbije.

-Za sada nema najava o bilo kakvoj promeni formata dijaloga. Evropska Unija moderira ovaj dijalog” izjavio je Dačić dodajući da ukoliko se bude postigao eventualni sporazum, on treba da se usvoji u Savetu bezbednosti OUN.

Inače, kosovski predsednik Hašim Tači je na Konferenciji koju je organizovao Institit RIDEA tvrdio da 35 odsto građana prihvata opciju “korigovanja i demarkacije“ granice sa Srbijom.

-Veoma mi je drago što je opcija korigovanja demarkacije granice dobila mnogo veću podršku građana Kosova, i ova podrška je i pored antikampanje stigla do 35 odsto. Antikampanja političkih partija ali i drugih – izjavio je Tači.

S druge strane, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je rekao da odluka o uvedenoj taksi do 100 na uvoz srpske robe ostaje na snazi dok Srbija ne bude priznala nezavisnost Kosova. Na ovaj stav Haradinaja reagovao je kosovski predsednik Hašim Tači.

-Na žalost, situacija i poslednji razvoji nisu uopšte obećavajući. Stvari se uopšte ne pomeraju, aktuelno stojimo u mestu, uprkos poslednjim inicijativama za deblokiranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i perspektive za postizanje sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je najveći mogući rizik za bezbednost i stabilnost dve zemlje i regiona – izjavio je Tači.

Inače, prema Istraživanju Instituta RIDEA, 32 odsto građana Kosova aktuelno prihvata promenu granice između Kosova i Srbije.

KosovoLive-Violeta Oroši Berišaj

Američki logo

 

 

 

%d bloggers like this: