Грађани Албанци и Срби не желе “статус кво” у дијалогу

Учествујући на Конференцији под називом “Глас народа око великог финала”, који је одржан у организацији Института за истраживање европских питања и развој (РИДЕА), професор на Оксфорду Антони Хит је износећи резултате урађене анкете изјавио да статус кво у којем се актуелно налази косовско-српски дијалог не прихватају ни Албанци ни Срби.

У овом је контексту Хит истакао да се 86 одсто албанске заједнице на Косову не слаже са давањем додатних компетенција Заједници српских општина, а када је реч о кориговању граница између Косова и Србије, већина косовских Албанаца се изјаснила против промене граница, са образложењем да је Косово независна држава.

Председник Косова Хашим Тачи је истакао да је непходно много веће јединство унутар политичке сцене Косова како би дошло до обнове дијалога и постизања свеобухватног албанско-српско споразума.

-Неуспехом у Берлину и Паризу две земље нису добиле баш ништа. Мислим да треба да позовемо Сједињене Америчке Државе (САД) ради активније улоге и боље координације са Европском Унијом (ЕУ), када видимо да нема унутрашњег јединства унутар ЕУ и имамо посла са ослабљеном Европском Унијом. Такође, видимо и из јавног мишљења да је поверење грађана око овог процеса не прелази 40 одсто, а за САД је 80 одсто. Тако, једна таква координација би могла да има успеха – рекао је Тачи.

Џејмс Кер Линдсеј, професор на катедри за политичке науке на Универзитету Сент Мери у Лондону  је за Радио Слободна Европа изјавио да без обзира што се сада званични Вашингтон, види као одлучујући партнер, главни партнер треба да буде Европска Унија.

-Међутим, позиција Европске  Уније у овом случају је ослабљена. Зашто? Ми смо на крају мандата Европске Комисије и особе и званичници који се баве овим разговорима су у одласку… Неочекивано улога САД постаје водећа, међутим, све треба урадити за учлањење у ЕУ. Учлањење у ЕУ треба да буде оно што гура напред цео овај процес дијалога – казао је Линдсеј.

Он је такође истакао да САД могу да имају конструктивну и позитивну улогу и да је једини начин да се ствари између Приштине и Београда реше да међународна заједница буде јединствена и да САД и ЕУ раде заједно.

-Тренутно не видима тако нешто. Ми видимо поделу унутар Европске Уније, видимо велике разлике између земаља ЕУ и САД. Немачка и Велика Британија су у позицији која није иста са САД. Француска има другачију позицију. Немачка је против ове позиције Европске Комисије. Тренутно, ништа се неће догодити док не превазиђу ове поделе – рекао је Линдсеy.

Иначе, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је пре неколико дана изјавио да није реално да само Сједињене Америчке Државе буду укључене у дијалог између Косова и Србије.

-За сада нема најава о било каквој промени формата дијалога. Европска Унија модерира овај дијалог” изјавио је Дачић додајући да уколико се буде постигао евентуални споразум, он треба да се усвоји у Савету безбедности ОУН.

Иначе, косовски председник Хашим Тачи је на Конференцији коју је организовао Инститит РИДЕА тврдио да 35 одсто грађана прихвата опцију “кориговања и демаркације“ границе са Србијом.

-Веома ми је драго што је опција кориговања демаркације границе добила много већу подршку грађана Косова, и ова подршка је и поред антикампање стигла до 35 одсто. Антикампања политичких партија али и других – изјавио је Тачи.

С друге стране, косовски премијер Рамуш Харадинај је рекао да одлука о уведеној такси до 100 на увоз српске робе остаје на снази док Србија не буде признала независност Косова. На овај став Харадинаја реаговао је косовски председник Хашим Тачи.

-На жалост, ситуација и последњи развоји нису уопште обећавајући. Ствари се уопште не померају, актуелно стојимо у месту, упркос последњим иницијативама за деблокирање дијалога, резултат је нула. Недостатак дијалога и перспективе за постизање споразума за нормализацију односа између Косова и Србије је највећи могући ризик за безбедност и стабилност две земље и региона – изјавио је Тачи.

Иначе, према Истраживању Института РИДЕА, 32 одсто грађана Косова актуелно прихвата промену границе између Косова и Србије.

КосовоЛиве-Виолета Ороши Беришај

Амерички лого