Štrpce: Otvorena prva api komora na Kosovu

Područje opštine Štrpce, zbog prirodnih karakteristika okruženja, veoma je pogodno za razvoj pčelarstva, pa se mnoga domaćinstva bave ovim poslom. Među njima je i porodica Veljković sa Brezovice. Osim meda i drugih pčelinjih proizvoda, došli su na ideju da naprave i prvu api komoru na Kosovu.

Cvetko Veljković sa Brezovice pčelarstvom je počeo da se bavi iz hobija ali i nedostatka posla pre nekoliko godina. Počeo je sa nekoliko košnica, a danas ih ima oko 150. Nedavno je po uzoru na zapadne zemlje došao na ideju da u ponudi pored pčelinjih proizvoda i nešto potpuno novo.

Otvorio je prvu api komoru na Kosovu. Na svom imanju u podnožju Šar planine sagradio je malu drvenu brvnaru u kojoj je smestio nekoliko košnica sa potrebnom aparaturom za inhalaciju i udisanje vazduha iz košnica.

„Rad sa pčelama, taj njihov vazduh iz košnice, feromon je veoma zdrav. I zato sam došao na ideju. Video sam i na internetu da se to mnogo koristi u Sloveniji, Rusiji, Nemačkoj u zadnjih 30-tak godina. Video sam da je i u Srbiji napravljena prošle godine prva api komora i ja sam hteo ovde na Kosovu to da napravim. To je vazduh iz košnice, pčelinji feromon. Taj feromon se oseća u zavisnosti od biljke koja medi, znači to je direktno iz košnice. One ubacuju tu njihov nektar, polen, eterična ulja, matičnu mleč, sve ono što pčela uzima iz prirode i tu prerađuje. Pri zrenju meda vrši se isparavanje i to se direktno uvlači preko respiratornog sistema u naš organizam. Postoji aparat koji izvlači iz košnice vazduh, api aerosol, maska, može i sa maskom i bez maske, dovoljno je samo da sedimo u ovoj drvenoj kućici brvnari, jer okruženje mora biti od prirodnog materijala da bi bio potpun efekat“, kaže Cvetko.

Udisanje ovakvog vazduha ima brojne blagodati na čitav organizam. Preporučuje se da terapija traje 21 dan.

„Najbolje je da se primenjuje dva puta dnevno, ujutru i uveče, po 15-20 minuta. 21 dan terapije, pogotovu za astmu, bronhitis, ceo respiratorni sistem. Čak je mnogo dobro i za razne alergije, stres, migrenu, apetit, za imunitet celog organizma. Postoji institut koji ovu oblast ispituje i oni nisu našli nikakve kontraindikacije, samo ima dobrih stvari“, dodaje Cvetko.

Prva api komora na Kosovu ima i prve posetioce.

„Redovno posećujem api komoru, s obzirom da je prva kod nas. Iskreno, u početku sam bio malo skeptičan po ovom pitanju, ali čitajući razne članke na internetu, istražujući šta predstavlja api komora, shvatio sam da je ovo jedna veoma dobra ideja i da je zdravo i korisno za zdravlje ljudi. Pre svega utiče pozitivno na depresiju, umiruje živce, dobro je za respiratorne organe“, kaže Zlatko Stanojević.

Najčešći posetioci api komore su deca, jer udisanje ovog vazduha pozitivno utiče na virusne i respiratorne infekcije.

„Ja se ovde inhaliram, to je mnogo zdravo i lepo, i baš volim ovde da dolazim. Inhalacija je vrlo zdrava, kao da osećam neku snagu, kao da sam super heroj, tako mi je mnogo bolje i ne kašljem“, kaže desetogodišnji Lazar.

„Kada kašljem, mene mama i tata dovedu ovde na inhalaciju i to mi pomogne da mi prođe kašalj“, dodaje devetogodišnja Lana.

I tako. Nešto što je počelo ih hobija, dovelo je do ljubavi prema pčelama, ali i koristi od bavljenja ovim poslom.

Cvetko poručuje da se neće tu zaustaviti, uskoro planira otvaranje i novih komora. Nada se da će ovakav prirodan način lečenja zaživeti među ljudima, jer zdravlje nema cenu.

KosovoMaja Mladenović Radio Herc