Leposavka poreklom iz Prizrena ovogodišnja „Kosovka devojka“

Nevena Kujundžić iz Leposavića, odlukom šestočlanog žirija, izabrana je za najlepšu kosovku devojku u okviru istoimene mainfestacije koja se tradicionalno održava uoči Vidovdana u porti manastira Gračanica. Pored Nevene titulu prve pratilje ponela je Sunčica Stojanović iz Gračanice, dok je Jelena Nikolić iz Velikog Ropotova izabrana za drugu pratilju.

Nevena Kujundžić iz Leposavića, odlukom šestočlanog žirija, izabrana je za najlepšu kosovku devojku u okviru istoimene manifestacije, koja se tradicionalno održava uoči Vidovdana u porti manastira Gračanica. Pored Nevene, titulu prve pratilje ponela je Sunčica Stojanović iz Gračanice, dok je Jelena Nikolić iz Velikog Ropotova izabrana za drugu pratilju.

Najlepšoj od 14 devojaka, Neveni Kujundžić, poreklom iz Prizrena, nagradu je uručio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović. Za laskavu titulu Kosovke devojke, koja će na završnoj večeri „Vidovdansko pesničko bdenije“ pesniku vitezu uručiti nagradu „Kondir kosovke devojke“ takmičile su se devojke iz gotovo svih srpskih sredina sa Kosova i Metohije, uključujući i gošće iz Kumanova i Teotova iz Severne Makedonije.

Hor dece Ansambla „Venac“, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Finalno veče „Izbora kosovke devojke“, pesmom „Mi smo deca neba“, otvorio je hor dece dečjeg Anasmbla „Venac“, posle kojih su se na sceni smenjivali igrači i izvođači brojnih Kulturno umetničkih društava sa centralnog Kosova, kao i igrači omladiske grupe Ansambla Venac“.

U ime Doma kulture Gračanica, Srećko Todorović je za dugogodišnju uspešnu saradnju ove ustanove sa srpskim udruženjima iz Makedonije uručio povelje predsedniku Srpske zajednice regionalnog odbora Tetova Primislavu Stanojeviću, predsednici Srpske zajednice u Severnoj Makedoniji Gordani Jović Stojkovski, kao i predsedniku Kulturno umetničkog društva „Sveti Sava“ iz Tetova, Momčilu Veliću.

Nevena Kujundžić, članica KUD „Kopaonik“ iz Leposavića u izboru za Kosovku devojku učestvovala je u tradicionalnoj gradskoj nošnji stare Prištine. Vidno uzbuđena ona je kratko izjavila da se nije nadala pobedi, ali da joj laskava titula koju je osvojila i te kako prija.

Nevena Kujudžić, najlepšta kosovka devojka, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

– Čast mi je što sam večeras ovde što sam učestvovala u ovome i baš mi je drgo što sam osvojila titulu – rekla je novinarima Nevena Kujundžić.

Blizu hiljadu gledalaca u manastirskoj porti posebno je oduševio nastup Bojane Peković iz Kraljeva. Publika je uživala u njenom moćnom glasu i izvođenju tradiconalnih pesama na guslama. Puna utiska zbog odlično prihvaćenog nastupa, ali i zbog toga što je prvi put na Kosovu i Metohiji, Bojana je rekla da je oduševljena ovime što je ovde videla.

-Ja, moj brat Nikola i naša umetnička porodica zaista smo oduševljeni toplinom na koju smo ovde naišli, a i brojem ljudi koji su došli da gledaju i naš nastup i izbor devojke. Zaista nosimo prelepe utiske i s druge strane je velika čast biti na ovoj sceni ispred ovakvog hrama, jer se mi uvek trudimo da u svom radu pesmom prenosimo Kosovo i Metohiju, sada, kada smo nogom stupili tu, to je za nas poseban doživljaj – rekla je Bojana Peković.

Bojana Peković
Bojana Peković, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Vidovdanske svečanosti u Gračnici nastavljaju se i 27. i 28. juna tradicionalnim manifestacijama Vidivdansko pesničko bdenije kada će najboljim književnim stvaraocima biti uručene nagrade „Zlatni krst Kneza Lazara“, „Gračanička Povelja“, „Pero Despota Strefana Lazarevića“ i „Kondir Kosovke devojke“.  U Domu kulture biće održana svečana Vodovdkanka sednica Skupšitne Grada Priština i Opštine Gračanica. Književni čas „Za trpezom kosovskih junaka“ biće održan u selu Babin Most kod Obilića, a potom i u Srpskom kulturnom centru u Prištini.  U porti manastira Gračanica 28. juna u 9:00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija. Parastos kosovski junacima biće služen na Gazimestanu u 13 časova , nakon čega će u manastirskoj porti biti organizovana dodela medalja „Majka devet Jugovića“ koju Eparhija raško – prizrenska tradicionalno dodeljuje majkama sa četvoro i više dece. Za mališane biće održan koncert baletske škole i predstava „Guliver u zemlji lutka“ AP „Janićije Popović“ iz Gračanice.

I. Miljković.