Лепосавка пореклом из Призрена овогодишња „Косовка девојка“

Невена Кујунџић из Лепосавића, одлуком шесточланог жирија, изабрана је за најлепшу косовку девојку у оквиру истоимене манифестације, која се традиционално одржава уочи Видовдана у порти манастира Грачаница. Поред Невене, титулу прве пратиље понела је Сунчица Стојановић из Грачанице, док је Јелена Николић из Великог Ропотова изабрана за другу пратиљу.

Најлепшој од 14 девојака, Невени Кујунџић, пореклом из Призрена, награду је уручио председник општине Грачаница Срђан Поповић. За ласкаву титулу Косовке девојке, која ће на завршној вечери „Видовданско песничко бденије“ песнику витезу уручити награду „Кондир косовке девојке“ такмичиле су се девојке из готово свих српских средина са Косова и Метохије, укључујући и гошће из Куманова и Теотова из Северне Македоније.

Хор деце Ансамбла „Венац“, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Финално вече „Избора косовке девојке“, песмом „Ми смо деца неба“, отворио је хор деце дечјег Анасмбла „Венац“, после којих су се на сцени смењивали играчи и извођачи бројних Културно уметничких друштава са централног Косова, као и играчи омладиске групе Ансамбла Венац“.

У име Дома културе Грачаница, Срећко Тодоровић је за дугогодишњу успешну сарадњу ове установе са српским удружењима из Македоније уручио повеље председнику Српске заједнице регионалног одбора Тетова Примиславу Станојевићу, председници Српске заједнице у Северној Македонији Гордани Јовић Стојковски, као и председнику Културно уметничког друштва „Свети Сава“ из Тетова, Момчилу Велићу.

Невена Кујунџић, чланица КУД „Копаоник“ из Лепосавића у избору за Косовку девојку учествовала је у традиционалној градској ношњи старе Приштине. Видно узбуђена она је кратко изјавила да се није надала победи, али да јој ласкава титула коју је освојила и те како прија.

Невена Кујуџић, најлепшта косовка девојка, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

– Част ми је што сам вечерас овде што сам учествовала у овоме и баш ми је дрго што сам освојила титулу – рекла је новинарима Невена Кујунџић.

Близу хиљаду гледалаца у манастирској порти посебно је одушевио наступ Бојане Пековић из Краљева. Публика је уживала у њеном моћном гласу и извођењу традицоналних песама на гуслама. Пуна утиска због одлично прихваћеног наступа, али и због тога што је први пут на Косову и Метохији, Бојана је рекла да је одушевљена овиме што је овде видела.

-Ја, мој брат Никола и наша уметничка породица заиста смо одушевљени топлином на коју смо овде наишли, а и бројем људи који су дошли да гледају и наш наступ и избор девојке. Заиста носимо прелепе утиске и с друге стране је велика част бити на овој сцени испред оваквог храма, јер се ми увек трудимо да у свом раду песмом преносимо Косово и Метохију, сада, када смо ногом ступили ту, то је за нас посебан доживљај – рекла је Бојана Пековић.

Бојана Пековић
Бојана Пековић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Видовданске свечаности у Грачници настављају се и 27. и 28. јуна традиционалним манифестацијама Видивданско песничко бденије када ће најбољим књижевним ствараоцима бити уручене награде „Златни крст Кнеза Лазара“, „Грачаничка Повеља“, „Перо Деспота Стрефана Лазаревића“ и „Кондир Косовке девојке“.  У Дому културе биће одржана свечана Водовдканка седница Скупшитне Града Приштина и Општине Грачаница. Књижевни час „За трпезом косовских јунака“ биће одржан у селу Бабин Мост код Обилића, а потом и у Српском културном центру у Приштини.  У порти манастира Грачаница 28. јуна у 9:00 часова биће служена Света архијерејска литургија. Парастос косовски јунацима биће служен на Газиместану у 13 часова , након чега ће у манастирској порти бити организована додела медаља „Мајка девет Југовића“ коју Епархија рашко – призренска традиционално додељује мајкама са четворо и више деце. За малишане биће одржан концерт балетске школе и представа „Гуливер у земљи лутка“ АП „Јанићије Поповић“ из Грачанице.

И. Миљковић.