fbpx

Mitropolit Amfilohije: Niste vi manjina, već ono što je najsnažnije, ne samo na KiM, već i u Evropi!

Mnogobrojni vernici sa Kosova i Metohije, uže Srbije ali i iz Republike Srpske i Severne Makedonije prusustvovali su jutros Svetoj liturgiji koju su, uz sasluženje sveštenstva i monaštva i pojanje Hora RTS-a, u porti manastira Gračanica služili arhijereji SPC predvođeni Mitroplitom Crnogorsko primorskim Arhiepiskopom cetinjksih i Egzarhom Pećkog Trona Amfilohijem i vladikom Raško – prizrenskim Teodosijem.

Mnogobrojni vernici sa Kosova i Metohije, uže Srbije ali i iz Republike Srpske i Severne Makedonije prusustvovali su jutros Svetoj liturgiji koju su, uz sasluženje sveštenstva i monaštva i pojanje Hora RTS-a, u porti manastira Gračanica, služili arhijereji SPC predvođeni Mitroplitom Crnogorsko primorskim Arhiepiskopom cetinjksih i Egzarhom Pećkog Trona Amfilohijem i vladikom Raško – prizrenskim Teodosijem.

Na kraju bogosluženja, po obavljanju pričešća velikog broja vernika, vladika Teodosije se zahvalio svim arhijerejima koji su služili svečanu Vidovdansku liturgiju.

Vidovdanska svečana liturgija, foto: I. M. GračanicaOnlajn

–  Zahvaljujemo Mitropolitu Amfilohiju i vladiki Joanikiju koji nam dolaze iz Crne Gore, vladiki Atanasiju iz Mileševe, vladiki Jovanu iz mučeničke Slavonije, vladiki Kirilu iz južne i centralne Amerike, osobiti vladiki Atanasiju, koji nam dolazi iz Hercegovine, svi sa ljubavlju i žrtvom zavetnom, došli su na Kosovo da zavetno proslavimo Vidovdan, naš zavetni praznik, da nas Gospod podrži i ukrepi u svemu što je dobro –  rekao je u kraćoj besedi episkop rapko – prizrenski i kosovsko metohijski Teodosije.

U besedi vernicimia Mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije je rekao da smo „svi mi grešnici koliko god nas ima na zemlji, ali je bitno“, naveo je mitropolit, „da li smo grešnici koji se kajemo pred Bogom i pred svojom savešću ili smo grešnici koji pljujemo na Boga, na svetinju Božju, pljujemo i preziremo bližnjega svoga“.

Mitropoloit Amfilohije, foto: I.M. GračanicaOnlajn

 – Ovdje za vas kažu da ste manjina, niste vi manjina nego ste ono što je najsnažnije i najmoćnije ne samo na Kosovu i Meothiji nego i u Evropi. Putokaz svim evrpskim narodima koji su danas postali nehrišćanski i antihrišćanski narodi. Antihrišćanstvo njihovo je još gore, opakije i opasnije od onoga boljševičkog antihrišćanstva, jer i boljševici su bili kršteni ljudi pa su nešto od časti i poštenja sačuvali kod sebe. Ovo je sad nekršteno koje je došlo i koje upravlja svijetom i nažalost vidi se kako upravlja – rekao je Mitropolit.

Naglasivši da se svetom nastavlja nasilje koje je započelo na Kosovu, kao što je i 1389. godine nasilje započelo na Kosovu, Mitropollit crnogorsko – primorksi je podsetio da se ono odvija preko nas i naših leđa.

Foto: I.M. GračanicaOnlajn

– Evo danas se odvija širom Vaseljene, od Ukrajine  do Azije. Sad smo bili sa njegovom svetošću patrijarhom Irinejom u Siriji, da vidite čitave gradovi koji su srušeni.  Tripoli i Bejrut su srušeni, od tih i takvih silnika i nasilnika koji su ovdje rušili naše Hramove isti su oni, isti je to duh bezbožni, antibožni, duh koji je to radi u ime evropskih takozvanih ljudskih prava, a u stvari o čemu se radi?! To je nastavak krstaških ratova koji su se vodili navodno da oslobađaju Hristov grob, a opljačkali su i oskrnavili svetinje Carigrada i širom Azije ondašnje, radi svojih interesa. Posle njih Napoleon je isto krenuo da takva ljudska prava širi svijetom, a onda posle Napoleona, Hitler i Musolini, a posle njih Staljin, Lenjin i Broz, a posle njih, danas ovi koji su njihovi sljedbenici, NATO – paktovci, ta i takva obezbožena Amerika i Evropa, koja se odriče Boga i Crkve Božije – naglasio je mitropolit Amfilohije.

Vladika Teodosije pričešćuje monaštvo i vernike, foto: I. M. GračanicaOnlajn

Egzarh Pećkog Trona je podsetio da EU nije čak ni u zakon unela da je sagrađena na hrišćanskim vrednostima iako je, kaže Mitropolit Amfilohije, od njih zatraženo da to urade.

– Na čemu grade sudibinu Evrope odričući se Hrista Boga, časnoga Krsta, svetinje Božje, odričući se Boga ljubavi i čovijeka koji je prizvan na Bogočoviječansku ljubav, kao što to kaže Jevanđelje: „Oni koji Mene goniše i vas će goniti“. Tako se to događalo i događa se i danas i ne treba gubiti nadu. Ono što se događa, to je nastavak onoga što se događalo kroz istoriju čovječanstva, posebno na ovakvim svjetim mestima kakvo je Kosovo i Metohija. Ova istrajnost u vjernosti, časnome Krstu, Hristu Bogu našem, Bogu ljubavi, vaša istrajnost, ovdašnjih kosovometohijaca, to je putokaz ovoj drugoj braći, da se i oni vrate svome časnom Krstu, a vratiće se ako se i mi vratimo i ako budemo mi Njemu vjerni, naglasio je Mitropolit crnogorsko – primorski.

Mitropolit Amfilohije je podsetio da je ispod ćivota Svetoga kralja (Stefana Dečanskog; prim. aut.), dok su, kako je rekao, „ovi naši pljuvali na ćivot Svetoga Kralja, dotle su Albanke majke, provodile, tri puta, sjećam se i gladao sam svojim očima, djecu ispod ćivota, pa neće da okrenu leđa prema svetinji nego se okreću unazad kad izlaze iz Hrama“.

– Takav narod treba ovdje da bude bilo da su Albanci ili su Srbi ili neki drugi. Takvog naroda traže Bog i Crkva Božja, takvog naroda traži Raspjeće Hristovo i ta vjernost istini Božjoj, mudrosti Božjoj, to je vjernost Bogu ljubavi, bratoljublju i Bogoljublju. Daj Bože da se takvi umnože među svima nama, jer na takvim ljudima počiva svijet.  To su oni, koji su saraspeti Hristu i njegovom raspjeću, a nijesu oni koji su bogoubice i bratoubice kakvih je bilo od Jude izdajnika. On je za činiju sočiva i trideset srebrnjaka prodao svoju dušu, a oni prodaju Boga i brata svoga. Daj Bože da i oni, koje je dopustio Gospod da budu na vlasti kod nas, da se i oni vrate toj i takvoj vjeri, toj i takvoj vjernosti Lazarevskom zavjetu ne proglašavajući Lazara kao mitsko biće, a sebe kao da su oni jedini spasitelji ovoga svijeta. Neka Bog urazumi i njih i nas i sve sa kojima živimo i sve ljude i sve zemaljske narode – rekao je na kraju besede Mitropolit crnogorsko – primorski Arhiepiskop Cetinjski i Egzarh Pećkog Trona Amfilohije Radović.

Foto: I. M. GračanciaOnlajn

Posle svete arhijerejske liturgije i podele zlatnih i srebrnih medalja „Majka devet Jugovića“ majkama koje su rodile i koje odgajaju petoro i više dece, u nastavku obeležavanja Vidovdana služen je parstos na mestu kosovske bitke na Gazimestanu.

Ivan Miljković

 

 

%d bloggers like this: