fbpx

Ustavni sud odlukom vratio kompetencije za dijalog sa Srbijom na pravi kolosek

Ustavni Sud Kosova

Ustavni sud Kosova je doneo odluku da je “Zakon o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima delegacije Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom, neustavan“. Ovom odlukom, pregovarački tim  više neće imati kompetencije da pregovara u ime Kosova, već će to pravo imati kosovska Vlada.

Ustavni sud Kosova je doneo odluku da je “Zakon o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima delegacije Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom, neustavan“. Ovom odlukom, pregovarački tim  više neće imati kompetencije da pregovara u ime Kosova, već će to pravo imati kosovska Vlada.

U odluci Ustavnog suda se pored ostalog navodi da „državna delegacija ne može da bude uključena u interakciju odvajanja, kontrole i balansiranja vlasti, odnosno strukture podele vlasti, kako je definisano članom 4 Ustava Kosova“.

Što se uloge predsednika Kosova u dijalogu tiče, Ustavni sud je istakao da je skupština Kosova u obavezi da nadgleda spoljnu politiku u sklopu svojih ustavnih kompetencija.

Takođe, po Ustavu Vlada ima kompetenciju da predlaže i sprovodi unutrašnju i spoljnu politiku, dok paragraf 1 i 9 član 94 Ustava određuje da premijer, „predstavlja i vodi Vladu“, kao i da se „konsultuje sa predsednikom oko primene spoljne politike zemlje“.

Odmah nakon odluke Ustavog suda, jedan od članova ovog pregovaračkog tima Visar Imeri iz Socijaldemokratske partije Kosova je izjavio da od sada svi članovi ove partije, koji su učestvovali u ovom pregovaračkom timu više neće biti deo njega.

-Ustavni sud je proglasio neustavnim sve kompetencije koje su Zakonom date državnoj delegaciji i tako je onemogućila skupštinu da bude u vodećoj poziciji u dijalogu sa Srbijom, onako kako smo se dogovorili sa poslanicima kada se glasalo za Rezoluciju.  Putem skupštine dijalog bi imao demokratski legitimitet. Bilo kako bilo, Ustavni sud je rekao da dijalog sa Srbijom ne treba da predvodi skupština, nego premijer i predsednik Kosova-, izjavio je Imeri.

I Enver Hodžaj, zamenik premijera iz redova Demokratske partije Kosova, koji je bio član vladinog pregovaračkog tima sa Srbijom je izjavio da poštuje odluku Ustavog suda i da je njegova partija uvek verovala da Kosovo ima legitimne institucije za vođenje dijaloga.

-Mi nastavljamo da verujemo, međutim, politički konsenzus je neophodan za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom koji će završiti međusobnim priznanjem i stolicom u OUN- istakao je Hodžaj.

Reagovao je i predsednik Kosova Hašim Tači koji je putem svog Fejsbuk profila istakao da niko ne može sam da preuzme teret za rešavanje konflikta sa Srbijom.

– Kao predsednik zemlje, veoma cenim političku volju i individualnu odgovornost čelnika pregovaračke ekipe, koji su kada je Kosovo ključalo od jalovih političkih debata bili u stanju da to prevaziđu i preuzmu državnu odgovornost. U skladu sa Ustavom i političkom voljom, čelnici institucija, politički lideri svih subjekata, treba da se ujedine u procesu dijaloga za postizanje mirovnog sporazuma, koji otvara perspektivu integraciji Kosova i okončava izolaciju i stagnaciju – istakao je između ostalog Hašim Tači.

Dve glavne opozicione partije na Kosovu, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, koje su predale ovaj predmet za tumačenje veoma su zadovoljne ovakvom odlukom Ustavnog suda Kosova.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani je na konferenciji za štampu istakla da je ova odluka Ustavnog suda jasna poruka premijeru Haradinaju da ustavne kompetencije ne mogu da se biraju i uzimaju.

– I razjasnila je da kompetencije Vlade za izgradnju i primenu spoljne politike podrazumeva državnu i patriotsku odgovornost za zaštitu interesa Kosova, kao premijer i kao Vlada u dijalogu.  Bežeći od ove odgovornosti on je pokazao da nije sposoban da brani interese Republike Kosovo – rekla je Osmani.

Njen partijski kolega Ljumir Abdidžiku je izjavio da više nema pregovaračkog tima, ali da je ostala vladajuća koalicija PAN, dodajući da bi se ova mrlja zaboravila da pre šest meseci nije izglasan budžet Kosova.

Prema Aljbuljeni Hadžiu poslanici Pokreta Samoopredeljenje, nakon ovakve odluke Ustavnog suda, jedina opcija su izbori.

– U ovim okolnostima kada imamo predsednika koji na neustavan način vodi dijalog sa Srbijom odbijamo da preuzmemo njihove kompetencije oko dijaloga. Sada čekamo da budu izbori – izjavila je Hadžiu.

Inače za šest meseci, vladin pregovarački tim, koji su predvodili Fatmir Ljimaj lider Socijaldemokratske Inicijative i Špend Ahmeti lider Socijaldemokratske partije Kosova dva puta su boravili u Briselu. Prvi put su se sastali sa posrednicom u dijalogu između Kosova i Srbije Federikom Mogerini, a marta ove godine sa njenom savetnicom Angelinom Ajhorst. Tom prilikom su predali Platformu za dijalog.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj

 

 

%d bloggers like this: