Харадинај од Париза очекује подршку за визну либерализацију

Састанак у Паризу, који је планиран за почетак јула месеца између лидера Косова и Србије, како би покушали да обнове прекинути дијалог у Бриселу новембра месеца прошле године, одложен је, али се још увек не зна када ће се и да ли ће се одржати.

Међутим, косовски премијер Рамуш Харадинај је јуче ипак отпутовао у Париз, а како је истакао главне теме са француским званичницима биће подизање билатералног политичког и економског партнерства са Француском и унапређење и убрзавање агенде за либеализацију виза за грађане Косова.

“Као ускраћено право нашим грађанима, снажно ћемо се ангажовати да изолацији најмлађе државе у регион дође крај. Народ Косова треба да се третира као сви други народи, без разлике у слободи кретања. Косово је испунило сваки постављени критеријум из Европске Уније и сада је последњи тренутак за размишљање и заслужену одлуку за косовце”, изјавио је Харадинај.

Косовски премијер је исти став око визне либерализације за Косово изнео и на радној скупштини његове Алијансе за будућност Косова, наводећи и да је одлука о такси од 100 одсто на увоз српске робе једно од највећих успеха његове Владе.

“Са таксом од 100 одсто, показали смо свету да смо своје газде и да не дозвољавамо Србији нити било којој другој држави да угрози Косово. Испунили смо критеријуме за либерализацију виза и очекујемо да се донесе одлука онако како је рекла Немачка”, изјавио је Харадинај.

Након што је косовска Влада донела одлуку о таксама на увоз српске робе, званични Београд је условио наставак дијалога. И поред снажног притиска међународне заједнице да суспендује одлуку о таксама косовски премијер инсистира да ова владина одлука нема никакве везе са дијалогом. Такво мишљење дели и један број косовских аналитичара.

Јета Краснићи из Демократског Института Косова (ДИК- КДИ) је истакла да се сусрет у Паризу није догодио не због Косова, већ због неспремности Србије да преузме одговорност.

“Тарифа према Србији је само претекст који користи председник Александар Вучић, који изгледа није јако заинтересован за постизање споразума са Косовом”, констатовала је Краснићи.

Она је још истакла и да је Косово често имало прилику да бојкотује сусрете као последицу деструктивног приступа Србије у спровођењу бриселских споразума, као и када је Београд манипулисао користећи процес дијалога, како би лобирао против државности Косова.

Иначе, Уред премијера је саопштио да ће се Рамуш Харадинај, у пратњи шефа косовске дипломатије Беџетом Пацолијем, састати са министром унутрашњих послова Француске, Кристофером Кастанером и другим представницима француских институција.

С друге стране, заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер је за ББЦ, програм на српском језику, изјавио да би Приштина и Београд требали да се врате за преговарачки сто пре одржавања локалних избора у Србији, који ће се одржати на пролеће наредне године. Он је истакао да би косовска Влада требала да укине таксе, како би се дијалог између две земље наставио, али да зависи од обеју страна колико ће бити спремне да се врате преговорима, а затим и да постигну споразум о нормализацији међусобних односа.

“Тензије воде погрешним проценама, погрешне процене могу водити насиљу, а насиље може прерасти у конфликт. Тако да, постоји забринутост, иако је Америка посвећена постизању споразума”, казао је Палмер.

Палмер је такође истакао да Сједињене Америчке Државе (САД), подржавају овај процес и да ће све учинити како би охрабрили и омогућили обема странама да дођу до договора, јер је то у интересу не само Косова и Србије, већ и целог региона, Европске Уније и Сједињених Америчких Држава.

„Нисам сигуран да смо дошли до тренутка када нам је потребна међународна конференција, пошто је већ започет процес дијалога под руководством Европске уније и он је довео до одређеног напретка“, оценио је Палмер.

Он је поред осталог изјавио да су обе стране упознате са ставовима САД и да раде са свим значајним политичким представницима у Приштини и Београду.

„Ми охрабрујемо власти у Приштини да раде оно што је неопходно за наставак дијалога, као што и са властима у Београду разговарамо о параметрима договора“, изјавио је Палмер.

Коментаришући ове изјаве Метју Палмера, српски председник Вучић је у интервјуу за Б92 између осталог казао да је Палмер озбиљан политичар и да одлично познаје регион Западног Балкана, али да ће све да уради како би Косово фукционисало као независна држава.

“Ја се одавно не плашим, не само господина Палмера, већ свих других, могу да их поштујем, могу да разговарам са њима и то је све”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли би могла да се „врати она опција око разграничења“, Вућич је одговорио да “једнога дана, шта год да буде, како год да буде, неко ће морати и о таквим стварима да говори”.

“Ми смо успели, зато наше нежне уши не воле да чују истину. Једнога дана ће неко некада о нечему морати да разговара, ако у међувремено све не погубимо. Имали смо много успеха ми у нашим генијалним идејама ’90-тих, и 2004, 2006 и 2008 и све смо погубили, никада компромис нисмо прихватили. Ја сам понудио компромис, неће га Срби, неће га Албанци, неће га нико. Нема проблема, своју историјску улогу сам завршио, задатак необављен и шта је ту могло више?”, изјавио је Вучић.

Он је такође казао да изјаве косовског председника Косова Хашима Тачија везане за припајање Прешевске долине Косову нису озбиљне и не представљају никакву опасност за Србију, и поред тога што Тачи “већ неколико година”, помиње ову опцију.

Вучић је иначе оптужио званичну Приштину због анулирања састанка у Паризу, зато што косовска Влада није укинула таксу на увоз српске робе, као предуслов за овај састанак и наставак дијалога.

Иначе, Финска је данас од Румуније преузела шестомесечно председавање Саветом Европске Уније, чији су чланови министри иностраних послова земаља чланица ЕУ.

Један број косовских аналитичара не искључује да би наредних шест месеци на дневни ред могло да се нађе и питање визне либерализације за грађане Косова. Једно од образложења за овакав став је и чињеница да Румунија за разлику од Финске која је признала косовску независност, није била заинтересована да у дневни ред сврста и питање либерализације виза.

Иначе, косовски премијер је након Самита у Берлину саопштио да је од немачког министра унутрашњих послова добио уверавања да ће Немачка подржати визну либерализацију за Косово.

Међутим, иако је ЕУ саопштила да је Косово испунило све критеријуме, Француска и Холандија до сада нису изразиле интересовање да се Косову да визна либерализација, тражећи резултате у борби против организованог криминала на високом нивоу и гаранцију да се визна либерализација неће злоупотребити масовном емиграцијом са Косова.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај