Приштина: Српски званичници не могу на Косово – Српска листа: Сулуда акција

Званичници из Београда од данас неће добијати било какву дозволу за посету Косову, саопштило је косовско Министарство спољних послова. Ову одлуку је на свом фејсбук профилу, објавио Пацолијев саветник Јетљил Зиберај.

„Због сталних претњи које Србија упућује Косову, сталне пропаганде и лажних вести о земљи и нашим грађанима и недавне акције да се успостави лажна хуманитарна криза на северу Косова која прети тамошњем српском становништву и присиљавања бизнисмена да затворе своја предузец́а, искључиво због неких политичких циљева Београда, Министарство спољних послова нец́е дозволити ниједном званичнику из Београда да посети Косово и сви захтеви ц́е бити одбијени све док се овакво понашање настави“, рекао је Зиберај.

Српска иста у саопштењу достављеном медијима, поручује да је ово још једна у низу, како кажу, сулудих акција Приштине против српског народа.

“Након што је забрањено да се Срби снабдевају српском робом и данашња одлука представља кршење свих договора о слободи кретања. Сада већ по правилу, нажалост, нема реакције међународне заједнице, као ни њихових представника у Приштини”, пише у саопштењу, уз поруку да ће Српска листа увек деловати у функцији мира, “у консултацији са нашом државом Србијом и председником Вучићем”.

“Ако знамо да целокупни образовни, културни, здравствени и привредни систем Срба на Косову и Метохији и уопште живот, финансирају институције Републике Србије, онда одлука којом се забрањује да српски званичници посете сопствени народ показује мржњу Приштине према свему што је српско, али и јасно указује шта је крајња намера данашње одлуке. Позивамо међународну заједници да не буде глува и слепа на овакво антисрпско понашање косовских институција јер Српска листа и српски народ нису и неће немо посматрати како их Приштина обесправљује”, закључује су у саопштењу Српске листе.

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић, коментаришући одлуку из Приштине, наглашава да она представља шамар међународној заједници и Европи, док српски министар спољних послова Ивица Дачић за Новости каже да представници међународне заједнице „срамно ћуте на кршење свих цивилизацијских норми које годинама спроводе Рамуш Харадинај и Хашим Тачи“.

А.Ћ.