Косово због “фусноте” не учествује на Самиту у Сарајеву

Другог дана Самита Процеса сарадње југоисточне Европе (СЕЕЦП), који се одржава на Јахорини (Босна и Херцеговина) шефови делегација земаља чланица су одржали пленарну сесију на председничком нивоу. Овом састанку није присуствовао косовски председник Хашим Тачи, који је одлучио да бојкотује Самит.

Јуче је одржан састанак на нивоу шефова дипломатија, а управо је неучествовање Косова на овом Самиту била једна од тема расправе. Тако је министар иностраних послова Босне и Херцеговине (БиХ) Игор Црнадак оценио да је недолазак представника Косова на Самит ударац на регионалну сарадњу.

„Подсјећам да смо ми од новембра изложени санкцијама од стране Приштине. Упркос томе, упутили смо позив, били смо спремни да будемо добри домаћини поштујући правило број један, а оно је да и ако се о нечему не слажете и на неке ствари гледате различито, треба да будете за столом и тражите рјешења. Приштина је мислила другачије. Тежак ударац за сарадњу у региону“, изјавио је Црнадек.

И шеф српске дипломатије Ивица Дачић је између осталог рекао да је Косово “под истим условима” позивано и раније на сличне догађаје.

„Није им сметало 2015. у Албанији, а сада им смета у БиХ. Проблем је у томе што им то изгледа више није прихватљиво, али онда то треба јавно да кажу. А онда то значи рушење још једног споразума на који је Приштина ставила свој потпис“, казао је Дачић.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је поред осталог казао да Босна има проблем са Косовом у вези  извозних такси и да разуме што Косово жели да реши питање путовања “те да не види разлога да БиХ не прихвати оно што је прихватила Србија у односима са Косовом”.

Реаговала је и бугарска шефица дипломатије Екатарина Захариева, која је истакла да је Процес сарадње у југоисточној Европи прагматичан инструмент, који охрабрује конкретне пројекте, економски раст и стабилност у региону.

“То што две државе нису ту, Албанија и Косово, је лош знак. Пет држава ЕУ нису признале Косово, 23 других европских земаља су га признале и мислим да сада имамо формулу по којој Косово може да учествује на разним међународним форумима, заједно са државама које нису признале његову независност”, казала је Закхариева.

Иначе, председник Косова Хашим Тачи је путем свог Фацебоок профила обавестио да неће учествовати на Самиту у Сарајеву, због понижавајућег позива од стране Милорада Додика.

“Косово је увек било и спремно је за добросуседске односе са Босном и Херцеговином и за узајамно признање. Али, на жалост, ова наша воља се стално злоупотребљава, као и сада поводом организовања СЕЕЦП од стране Босне и Херцеговине. Минимум који тражи Косово за учествовање у таквим форумима је равноправан третман са другим земљама учесницама”, написао је поред осталог Тачи.

У наставку је истакао да је понашање Босне и Херцеговине неприхватљиво и парадоксално, чак да њени представници примењују у потпуности антиевропску праксу, која се не разликује од оне коју примењује Србија.

“Са таквим деструктивним приступом, регионална сарадња и добросуседство између земаља Западног Балкана остаје недостигнут предуслов на путу за учлањење у ЕУ”, написао је Тачи.

Косовски председник је и маја месеца одбио да учествује на годишњој Конференцији БЕРЖ-а која се одржавала у Сарајеву, због тога што Босна није признала Косово. Иначе, представници косовских институција већ неко време одбијају да учествују на разним међународним форумима, где је предвиђено да буду представљени са “фуснотом”. То је био и главни разлог неучествовања Косова на дводневном Самиту Процеса сарадње за Југоисточну Европу који се одржава у БиХ.

Иначе, у знак солидарности са Косовом, Влада Албаније је донела одлуку да не учествује на овом Самиту у Босни и Херцеговини. То је путем свог Твитер налога потврдио министар иностраних послова Албаније Гент Цакај, објашњавајући да је начин на који је третирано Косово од стране организатора неприхватљиво и да се противи циљевима стварања атмосфере поверења, добросуседских односа и стабилности.

Босански шеф дипломатије Црнадек је за “Клиx.ба” изјавио да “солидарност са Косовом” представља најављено спровођење заједничке спољне политике Косова и Албаније.

Бехџет Пацоли, шеф косовске дипломатије је путем Фацебоок профила написао да Србија или нека друга страна не треба да буду забринуте када постоји снажна и тесна сарадња два суседа.

“Косово и Албанија у духу европских интеграција јачају и продубљују стратешку сарадњу између Министарстава иностраних послова и продубљују координацију у спољној политици. Ми радимо исто као и нордијске земље и земље Бенелукса, ни мање ни више”,  написао је Пацоли, додајући да треба да буду забринути они који уништавају регионалну сарадњу и мешају у унутрашње ствари суседних земаља, а не због Косова и Албаније који су стубови евроатланског духа у региону.

Међутим, и поред одлуке да Албанија неће учествовати на овом скупу, албански председник Илир Мета одлучио да присуствује другог дана Самита који се одржава на председничком нивоу, на Јахорини, потврдио је његов саветник за регион и дијаспору Гљамур Гаши.

Иначе, главне теме високих делегација, међу којима су и представници Европске уније и Већа за регионалну сарадњу, су стање у интеграционим процесима у ЕУ, активности на повезивању у региону  југоисточне Европе и шире као предуслову за одрживи развој.

Наредне године Косово ће преузети једногодишње председавање овом регионалном Иницијативом под називом “Боља повезаност за бољи живот”.

КосовoЛajв- Виолета Ороши Беришај