Споразум: Никоме не одговара да се убрза дијалог

„Дијалог је већ дуже време у кризи и то није због такси, таксе су мање-више последица кризе која се десила“, рекао је новинар Агрон Бајрами у емисији „Споразум“. Са њим се слаже његов колега из Београда Ђорђе Влајић, који тврди да су таксе користиле Београду „као добар изговор да се не бави дијалогом“.

Новинар из Београда Ђорђе Влајић каже да дијалог мора имати перспективу, те да не види начина како ће се косовско питање решити без дијалога.

„Мислим да ни Приштини, ни Београду, а ни Бриселу у овом тренутку не одговара да се убрза дијалог, односно да се поново отвори. Бриселу треба времена да стабилизује администрацију, да се утврди јасна позиција Брисела и шта Брисел уопште ту хоће. С друге стране, и Београд и Приштина, су у некој врсти предизборне ситуације. На пролеће ће у Србији бити избори, претпостаљам да ће и на Косову ускоро бити, тако да у овом тренутку никоме не одговара да се нешто ради“, истакао је Влајић.

Влајић напомиње да ће у међувремену „живот ићи својим током“, и да ће независно од тога шта политичке елите раде, људи функцонисати у амбијенту који већ 20 година траје.

Да се никоме не жури да се дијалог настави слаже се и новинар из Приштине Агрон Бајрами. Он тврди да се тренутно „не зна о чему би се причало“.

„Тај дијалог је већ дуже време у кризи и то није због такси, таксе су мање-више последица кризе која се десила. Оне се сада узимају као разлог, али је разлог заправо био тај што се унутар дијалога почело причати о могућој подели Косова, размени територија, мењању граница и мислим да је то створило једну дубљу кризу унутар процеса која још увек траје. Проблем је што је већина на Косову, али и неке веома важне земље унутар Европске уније, против тога да се о томе дискутује“, навео је Бајрами.

Влајић је мишљења да су таксе користиле Београду као „добар изговор да се не бави дијалогом“.

„Да није било такси морало би да се седи, да се разговара, или бар да се симулира, а тога није било. Друго, маше се тим неким контрамерама Србије које ће бити озбиљне, међутим мере се не предузимају, нико не зна о којим мерама је реч а изговор за то неповлачење мера је да се не угрози српски народ на Косову, а притом, колико видим, рачуна се само на ове Србе на северу Косова, а ово што испод Ибра живи, то као да не трпи последице такси“, казао је Влајић.

Бајрами је казао да циљ оних који се баве дијалогом (Немачке, Француске, САД и ЕУ) није да се прича о статусу Косова, већ да се пронађе начин „како ће Србија да живи са овим статусом који тренутно постоји“.

„Све ове земље су признале Косово као независно, чак смо и чули од људи из америчке амбасаде, овде и у Београду, а и из Вашингтона да би крајњи циљ требало да буде међусобно признање. А то значи да Србија треба да се помири са том чињеницом да је Косово независна држава и да то није део њене територије, али да има легитимне захтеве када се ради о Србима који живе на Косову, а да са тим захтевима треба да се помири Косовска страна“, рекао је Бајрами.

Влајић, с друге стране, каже да оба друштва прво морају да сазру и прихвате ситуацију да нису непријатељи.

„За мене је јако важно питање, да ли би и у којој ситуацији, шта треба да се догоди, колико друштво треба да сазри да за људе који живе у Србији буде нормално то да председник Владе буде Албанац, или да председник Косова буде Србин“, казао је он.

Очекује се да ће пре наставка дијалога Косово ући у изборни циклус, који се најављује на јесен, тврди Бајрами. До тада се ништа значајно у вези са дијалогом неће догодити, закључује наш саговорник.