Арлов у Зочишту: У Републици Српској имате највеће пријатеље од институција до обичних људи!

Председник бањалучког Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов, рекао је да су Срби из Републике Српске са косовскометохијским Србима преживели најтеже тренутке, те да се због тога најбоље и разумеју. „Прошли смо много тога тешког и остварили смо нешто веома велико, а ја вјерујем да ћемо и ово наше веома велико сачувати“, рекао је Арлов у Зочишту, где је присуствовао обележавању храмовне славе Свети Козма и Дамјан у истоименом манастиру у близини Ораховца.  

Нагласивши да су црква и манастири спасили српски народ и сабирали га у најтежим историјским тренуцима, председник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов је рекао да је у томе и велика порука народу али и стратегија за опстанак коју сви Срби, ма где били у свету морају да подрже.

„На нама је свима да помогнемо опстанак нашег Косова и Метохије, јер уз све ове манастире, по мом мишљењу, српски народ је највећа свијетиња и највеће богатство на Косову. Српска дјеца су наша будућност на Косову и Метохији“, рекао је Арлов и подсетио да су и ове године више од 900 ученика са Косова и Метохије били гости деветнаест градова Републике Српске.

„Од тих 900 најбољих ученика многи ће постати људи који ће се бавити политиком или бити значајни привредници и пољопривредници, значајне личности и сигурно никада неће заборавити долазак у Републику Српску, али увјерен сам да неће заборавити ни Косово и Метохију.  Томе нас уче и наша вјера и наша православна црква, да се овде саберемо и да дамо поруку цијелом свијету да никада не остављамо наше светиње и оно што нама припада“, нагласио је председник Одбора за помоћ косовскометохијским Србима, Милорад Арлов.

Зочиште, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн
Зочиште, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Арлов је подсетио и на страдање цркве у Зочишту.

„Када неко уништи наше вјерске објекте, они васкрсну љепши и бољи, а то је и дух народа који у нама живи, у некоме више у неком мање, али у свима нама живи, и зато васкрсава и васкрсаваће и нећемо се никада тога одрећи“, рекао је Арлов и подсетио да Косоово и Метохију и Републику Српску спајају јаке и нераскидиве везе.

„Веза између Републике Српске и Косова и Метохије је веома снажна. Република Српска је нешто што је српски народ створио у својој муци и нешто највредније од Првог српског устанка што су Срби створили с оне стране Дрине, гдје се сабира више од милион и двијеста хиљада Срба. Жао ми је моје Републике Српске Крајине што је нисмо успјели сачувати, али, даће Бог да и то једнога дана буде опет како је било, али Косово и Метохију никако не смијемо испустити и ја то свима поручујем да се на овај начин спајања породица и дјеце, заједничког духа, да нам је то снага и учење дјеце у својој вјери и да никада не одустају од ове наше свјетиње, од Косова и Меотохије“.

Арлов је нагласио да Срби са Косова и Метохије имају велике пријатеље у народу у Републици Српској, од институција, како је нагласио, до обичних људи.

И. М. – О. Р.