fbpx

Arlov u Zočištu: U Republici Srpskoj imate najveće prijatelje od institucija do običnih ljudi!

Милорад Арлов у Зочишту, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov, rekao je da su Srbi iz Republike Srpske sa kosovskometohijskim Srbima preživeli najteže trenutke, te da se zbog toga najbolje i razumeju. „Prošli smo mnogo toga teškog i ostvarili smo nešto veoma veliko, a ja vjerujem da ćemo i ovo naše veoma veliko sačuvati“, rekao je Arlov u Zočištu gde je prisustvovao obeležavanju hramovne slave Sveti Kozma i Damjan u istoimenom manastiru u blizini Orahovca.

Predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov, rekao je da su Srbi iz Republike Srpske sa kosovskometohijskim Srbima preživeli najteže trenutke, te da se zbog toga najbolje i razumeju. „Prošli smo mnogo toga teškog i ostvarili smo nešto veoma veliko, a ja vjerujem da ćemo i ovo naše veoma veliko sačuvati“, rekao je Arlov u Zočištu, gde je prisustvovao obeležavanju hramovne slave Sveti Kozma i Damjan u istoimenom manastiru u blizini Orahovca.  

Naglasivši da su crkva i manastiri spasili srpski narod i sabirali ga u najtežim istorijskim trenucima, predsednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov je rekao da je u tome i velika poruka narodu ali i strategija za opstanak koju svi Srbi, ma gde bili u svetu moraju da podrže.

„Na nama je svima da pomognemo opstanak našeg Kosova i Metohije, jer uz sve ove manastire, po mom mišljenju, srpski narod je najveća svijetinja i najveće bogatstvo na Kosovu. Srpska djeca su naša budućnost na Kosovu i Metohiji“, rekao je Arlov i podsetio da su i ove godine više od 900 učenika sa Kosova i Metohije bili gosti devetnaest gradova Republike Srpske.

„Od tih 900 najboljih učenika mnogi će postati ljudi koji će se baviti politikom ili biti značajni privrednici i poljoprivrednici, značajne ličnosti i sigurno nikada neće zaboraviti dolazak u Republiku Srpsku, ali uvjeren sam da neće zaboraviti ni Kosovo i Metohiju.  Tome nas uče i naša vjera i naša pravoslavna crkva, da se ovde saberemo i da damo poruku cijelom svijetu da nikada ne ostavljamo naše svetinje i ono što nama pripada“, naglasio je predsednik Odbora za pomoć kosovskometohijskim Srbima, Milorad Arlov.

Zočište, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn
Zočište, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Arlov je podsetio i na stradanje crkve u Zočištu.

„Kada neko uništi naše vjerske objekte, oni vaskrsnu ljepši i bolji, a to je i duh naroda koji u nama živi, u nekome više u nekom manje, ali u svima nama živi, i zato vaskrsava i vaskrsavaće i nećemo se nikada toga odreći“, rekao je Arlov i podsetio da Kosoovo i Metohiju i Republiku Srpsku spajaju jake i neraskidive veze.

„Veza između Republike Srpske i Kosova i Metohije je veoma snažna. Republika Srpska je nešto što je srpski narod stvorio u svojoj muci i nešto najvrednije od Prvog srpskog ustanka što su Srbi stvorili s one strane Drine, gdje se sabira više od milion i dvijesta hiljada Srba. Žao mi je moje Republike Srpske Krajine što je nismo uspjeli sačuvati, ali, daće Bog da i to jednoga dana bude opet kako je bilo, ali Kosovo i Metohiju nikako ne smijemo ispustiti i ja to svima poručujem da se na ovaj način spajanja porodica i djece, zajedničkog duha, da nam je to snaga i učenje djece u svojoj vjeri i da nikada ne odustaju od ove naše svjetinje, od Kosova i Meotohije“.

Arlov je naglasio da Srbi sa Kosova i Metohije imaju velike prijatelje u narodu u Republici Srpskoj, od institucija, kako je naglasio, do običnih ljudi.

I. M. – O. R.

%d bloggers like this: