Вандали поново оскрнавили српско гробље у Липљану

У Липљану је седми пут у последњих двадесет година оскрнављено српско гробље. Око 800 преосталих Срба у овом граду, од 6.000 колико их је било пре 1999. године, тужни и огорчени, али и уплашени. Гробље на коме су споменици порушени у ноћи између петка и суботе, данас је обишао и потпредседник Српске листе и градоначелник Општине Грачаница, Срђан Поповић.

Споменици, порушени на српском гробљу у Липљану, порушени су на оној страни гробља, на којој нема видео надзора, кажу Срби, мештани Липљана. Неколико њих се окупило да помогну Дојчину Костићу да исправи споменик, који је подигао својим родитељима. Дојчиновим родитељима је разбијена и надгробна плоча. Међутим, он није љут, само је тужан.

„Дешавала су се овде мннога убиства, доста је људи погинуло, запаљене су куће. Ово је само камен…Подићи ћемо поново споменик. Они нека руше, ми ћемо да подижемо, па ћемо да видимо докле ћемо“, каже Костић.

„Кажу да су то урадили дрогирани и пијани млади…Па како нису порушили споменике на албанском гробљу него су дошли овде“, додаје шездесетогодишњи мештанин и додаје да последњих дана албанска деца гађају Србе и на улици, што се није дешавало последњих неколико година.

Потпредседник Српске листе и градоначелник Грачанице, Срђан Поповић, обилазећи порушене споменике, рекао је да се овакви поступци називаку вандализам.

„Полиција и све безбедносне структуре на ово треба да обрате много много пажње јер поштовање историје, културе и традиције је веома битан предуслов за мир и будућност на овом простору“, истакао је Поповић и додао:

„Много тога је у рукама међународне заједнице и наших комшија у Приштини. Ја се надам да ће се једног дана уразумити и видети колико је битно да се сви злочини до сада реше. Наша је обавеза да истрајемо на томе и сигурно је да нећемо одустати од расветљавања било ког злочина на Косову“.

Косовска полиција је издала кратко саопштење да су споменици на српском гробљу у Липљану порушени и да је у току редовна процедура.

„Била је полиција и форензичари из Приштине, али се не надамо да ће се починиоци пронаћи, јер до сада никада нису откривени нападачи на Србе и њихову имовину“, каже     Мирић, представник Срба у локалном савету за безбедност.

Са Србима у Липљану после скрнављења гробља, нису разговарали представници Општине Липљан, која функционише у косовском систему, док је Златко Лазић, председник Привременог органа Општине Липљан у оквиру српског система и градоначелник Општине Грачаница Срђан Поповић обећали помоћ да Липљанци поново подигну споменике који су порушени.


Недалеко од гробља, опасано високом гвозденом оградом двориште храма Ваведења пресвете Богородице која датира из 14. века и новије цркве Светих Флоре и Лавра, јединствено по томе што се у њему налазе две цркве, једино је место где се липљански Срби окупљају. До сада су се цркве налазиле у заштићеној зони у којој није била дозвољена градња, али како наш портал сазнаје, већ крајем следеће недеље ће градња бити дозвољена. Објекти неће смети да буду виши од Храма Ваведења пресвете Богордице, међутим, мештани мисле да ће после такве дозволе, имања овдашњих Срба која се налазе у близини цркава бити продата, односно да ће Албанци нудити баснословне износе, како би из овог града потпуно нестало Срба.


Анђелка Ћуп