Vandali ponovo oskrnavili srpsko groblje u Lipljanu

U Lipljanu je sedmi put u poslednjih dvadeset godina oskrnavljeno srpsko groblje. Oko 800 preostalih Srba u ovom gradu, od 6.000 koliko ih je bilo pre 1999. godine, tužni i ogorčeni, ali i uplašeni. Groblje na kome su spomenici porušeni u noći između petka i subote, danas je obišao i potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik Opštine Gračanica, Srđan Popović.

U Lipljanu je sedmi put u poslednjih dvadeset godina oskrnavljeno srpsko groblje. Oko 800 preostalih Srba u ovom gradu, od 6.000 koliko ih je bilo pre 1999. godine, tužni i ogorčeni, ali i uplašeni. Groblje na kome su spomenici porušeni u noći između petka i subote, danas je obišao i potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik Opštine Gračanica, Srđan Popović.

Spomenici, porušeni na srpskom groblju u Lipljanu, porušeni su na onoj strani groblja, na kojoj nema video nadzora, kažu Srbi, meštani Lipljana. Nekoliko njih se okupilo da pomognu Dojčinu Kostiću da ispravi spomenik, koji je podigao svojim roditeljima. Dojčinovim roditeljima je razbijena i nadgrobna ploča. Međutim, on nije ljut, samo je tužan.

„Dešavala su se ovde mnnoga ubistva, dosta je ljudi poginulo, zapaljene su kuće. Ovo je samo kamen…Podići ćemo ponovo spomenik. Oni neka ruše, mi ćemo da podižemo, pa ćemo da vidimo dokle ćemo“, kaže Kostić.

„Kažu da su to uradili drogirani i pijani mladi…Pa kako nisu porušili spomenike na albanskom groblju nego su došli ovde“, dodaje šezdesetogodišnji meštanin i dodaje da poslednjih dana albanska deca gađaju Srbe i na ulici, što se nije dešavalo poslednjih nekoliko godina.

Potpredsednik Srpske liste i gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović, obilazeći porušene spomenike, rekao je da se ovakvi postupci nazivaku vandalizam.

„Policija i sve bezbednosne strukture na ovo treba da obrate mnogo mnogo pažnje jer poštovanje istorije, kulture i tradicije je veoma bitan preduslov za mir i budućnost na ovom prostoru“, istakao je Popović i dodao:

„Mnogo toga je u rukama međunarodne zajednice i naših komšija u Prištini. Ja se nadam da će se jednog dana urazumiti i videti koliko je bitno da se svi zločini do sada reše. Naša je obaveza da istrajemo na tome i sigurno je da nećemo odustati od rasvetljavanja bilo kog zločina na Kosovu“.

Kosovska policija je izdala kratko saopštenje da su spomenici na srpskom groblju u Lipljanu porušeni i da je u toku redovna procedura.

„Bila je policija i forenzičari iz Prištine, ali se ne nadamo da će se počinioci pronaći, jer do sada nikada nisu otkriveni napadači na Srbe i njihovu imovinu“, kaže     Mirić, predstavnik Srba u lokalnom savetu za bezbednost.

Sa Srbima u Lipljanu posle skrnavljenja groblja, nisu razgovarali predstavnici Opštine Lipljan, koja funkcioniše u kosovskom sistemu, dok je Zlatko Lazić, predsednik Privremenog organa Opštine Lipljan u okviru srpskog sistema i gradonačelnik Opštine Gračanica Srđan Popović obećali pomoć da Lipljanci ponovo podignu spomenike koji su porušeni.


Nedaleko od groblja, opasano visokom gvozdenom ogradom dvorište hrama Vavedenja presvete Bogorodice koja datira iz 14. veka i novije crkve Svetih Flore i Lavra, jedinstveno po tome što se u njemu nalaze dve crkve, jedino je mesto gde se lipljanski Srbi okupljaju. Do sada su se crkve nalazile u zaštićenoj zoni u kojoj nije bila dozvoljena gradnja, ali kako naš portal saznaje, već krajem sledeće nedelje će gradnja biti dozvoljena. Objekti neće smeti da budu viši od Hrama Vavedenja presvete Bogordice, međutim, meštani misle da će posle takve dozvole, imanja ovdašnjih Srba koja se nalaze u blizini crkava biti prodata, odnosno da će Albanci nuditi basnoslovne iznose, kako bi iz ovog grada potpuno nestalo Srba.


Anđelka Ćup