Zbog nedostatka vode, u gnjilanskom regionu „narandžasti alarm“

Zbog suše u gnilanskom regionu, manje je pijaće vode nego što bi trebalo da bude u ovom periodu. Na snazi je takozvani narandžasti alarm, ali i restrikcije.

Zbog suše u gnilanskom regionu, manje je pijaće vode nego što bi trebalo da bude u ovom periodu. Na snazi je takozvani narandžasti alarm, ali i restrikcije.

Količina vode u brani kod Prilepnice je prepolovljena, što nikada do sada nije zabeleženo u junu i početkom jula. Nivo vode u brani svakog dana opada.

„U ovoj godini nije kako treba, jer svake godine smo u junu imali vode do 30 kubnih metara, imali smo punu branu, ovu ćemo godinu pamtiti. Brana se puni do 30,30 kubnih metara uvek. Trenutno u brani imamo oko 16 kubnih metara vode“, kaže  tehnolog Kujtim Ahmeti, koji godinama radi na brani.

Nadležni u Regionalnoj kompaniji za vodu „Hidromorava“, kažu da ne znaju kakvo će stanje biti u avgustu mesecu,  s obzirom da je trenutno situacija kritična. Apeluju na potrošače da savesno koriste vodu.

„Problemi nastaju zbog lošeg korišćenja vode na pojedinim tačkama gde imamo rezervoare. Apelujemo preko medija na potrošače da ne zlupotrebljavaju vodu, da se voda koristi samo za najbitnije potrebe“, istakao je direktor „Hidromove“ Muhamed Sulići.

Iako je kiša u maju padala u kosovskom pomoravlju, padavine su zaobišle  deo kod Prilepnice i zato je došlo do smanjena nivoa vode. Inače, treba pomenuti da gnjilanski region, u odnosu na ostale, uvek ima problema sa nedostatkom vode.

„Voda je problem uvek u regionu Gnjilana.Od 1962. godine do 1965. bio je problem, nije bilo vode, ali da doživimo da u junu nemamo vode, to nikada nije bilo“, kaže Ahmeti.

Nedavno je na sastanku sa predstavnicima kosovske Vlade razmatrano pronalaženje dugoročnog rešenja za snabevanje vodom.  Postoji plan da se Gnjilane snabdeva vodom iz Krive Reke, preko ceva dužine 54 kilometra ili da se sagradi druga brana kod mesta Lapoštica.

Zbog nedostaka vode kompanija „Hidromorava“ donela je odluku  da uvedu restrikcije. Za nesavesno korišćenje vode propisane su kazne u iznosu do 300 evra.

„Stanovnici sela Šilova, kao i iz drugih okolnih naselja, vodom se snabdevaju iz jezera kod Prilepnice. Mi imamo plan restrikcije od 21 sat uveče do 5 sati ujutru narednog dana“, naglašava Sulići  i dodaje da je opština Gnjilane donela uredbu kojom se zabranjuje upotreba gradske vode za zalivanje bašti, za pranje vozila u auto-perionicama, pranje trotoara i slično.

Građani u ovom delu Kosova kažu da su zabrinuti, jer neznaju kakvo će stanje biti sa vodom u narednom period, ali se nadaju da će kiša koja je padala prethodna dva dana malo poboljšati situaciju.

„Restrikcije loše utiču na organizovanje svakodnevnih poslova, ali moramo biti savesni i razumeti da vode nema dovoljno“, rekao je jedan od stanovnika Šilova.

Povećana potrošnja vode očekuje se od početka sledeće nedelje, kada u gnjilanski region budu došli građani koji su na privremenom radu u inosranstvu.

Trenutno cena vode po jednom kubnom metru iznosi 40 centi po domaćinstvu, a oko 80 centi za firme i institucije.

I iz „Hidromorave“ apeluju na građane da vodu iz gradskog vodovoda štede i koriste samo za osnovne životne  potrebe, ponajmanje za zalivanje  poljoprivrednog zemljišta.

Maja Živković – RTV PULS