Због недостатка воде, у гњиланском региону „наранџасти аларм“

Због суше у гниланском региону, мање је пијаће воде него што би требало да буде у овом периоду. На снази је такозвани наранџасти аларм, али и рестрикције.

Због суше у гниланском региону, мање је пијаће воде него што би требало да буде у овом периоду. На снази је такозвани наранџасти аларм, али и рестрикције.

Количина воде у брани код Прилепнице је преполовљена, што никада до сада није забележено у јуну и почетком јула. Ниво воде у брани сваког дана опада.

„У овој години није како треба, јер сваке године смо у јуну имали воде до 30 кубних метара, имали смо пуну брану, ову ћемо годину памтити. Брана се пуни до 30,30 кубних метара увек. Тренутно у брани имамо око 16 кубних метара воде“, каже  технолог Кујтим Ахмети, који годинама ради на брани.

Надлежни у Регионалној компанији за воду „Хидроморава“, кажу да не знају какво ће стање бити у августу месецу,  с обзиром да је тренутно ситуација критична. Апелују на потрошаче да савесно користе воду.

„Проблеми настају због лошег коришћења воде на појединим тачкама где имамо резервоаре. Апелујемо преко медија на потрошаче да не злупотребљавају воду, да се вода користи само за најбитније потребе“, истакао је директор „Хидромове“ Мухамед Сулићи.

Иако је киша у мају падала у косовском поморављу, падавине су заобишле  део код Прилепнице и зато је дошло до смањена нивоа воде. Иначе, треба поменути да гњилански регион, у односу на остале, увек има проблема са недостатком воде.

„Вода је проблем увек у региону Гњилана.Од 1962. године до 1965. био је проблем, није било воде, али да доживимо да у јуну немамо воде, то никада није било“, каже Ахмети.

Недавно је на састанку са представницима косовске Владе разматрано проналажење дугорочног решења за снабевање водом.  Постоји план да се Гњилане снабдева водом из Криве Реке, преко цева дужине 54 километра или да се сагради друга брана код места Лапоштица.

Због недостака воде компанија „Хидроморава“ донела је одлуку  да уведу рестрикције. За несавесно коришћење воде прописане су казне у износу до 300 евра.

„Становници села Шилова, као и из других околних насеља, водом се снабдевају из језера код Прилепнице. Ми имамо план рестрикције од 21 сат увече до 5 сати ујутру наредног дана“, наглашава Сулићи  и додаје да је општина Гњилане донела уредбу којом се забрањује употреба градске воде за заливање башти, за прање возила у ауто-перионицама, прање тротоара и слично.

Грађани у овом делу Косова кажу да су забринути, јер незнају какво ће стање бити са водом у наредном период, али се надају да ће киша која је падала претходна два дана мало побољшати ситуацију.

„Рестрикције лоше утичу на организовање свакодневних послова, али морамо бити савесни и разумети да воде нема довољно“, рекао је један од становника Шилова.

Повећана потрошња воде очекује се од почетка следеће недеље, када у гњилански регион буду дошли грађани који су на привременом раду у иносранству.

Тренутно цена воде по једном кубном метру износи 40 центи по домаћинству, а око 80 центи за фирме и институције.

И из „Хидромораве“ апелују на грађане да воду из градског водовода штеде и користе само за основне животне  потребе, понајмање за заливање  пољопривредног земљишта.

Маја Живковић – РТВ ПУЛС