Зочиште: Велики број верника присуствовао литургији поводом храмовне славе

Велики број верника са Косова и Метохије, централне Србије, Црне Горе, Републике Српске и Северне Македоније, међу којима су били и расељени Срби из Зочишта, присуствовао је светој архијерејској литургији поводом храмовне славе, у обновљеном манастиру Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца. 

Верници из читаве Србије, али и из Црне Горе и Републике Српске и Северне Македоније, по проценама игумана манастира Зочиште оца Стефана, њих близу три хиљаде, сабрало се на празник Светих Безсребреника Козме и Дамјана у Зочишту, код Ораховца, на свечаној празничној литургији и поклонило се древној икони и делу моштију Светих Врача које су похрањене у истоименом манастиру. Један број верног народа је почео да пристиже дан уочи празника, те је ноћивао крај обновљеног храма. Поводом славе, манастир у Зочишту је походио и велики број људи са децом, којима је јака вера и молитва пред моштима Светитеља помогла да се остваре као родитељи.

Празник у Зочишту, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Уз саслужење угумана манастира Зочиште, оца Стефана; манастира Светих Архангела, оца Михајла; манастира Дубоки Поток, оца Ромила и манастира Бањске, оца Данила, светом литургијом је начелствовао отац Иларион, игуман манастира Драганац.

Подсетивши на речи Светог Апостола Луке да је благодат Божја непрестано око нас са намс и у нама, отац Иларион је рекао „да људи због окорелости свога срца нису свесни велике тајне и благодатног исцељења који им је дат од Господа“.

„Сви смо болесни на смрт, тога морамо да будемо свесни, да се не обмањујемо! Да ли ће та болест почети да напредује за годину, две или тридесет година, не знамо, али морамо да будемо свесни да смо болесни и да нам је потребан лекар. Стога, треба да се обраћамо Господу нашем Исусу Христу и његовим угодницима какви су Свети Врачи Козма и Дамјан. Онај ко има вере тај ће стећи исцељење и то баш оно исцељење које су Свети Врачи давали, не само телесно исцељење, него и духовно. Они су лечили и душу и тело. Они су препорађали тело што је само симбол препорода духовног. Они су оним што је мање битно, а то је телесно здравље, задобијали за људе духовно вечно здравље. Окупљамо се у нашим светињама, које су сведочанство тога да једна кост може да промени нечији живот и да донесе исцељење, а и вечни живот. Та кост је ту, са нама, зато што је један гроб остао празан пре више од две хиљаде година. Гроб Господа нашег Исуса Христа. Та кост је сведочанство оне истине око које су са сабрали први Апостоли, а касније и сви следбеници Христови, а то је да је Христос васрксао. Јер да Христос није васрксао, браћо и сестре, празна би била вера наша и ова проповед моја“, нагласио је у беседи игуман манастира Драганац отац Иларион.

 Фото: О.Радић, ГрачаницаОнлајн

После литургије, за трпезом љубави беседио је и игуман манастира Светих Архангела код Призрена, отац Михајло. Он је позвао вернике да чине добра дела као што су то радили и Свети Безсребреници не тражећи награду за добро које су другима учинили.

„Тако смо данас и ми сведоци да је прошле године отац Аца читао молитву родитељима који нису имали деце и који су данас дошли овде с децом у наручју да благодаре. Тако и данашњи дан нити је врућина, као прошле године, а није ни киша пала, благослов Божји је овде, а и Свети Врачи уређују да њихова светиња буде посећена, да се народ окупља и да пије воду са извора Световрачевских и да и даље узима исцељење онај који верује, а онај који не верује да му помогнемо да и он почне да верује и да он се окрене Богу, јер сведоци смо да је у времену у коме живимо огроман притисак и да се све већа „провалија“ прави између верујућих и не верујућих“, рекао је отац Михајло и позвао вернике да помогну онима које је вера напустаила да је поново врате и премосте јаз међу једнима и другима.

Подсетивши на то да је манастиру у Зочишту срушен па поново обновељен, игуман Светих Архантела је истакао да га радује и то што се у Зочишту обнавља и увећава монашко братство.

„Ево, ове године ова обитељ има двојицу нових искушеника, ако Бог да биће и догодине још двојица, тројица, има да се напуне ови конаци и да буду мали, па да почне да се шири по овој ливади и по овим брдима. Има да се напуни ова обитељ, јер је благослов и благодет Светих Врача, који су овде својом светињом и својим делом моштију“, нагласио је отац Михајло.

Зочиште, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Срби из Зочишта: не постоје ни безбедносни ни економски услови да бисмо се вратили!

Са верницима из читаве земље и региона, који су ходочастили манастиру Светих Врача, у Зочиште је пристигао и аутобус са педесет четворо прогнаних Срба из овог места. Неки су ноћивали у манастиру, а неки у селу.  

„Осећај је увек леп када поново дођеш у свој родни крај, напуниш се емоцијама, напуне се батерије, што би рекли, осећаш се пријатно“, говори усхићено Анђелко Мишић из Зочишта.  

Иако су за прогнане Србе у селу Зочиште направљене куће, мале су наде да се они и врате, потврђује Мишић.  

„Куће јесу направљено, као што може да се види, само зидови стоје, то је све зарасло у коров, поломљени су прозори и врата и за сада нема услова за повратак. Ја бих први волео да се вратим у своје родно место, каже Анђелко Мишић и додаје да на жалост не постоје ни безбедноси ни еконосми услови да се Срби врате.  

„Свке године ја долазим за пранизик и обиђем село, упалим свећу у цркви, обиђем гробље и кућу, али безбедност је најпотребнија како би повратак био могућ, каже Анђелко.


После освећења водице пререзан је славски колач. Овогодишњи домаћин славе Александар Перовић из села Зупче, крај Зубиног Потока, предао је део колача Небојши Николићу из Лапљег Села код Грачанице чиме је он преузео дужност домаћина за наредну годину.

И. Миљковић – О. Радић