Srpska koordinacija: Podsećanje na zločin bez kazne nad Srbima iz orahovačkog kraja

Велика Хоча, Парастос, фото: Славиша Грковић Жунгул, ГрачаницаОнлајн

Povodom 21. godišnjice od prvih masovnih kidnapovanja, ubistava i proterivanja Srba na Kosovu i Metohiji, od strane pripadnika terorističke ''Oslobodilačke vojske Kosova'', Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), izdaje saopštenje za javnost u kome sa ogorčenjem podseća da niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima.

Povodom 21. godišnjice od prvih masovnih kidnapovanja, ubistava i proterivanja Srba na Kosovu i Metohiji, od strane pripadnika terorističke “Oslobodilačke vojske Kosova“, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), izdaje saopštenje za javnost u kome sa ogorčenjem podseća da niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima.

Od 18 – 22. jula 1998. godine, tokom oružanog napada pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova na Orahovac i okolna srpska sela, kidnapovano je oko 100 srpskih civila, a u napadima ubijeno sedmoro lica srpske nacionalnosti. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom tzv. OVK. Samo iz porodice Kostić iz sela Retimlje, kidnapovano je 14-oro članova, među kojima i najmlađi Kostić Nebojša, koji je imao samo 17 godina. Grupa od 35 civila, mahom žena, dece i starijih, oslobođena je 22. jula 1998. godine, posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, dok se ostalima gubi svaki trag. Godine 2005., u jami Volujak u opštini Klina  i masovnoj grobnici kod Mališeva, pronađeni su posmrtni ostaci 36-oro Srba, dok je sudbina preostalih još uvek nerasvetljena.

Srpska koordinacija sa ogorčenjem podseća da ni posle 21 godine, niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci – žrtve među kidnapovanim Srbima.

Podsećajući na ove tragične događaje, Srpska koordinacija, još jednom ukazuje na odgovornost pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, čiji pripadnici danas vrše vlast na Kosovu i Metohiji.

Praksa nekažnjivosti za zločine nad Srbima, koju su svojim nečinjenjem i nevršenjem mandata određenog Rezolucijom SBOUN br. 1244, stvorile međunarodne misije na Kosovu i Metohiji – UNMIK, KFOR i EULEKS, doprinela je da samoproglašene albanske vlasti u Prištini izgrađuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću.

Srpska koordinacija poziva pravosudne vlasti Republike Srbije, kao i druge pravosudne institucije, da bez odlaganja procesuiraju bivše pripadnike tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, odgovorne za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom, na teritoriji opštine Orahovac, tokom jula 1998. godine.