Српска координација: Подсећање на злочин без казне над Србима из ораховачког краја

Поводом 21. годишњице од првих масовних киднаповања, убистава и протеривања Срба на Косову и Метохији, од стране припадника терористичке “Ослободилачке војске Косова“, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација), издаје саопштење за јавност у коме са огорчењем подсећа да нико није одговарао за злочине почињене над Србима.

Од 18 – 22. јула 1998. године, током оружаног напада припадника тзв. Ослободилачке војске Косова на Ораховац и околна српска села, киднаповано је око 100 српских цивила, а у нападима убијено седморо лица српске националности. Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште и одведено у затворе и логоре под контролом тзв. ОВК. Само из породице Костић из села Ретимље, киднаповано је 14-оро чланова, међу којима и најмлађи Костић Небојша, који је имао само 17 година. Група од 35 цивила, махом жена, деце и старијих, ослобођена је 22. јула 1998. године, посредством Међународног црвеног крста, док се осталима губи сваки траг. Године 2005., у јами Волујак у општини Клина  и масовној гробници код Малишева, пронађени су посмртни остаци 36-оро Срба, док је судбина преосталих још увек нерасветљена.

Српска координација са огорчењем подсећа да ни после 21 године, нико није одговарао за злочине почињене над Србима у Ораховачкој жупи, иако постоје живи сведоци – жртве међу киднапованим Србима.

Подсећајући на ове трагичне догађаје, Српска координација, још једном указује на одговорност припадника тзв. Ослободилачке војске Косова, чији припадници данас врше власт на Косову и Метохији.

Пракса некажњивости за злочине над Србима, коју су својим нечињењем и невршењем мандата одређеног Резолуцијом СБОУН бр. 1244, створиле међународне мисије на Косову и Метохији – УНМИК, КФОР и ЕУЛЕКС, допринела је да самопроглашене албанске власти у Приштини изграђују друштво које није у стању да се суочи са прошлошћу.

Српска координација позива правосудне власти Републике Србије, као и друге правосудне институције, да без одлагања процесуирају бивше припаднике тзв. Ослободилачке војске Косова, одговорне за ратне злочине почињене над српским становништвом, на територији општине Ораховац, током јула 1998. године.