Борислав Тајић: Морамо пробудити успавану правду за ораховачке жртве

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић је подсетивши на трагедију Срба из Ретимља, Оптеруше, Ораховца, Велике Хоче, Зочишта и других насеља ораховачког краја, које су припадници терористичке „Ослободилачке војске Косова“ (ОВК)  насилно отели, на трибини сећања у Великој Хочи, рекао да морамо пробудити успавану правду за ораховачке жртве.

„Овде смо пред опоменом сваколиког погаженог достојанства, права на живот и идентитет, уклесаном именима свих пострадалих, изграђеном подно манастира Светог Јована. Сваке године окупљамо се са неизрецивом тугом и болом због страдања људи чија је једина кривица што у данима застрашивања, насиља и терора нису побегли отмичарима и препустили им своје домове, земљу и земљу својих предака“, рекао је Тајић.

Велика Хоча, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Он је подсетио да су пре 21. годину у ораховачком крају,  надајући се миру који је успостављен након страшних догађаја, српски цивили отимани и мучки убијани.

„Толико очекивано примирје једној страни подарило је аболицију од сваке одговорности да некажњено убија, пали и протерује, а другој само патњу, јад и бол“, нагласио је помоћник директора Канцелраије за КиМ.

Породица Костић из Ретимља код Ораховца, с разлогом се описује као најтрагичнија породица на Косову и Метохији. Најпре је Југослав Костић отет 10. јула 1998. године. Недељу дана касније, негде после поноћи, нападнуте су куће Костића и прво је на кућном прагу убијен земљорадник Анђелко Костић (62), затим су заробљени и сви који су се ту затекли, међи њима чак четрнаесторица Костића. У тим данима 17., 18. и 19. јула 1998. године киднаповано је 43. Срба, који никад више нису виђени. Трагедија последњег рата мало кога је тако погодила као што је погодила породицу Костић која је изгубила 17 својих чланова. Већина родитеља умрла је не сазнавши за судбину своје отете деце. Недавно је и Драгољуб Костић склопио своје уморне очи не сазнавши за судбину својих синова. Њему су јула 1998. године у размаку од седам дана терористи ОВК киднаповали двојицу синова Југослава и Сашка.

Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић је нагласио да је ова канцеларија од момента прогона и расељеништва у свакој прилици посвећена разумевању потреба и сваком виду поршке житељима овог краја.

„Потпуно смо посвећени сазнавању истине о свим несталим лицима као и процесуирању ратних злочина над Србима, у  жељи да наше жртве добију заслужено место, а породице истину о њиховом страдању“, рекао је Тајић.

Крај споменика киднапованим, отетим и несталим Србима из ораховачког краја у Великох Хочи, раније данас је одржан парастос после кога су венце крај спомен обележја положиле делегације Удружења породица киднапованих и несталих Срба са Косова и Метохије и руководство Општине Ораховац. Жито за покој душе страдалника као и увек принела је породица Вечевић из Велике Хоче, чији је син Дејан погинуо од НАТО бомби 1999. године.

И. М. – О. Р.