Borislav Tajić: Moramo probuditi uspavanu pravdu za orahovačke žrtve

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić je podsetivši na tragediju Srba iz Retimlja, Opteruše, Orahovca, Velike Hoče, Zočišta i drugih naselja orahovačkog kraja, koje su pripadnici terorističke „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK)  nasilno oteli, na tribini sećanja u Velikoj Hoči, rekao da moramo probuditi uspavanu pravdu za orahovačke žrtve.

„Ovde smo pred opomenom svakolikog pogaženog dostojanstva, prava na život i identitet, uklesanom imenima svih postradalih, izgrađenom podno manastira Svetog Jovana. Svake godine okupljamo se sa neizrecivom tugom i bolom zbog stradanja ljudi čija je jedina krivica što u danima zastrašivanja, nasilja i terora nisu pobegli otmičarima i prepustili im svoje domove, zemlju i zemlju svojih predaka“, rekao je Tajić.

Velika Hoča, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

On je podsetio da su pre 21. godinu u orahovačkom kraju,  nadajući se miru koji je uspostavljen nakon strašnih događaja, srpski civili otimani i mučki ubijani.

„Toliko očekivano primirje jednoj strani podarilo je aboliciju od svake odgovornosti da nekažnjeno ubija, pali i proteruje, a drugoj samo patnju, jad i bol“, naglasio je pomoćnik direktora Kancelraije za KiM.

Porodica Kostić iz Retimlja kod Orahovca, s razlogom se opisuje kao najtragičnija porodica na Kosovu i Metohiji. Najpre je Jugoslav Kostić otet 10. jula 1998. godine. Nedelju dana kasnije, negde posle ponoći, napadnute su kuće Kostića i prvo je na kućnom pragu ubijen zemljoradnik Anđelko Kostić (62), zatim su zarobljeni i svi koji su se tu zatekli, međi njima čak četrnaestorica Kostića. U tim danima 17., 18. i 19. jula 1998. godine kidnapovano je 43. Srba, koji nikad više nisu viđeni. Tragedija poslednjeg rata malo koga je tako pogodila kao što je pogodila porodicu Kostić koja je izgubila 17 svojih članova. Većina roditelja umrla je ne saznavši za sudbinu svoje otete dece. Nedavno je i Dragoljub Kostić sklopio svoje umorne oči ne saznavši za sudbinu svojih sinova. Njemu su jula 1998. godine u razmaku od sedam dana teroristi OVK kidnapovali dvojicu sinova Jugoslava i Saška.

Foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić je naglasio da je ova kancelarija od momenta progona i raseljeništva u svakoj prilici posvećena razumevanju potreba i svakom vidu porške žiteljima ovog kraja.

„Potpuno smo posvećeni saznavanju istine o svim nestalim licima kao i procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, u  želji da naše žrtve dobiju zasluženo mesto, a porodice istinu o njihovom stradanju“, rekao je Tajić.

Kraj spomenika kidnapovanim, otetim i nestalim Srbima iz orahovačkog kraja u Velikoh Hoči, ranije danas je održan parastos posle koga su vence kraj spomen obeležja položile delegacije Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije i rukovodstvo Opštine Orahovac. Žito za pokoj duše stradalnika kao i uvek prinela je porodica Večević iz Velike Hoče, čiji je sin Dejan poginuo od NATO bombi 1999. godine.

I. M. – O. R.