Parastos srpskim stradalnicima orahovačkog kraja: Nema istinskog pomirenja bez rešavanja sudbine prisilno otetih lica i procesuiranja ratnih zločinaca

Paljenjem sveća i polaganjem cveća kraj spomen obeležja srpskim žrtvama iz orahovačkog kraja u Velikoj Hoči je obeležena 21. godišnjica od masovnih kidanpovanja, ubistva i proterivanja Srpskih civila iz Orahovca, Zočišta, Opteruše i Retimlja i Velike Hoče koje su počinili pripadnci terorističke „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK).

Paljenjem sveća i polaganjem cveća kraj spomen obeležja srpskim žrtvama iz orahovačkog kraja, u Velikoj Hoči je obeležena 21. godišnjica od masovnih kidnapovanja, ubistava i proterivanja Srpskih civila iz Orahovca, Zočišta, Opteruše, Retimlja i Velike Hoče koje su počinili pripadnci terorističke „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK).

Na spomeniku, podno crkve Svetog Jovana, koji su više puta oskrnavili nepoznati počinioci, 85 imena ispisanih na kamenim pločama svedoče o ubijenim, kidnapovanim i nestalim srpskim civilima iz orahovačkog kraja. U periodu od maja meseca 1998. godine do kraja 2000. teroristička „OVK“ izvršila je strašan zločin nad srpskim življem iz Orahovca, Velike Hoče, Opteruše, Retimlja i Zočišta, zavivši u crno gotovo svaku srpsku kuću. Parastos kraj spomenika stradalnicima u Velikoj Hoči služili su jerej Velja Stojković iz Orahovca, jeromonah Kirilo Dečanac i đakon Milan Stanojević.

Parastos u Velikoj Hoči, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Rodbina i prijatelji postradalih doputovali su iz raseljeništva kako bi sa meštanima Orahovca i Velike Hoče prisustvovali parastosu i pomolili se za duše upokojenih.

„Na današnji dan je orahovački kraj zadesila velika tragedija. Svi Srbi koji su nestali, oteti uli ubijeni, bili su obični ljudi, radnici, poljoprivrednici, roditelji. Oteti su na putu do kuće, na njivi, radnom mestu, u gradu ili selu, na kućnom pragu. Ovaj spomenik, kraj koga im odajemo poštu, živi je zid opomene na počinjeni zločin, jer se na njemu nalaze imena svih srpskih stradalnika ovog kraja“, podsetio je predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba iz opštine Orahovac, Negovan Mavrić, koji je pročitao imena svih srpskih žrtava ispisana na hočanskom spomen obeležju.

Foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Minutom ćutanja u spomen nevino stradalima započela tribina sećanja na ubijene, kidnapovane i nestale Srbe iz ovog dela Metohije koja je održana posle parastosa.

Predsednica Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba sa prostora Kosova i Meotohije, Nataša Šćepanović, citirajući Zaveštanje srpskog župana Stefanja Nemanje, na kraju je dodala da su se Srbi nesrećnim povodom, zbog grobova i kostiju svojih najmilijih, ponovo okupili na svojoj zemlji. Šćepanovića je podsetila da, na žalost, ni posle 21. godine, za zločine koji su počinjeni nad srpskim civilima iz opštine Orahovac, niko nije odgovarao.

„Izbrisane su čitave generacije, uzete su sve muške glave, zbrisane su sa lica zemlje mnoga sela i očišćeni gradovi. Ne sme se zaboraviti činjenica da je ova zemlja natopljena krvlju naših stradalnika. Zločinci se moraju naći, osuditi i kazniti, jer nema istinskog niti pravog pomirenja na ovim prostorima bez rešavanja sudbine prisilno otetih lica i procesuiranja ratnih zločina“, rekla je Šćepanovićeva. Ona je dodala da pamtimo, ne kako bismo zlo uzvraćali, već kako ne bismo žrtve obesmislili.

„Pamtimo i svedočimo da nam je Kosovo jedino polazište i iskodište i da taj osećaj u nama i novim naraštajima niko neće i ne sme ubiti. Uvek ćemo iznova postavljati pitanje gde su odgovorni za ove zločine i sve zločine počinjene nad kosovskim Srbima? Na to nas obavezuju naše žrtve, naši preci, naše svetinje, kao i tišina u etnički očišćenim srpskim selima i  gradovima širom Kosova i Metohije“, podsetila je predsednica Udruženja ubijenih, kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM Nataša Šćepanović.

Spomenik u Velikoj Hoči, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Predsednik Privremenog organa za opštinu Orahovac, Jovan Đuričić podsetivši na strašan zločin koji je počinila takozvana Oslobodilačka vojska Kosova rekao je da su se kod preostalog srpskog stanovništva ovog kraja obistinile crne slutnje da među kidnapovanima i otetima nema preživelih.

„Samo Bog zna kako su i koliko mučeni. Tek nekoliko godina posle, većina ubijenih je pronađena, njihovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni…I pored toga što su ugasili život gotovo u svim selima u našoj opštini, gde su do 1999. godine živeli Srbi, uništili su skoro sve tregove postijanja, uništili su nam groblja i crkve i sve što podseća na srpsko“, naglaso je Đuričić i dodao:

„ Ni dve decenije posle zločina tuga i bol za postradalima ne prestaju. Dve decenije su prošle, a do današnjeg dana još ni jedan počinilac tog zločina nije odgovarao, iako se znaju skoro svi kidnaperi i egzekutori. Oni se još uvek slobodno šetaju svetom. Oni su slobodni, a mi ćemo uvek ponavljati da za nas nije velika uteha ako neko od njih zbog počinjenog zločina i bude osuđen, jer će time i neše žrtve biti ispoštovane i pravda donekle biti zaodovoljena“, rekao je Jovan Đuričić pozivajući svetske moćnike da jasno osude zločin nad Srbima orahovačkog kraja koji se zbio u periodu od 1998. do 2000. godine.

Foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Od 18 – 22. jula 1998. godine, tokom oružanog napada pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova na Orahovac i okolna srpska sela, kidnapovano je oko 100 srpskih civila, a u napadima ubijeno sedmoro lica srpske nacionalnosti. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom tzv. OVK. Samo iz porodice Kostić iz sela Retimlje, kidnapovano je 14-oro članova, među kojima i najmlađi Kostić Nebojša, koji je imao samo 17 godina. Grupa od 35 civila, mahom žena, dece i starijih, oslobođena je 22. jula 1998. godine, posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, dok se ostalima gubi svaki trag. Godine 2005., u jami Volujak u opštini Klina  i masovnoj grobnici kod Mališeva, pronađeni su posmrtni ostaci 36-oro Srba, dok je sudbina preostalih još uvek nerasvetljena.

I. Miljković – O. Radić