fbpx

Tom Gaši: Niko nema imunitet od Specijalnog suda u Hagu

Адвокат Том Гаши, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Адвокат Том Гаши, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Posle poziva Ramuša Haradinaja na saslušanje u Specijalno tužilaštvo za ratne zločine bivših pripadnika oslobodilačke vojske Kosova,

Posle poziva Ramuša Haradinaja na saslušanje u Specijalno tužilaštvo za ratne zločine bivših pripadnika oslobodilačke vojske Kosova, u Hag su pozvani i bivši predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići i savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija Bislim Zirapi. Advokat Tom Gaši, akreditovan kao branilac u Hagu, kaže da pozive mogu da očekuju svi koje je specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pomenuo u svom izveštaju.

Jučerašnja nepoziva ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradina iznenadila je javnost u Prištini, ali i šire. Veoma emotivno, sa suzama u očima, Haradinaj je na redovnoj sednici Vlade saopštio da odlazi sa mesta premijera jer je dobio poziv za saslušanje pred specijalnim tužiocem u Hagu. Haradinaj je na kraju redovne sednice Vlade odluku o ostavci saopštio članovima svog kabineta, a onda i novinarima na konferenciji za medije.

„Podneo sam neopozivu ostavku, jer sam dobio poziv iz Haga. Ne bi bilo dobro da se tamo saslušava država Kosovo niti premijer Kosova, već sam odlučio da u sud ide Ramuš Haradinaj kao pojedinac“, rekao je dojučerašnji kosovski premijer. Prethodno je istakao da je ponosan na svoju borbu i na borbu Oslobodilačke vojske Kosova, ali i na svoj rad predsednika Vlade. Potvrdio je još jednom da u radu institucija neće da bude vakuuma, da takse na srpsku robu ostaju, da na Kosovu, koje je suvereno na čitavoj svojoj teritoriji neće biti, kako je podvukao, nikakve „Dodik republike“ i da svoj mandat vraća narodu.

Ramuš Haradinaj, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Na vest o ostavci Ramuša Haradinaja reagovali su kosovski političari. Hašim Tači i Kadri Veselji, dojučerašnji Haradinajevi koalicioni partneri, poručili su da im je žao zbog ostavke, ali da će Haradinaj u Hagu još jednom pokazati pravednu borbu Oslodilačke vojske Kosova. I lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa poručuje da žali zbog Haradinajevog odlaska u Hag, ali smatra da je sada pravo vreme za izbore, dok je Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje izjavio da je Haradinaj trebalo da podnese ostavku odavno, ali da Specijalni sud nije trebalo da bude razlog već, kakoje rekao, loše vođenje države. Za pravnike nema dileme, Haradinaj će se i ovaj put, iz Haga vratiti kao slobodan čovek

„Sada je ista ili slična situacija, odnosno isti scenario kao 2005. godine, a ja mislim da će da bude isti i epilog. Haradinaj je pozvan u Specijalni sud u Hagu, u svojstvu osumnjičenog, tužioci sigurno imaju nešto da ga ispituju, ali ja takođe mislim da neće uopšte da bude optužen, a iako bude, epilog će biti isti i on neće da bude osuđen. U svakom slučaju, za isto krivično delo se ne može dva puta suditi, tako da ja pretpostavljam da imaju nešto novo, on nije pozvan za ista krivična dela, ali se ipak nadam da će se on vratiti kao slobodan čovek“, kaže za naš portal Tom Gaši, advokat koji je 2005. godine bio u timu branilaca Ramuša Haradinaja u Tribunalu za bivšu Jugoslaviju.

Svi koji su pomenuti u izveštaju Dika Martija, sigurno će biti pozvani na saslušanje, a da li će i protiv koga biti podignute optužnice, tek će da se vidi, dodaje Gaši.

„Od Specijalnog suda nema niko imunitet, poziv od tužioca mogu očekivati svi koji se pominju u izveštaju Dika Martija. Dakle, imunitet nema niko, počevši od predsednika države Kosovo, do najobičnijeg radnika, i to od 1. januara 1998. godine do današnjeg dana“, kategoričan je Gaši.

Advokat Franklin Sedaj, koji je takođe akreditovan kao advokat u Specijalnom sudu za ratne zločine bivših pripadnika OVK, kaže da je njihova borba bila pravedna i čista i da će to dokazati i Ramuš Haradinaj.

analitičar Ramuš Tahiri, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Borba OVK je bia pravedna, ali je svaki rat prljav i u svakom ima zločina. Dobro je da se svi „pročešljaju“ i da se konačno dokaže da OVK nije bila teroristička organizacija, kako tvrde u Srbiji“, rekao je Sedaj i naglasio da je Haradinajevo podnošenje ostavke herojski čin.

Posle Haradinajeve ostavke, postoje dva načina izlaska iz političke krize, da kosovski predsednik Hašim Tači predloži novog mandatara koga će skupština izabrati, a druga opcija je raspuštanje Skupštine i rok od 10 dana za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

„Imaćemo nove izbore na Kosovu zbog toga što u vladajućoj koaliciji postoji rascep i stara koalicija PAN neće dati novog kandidata. Taj novi kandidat za premijera neće biti iz Alijanse za budućnost Kosova a isto tako Srpska lista neće glasati u parlamentu za starog premijera, tj. za kandidata iz stare koalicije. Kosovski predsednik, u konsultacijama sa svim parlamentarnim strankama, ima rok od 10 dana da odredi datum novih izbora“, tvrdi politički analitičar Ramuš Tahiri.

Podsećamo da se izbori raspisuju ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine. Poznavaoci političkih prilika i odnosa u Prištini smatraju da do nove konstitutivne sednice skupštine i formiranja vlade može proći i više meseci, a u tom periodu je neizvesno ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH, kao i nastavak dijaloga Prištine i Beograda.

Očekuje se da Haradinaj bude saslušan u hagu 24. jula, a za sada nisu zakazani bilo kakvi protesti saboraca ili članova njegove partije.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: