Очување бошњачке традиције-приоритет општинског Министарства за културу

Косовско Министарство за културу, омладину и спорт, отворило је истурено одељење, са неколико канцеларија у Призрену, граду који носи епитет града културе у којем се током године одржава велики број културнох манифестација.

Отварање ових канцеларија је важно пре свега за оне који се баве културним и спортским активностима јер сада не морају да путују до Приштине како би добили неопходне информације за спровођене активности или услуга.

Архим Ајази, заменик министра  за културу, омладину и спорт, у општини Призрен је за Радио Омега3 изјавио да ће се током свог мандата посебно залагати за давање помоћи и подршке свима који су заинтересовани да конкретно допринесу развоју културе И спорта у овој општини.

„Залагаћу се и даћу свој максимум да помогнем свим Бошњацима, разним удружењима, културним субјектима, невладиним организацијама, самосталним културним ствараоцима, спорским клубовима и спортистима да остваре своје снове на пољу културних збивања у виду финансијске помоћи“, истакао је Ајази.

Министарство за културу, омладину и спорт је у прошлој години забележило видне резултате у подршци када су у питању спортске активности. Одржано је 90 спортских, рекреативних и физицких активности са око 12.000 учесника. Косовски спортисти су са међународних такмичења донели 54 медаља, а такмичења која су се организовала у земљама региона 46 медаља.

Ајази је истакао да косовско Министраство за културу подржало изградњу 12 помоћних фудбаских стадиона за тимове Супер лиге, као и изградњу олимписког базена у Призрену. Изградња  градског националног стадиона у Приштини, са капацитетом од 30.000 хиљада места, је завршен и већ се играју међународне утакмице. Такође, истиче Ајази, подељено је 36 стипеднија за олимпијске и параолимпијске спортисте, а тренери добијајуу редовне новчане надокнаде.

Почетком године у Приштини је отворен и бошњачки Културни центар, у којем поред планираних активности, заинтересовани могу да добију и бројне информације.

И поред тога што је и косовско Министарство за културу, омладину и спорт подржало знатан број кутурних активности у општини Призрен, Ајази сматра да би сарадња између централног и општинског нивоа могла бити пуно боља.

„На жалост, наша сарадња није добра зато што директор није био никада спреман за наше добре намере око помоћи том директорату. Несхватљиво је да ни једна невладина организација, као и ни једно спортско друство није било финансирано од невећинске заједнице, иако је велики број конкурисало за разне врсте финансијске помоци. Надамо се да ће у будућности наша сарадња бити разумнија и боља за добробит бољег спорта и културних манифестација у општини Призрен“, изјавио је Ајази у интервјуу за Радио Омега3.

Иначе, током ове године општинско Министарство за културу, омладину и спорт је подржало финансијски неколико бошњачких културно-уметничких друштава, као и неке невладине организације  које представљају културу Бошњака на многим фестивалима на Косову и ван њега.

Поред осталог, подржани су и фестивали, као што је Мултиетнички Фестивал фолклора, Фестивал пријатељства, али и многе јавне дебате, радионице и семинаре, у организацији невладиних организација које окупљају бошњачку заједницу, и које углавном спроводе активности на пољу очувања бошњачке културне баштине. Подршку су добили и самостални уметници, а приоритет су имале особе са посебним потребама.

 Амил Каси –  Радио Омега 3

Амерички лого