fbpx

Ostavka premijera “novi” standard ili populistička odluka

poslednja dva dana iz Specijalnog suda Kosova za ratne zločine stiglo je nekoliko poziva bivšim visokim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali je svakako najviše pažnje privukao poziv premijeru Ramušu Haradinaju, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

U poslednja dva dana iz Specijalnog suda Kosova za ratne zločine stiglo je nekoliko poziva bivšim visokim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali je svakako najviše pažnje privukao poziv premijeru Ramušu Haradinaju, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine. On je u prošli petak, na sednici Vlade obavestio svoje saradnike da podnosi neopozivu ostavku, navodeći da je sada “premijer u ostavci”. To znači da Kosovo neće imati institucionalni vakuum, pošto će ona funkcionisati do izbora nove.

Inače, Haradinaj je, na konferenciji za štampu obrazložio ostavku stavom da u Hag ne može otputovati kao premijer, nego samo kao običan građanin.

Kosovski analitičari su ipak konstatovali da je Haradinaj pred novinarima i njegovim kabinetom više govorio o izborima nego o pozivu u Hag, gde treba da otputuje 24.jula.

“Nakon ove ostavke, mandat vraćam narodu, vi ste prvi koje informišem da Vlada nastavlja sa vršenjem svojih funkcija bez stvaranja vakuuma, informisaću zvanično sve relevantne institucije, ostaću uvek veran domovini, bila je čast da služim zemlji, ostavka je neopoziva”, rekao je Haradinaj.

On je zatim insistirao da treba što pre započeti sa pripremama za vanredne izbore.

“Odgovornost sada prelazi na predsednika kako bi započeo konsultacije za određivanje datuma izbora. Ponovo se nudim narodu da dobijem poverenje. Nisam optužen, nego ću biti intervjuisan. Takmičiću se na izborima i ja i moj (politički) subjekat”, izjavio je Haradinaj.

Haradinaj je takođe istakao da će se ponovo kandidovati za premijera Kosova, a ministar za infrastrukturu u ostavci Palj Ljekaj je juče izjavio da će se se kosovski premijer još snažniji vratiti iz Haga i da će “nanovo preuzeti vlast”.

“Sada je u rukama predsednika da odluči šta će se dalje desiti, a do tada mi nastavljamo sa radom”, izjavio je Ljekaj za “Gazeta Express”.

Nakon dobijanja poziva na intervju u Specijalnom sudu Kosova za ratne zločine sa sedištem u Hagu, prema kosovskim analitičarima, Haradinaj je imao dve mogućnosti: ili da podnese ostavku ili da je ne podnese. Odlučio se za prvu varijantu koja je različito komentarisana.

Članovi njegove Alijanse za budućnost Kosova su uglavnom iznosili tvrdnje da je svojim postupkom, odnosno podnošenjem ostavke, Haradinaj uspostavio novi standard ponašanja predstavnika vlasti. Kosovski analitičari međutim ističu da je Haradinaj već bio u situaciji da podnese ostavku kao premijer kada je dobio poziv od Haškog tribunala.

S druge strane, najveći broj dobrih poznavaoca političkih kretanja na Kosovu smatra da je Haradinaj samo izabrao trenutak za podnošenje ostavke, pošto je naslutio da bi zaista septembra ili oktobra poslanici opozicije mogli da glasaju za poverenje Vladi i uspeju da je obore sa glasovima poslanika vladajuće koalicije. Ovim svojim potezom je, kako se objašnjava želeo da da do znanja da više nije Demokratska partija glavni inicijator obaranja Vlada, zbog čega u stvari ni jedna nije mogla da dovede mandat do kraja.

U prilog ovoj tezi govore neslaganja unutar partija na vlasti, posebno Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova i s druge strane Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija i Socijaldemokratske Inicijative Fatmira Ljimaja. Poslednji put je lider Demokratske partije Kosova i predsednik parlamenta, Kadri Veselji tokom boravka u Vašingtonu je izjavio da “Haradinaj razgovara sa SAD, kao sa Srbijom”, na šta mu je Haradinaj odgovorio da se radi o preteranom političkom servilizmu.

Do sada su se sve parlamentrane partije izjasnile za potrebu održavanja vanrednih izbora. Veselji je odmah po povratku iz Sjedinjenih Američkih država održao konferenciju za štampu ističući da je ostavka Haradinaja na mesto premijera njegova lična odluka.

“Odluka bivšeg premijera da podnese ostavku je lična odluka i kao takvu smo je prihvatili, bez obzira što nije bilo nikakve najave ili prethodnih konsultacija. Sada su vanredni izbori neizbežni. Demokratska partija je spremna za izbore bilo kada da se odrede”, izjavio je Veselji i dodao da veruje da će imati konsultacije sa partnerima u dosadašnjoj koaliciji i sa drugim političkim partijama, u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi.

I lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je istakao da njegova partija ne prihvata nikakvo drugo rešenje osim održavanja vanrednih izbora, pozivajući predsednika Kosova da započne konsultacije sa političkim partijama radi određivanja datuma izbora.

“Demokratski savez Kosova je u kontinutitetu tokom prošle godine ponavljao da je neophodno da se ide na vanredne izbore, obzirom da institucije zemlje već neko vreme nemaju legitimitet. Ovi će izbori omogućiti građanima Kosova da na osnovu svoje volje daju politički legitimitet Vladi koja bude izašla iz ovih izbora da upravlja zemljom” izjavio je Mustafa.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je na konferenciji za štampu izjavio da Kosovo pati zbog posledica glasanja Specijalnog suda.

“Bivši premijer Haradinaj nije uhapšen niti je optužen. Znači, bivši premijer nije ni u zatvoru niti ima optužnice protiv njega. Biće intervjuisan od strane Specijalnog Tužilaštva kao i desetine ostalih ratnika i komandanta” rekao je Kurti, dodajući da predsednik Tači treba što pre da zakaže datum održavanja vanrednih izbora.

“Pozivam da ne odugovlači proceduralno proces ka slobodnim i demokratskim izborima. Kosovo danas nema Vladu. Kosovo treba da bude sa novom Vladom, Međutim, o tome treba da progovore prvo građani. Građani treba da izaberu. Građani treba da odrede”, izjavio je Kurti.

Očekuje se da kosovski predsednik Hašim Tači, po zvaničnom dobijanju pismene ostavke od premijera u ostavci Ramuša Haradinaja obavesti javnost o njegovim narednim koracima. On se putem svog Fejsbuk profila oglasio u petak, potvrđujući da će nakon stvorene situacije delovati na osnovu njegovih i ustavnih kompetencija.

Pravni eksperti međutim smatraju da Tači nema osnove da umesto Haradinaja kandiduje drugog mandatara, jer vladajuća koalicija nema većinu poslanika u kosovskom parlamentu, tako da ostaje varijanta da u narednih 10 dana izvrši konsultaciuje sa parlamentarnim strankama, a da se izbori održe za najmanje 30 dana, odnosno najviše  45 dana od proglašenja.

Sve u svemu, ovaj potez Haradinaja neki vide i kao dobro isplaniranu odluku koja mu na vanrednim izborima može doneti veći broj poslanika. Iako se Vlada Haradinaj odlikuje skandaloznim odlukama, visokim nivoom nepotizma i korupcije, kosovski analitičari se uglavnom slažu da će glavni moto predizborne kampanje njegove Alijanse za budućnost Kosova biti uvedene tarife na uvoz srpske robe i sprečavanje nastavka dijaloga koji bi mogao da dovede do redefinisanja granica sa Srbijom, kao i stvaranje zakonske osnove za vojsku Kosova.

Ono što već sada karakteriše atmosferu pre održavanja vanrednih izbora je što su dve najveće opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje izjavili da neće u vladinu koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Kadri Veseljija, a takav je stav iznela i Socijaldemokratska partija Špenda Ahmetija.

Prema kosovskim analitičarima, nije sigurno da bi nakon izbora dve najveće opozicione partije mogle da dođu do dogovora o preuzimanju vlasti na Kosovu, obzirom da jedan broj poslanika Demokratskog saveza Kosova, ali i u Pokretu Samoopredeljenje, ne vidi takvu mogućnost. S druge strane, Pokret Samoopredeljenje nema najbolje odnose sa Socijaldemokratskom partijom Kosova, od kada su 12 poslanika koji su mandate dobili sa Kurtijevom partijom rešili da formiraju novi politički subjekt.

KosovoLajv-Violeta Oroši Berišaj  

 

%d bloggers like this: