fbpx

Kolege iz RTK, da li želite i naše zdravstvene kartone na uvid kako biste mogli da se bavite novinarstvom?

U znak podrške kolegenici iz Sputnjika Brankici Ristić, pozivamo kolege iz javnog servisa da se pozabave i pišu malo i o  o bolestima koje su dijagnostikovane u našim zdravstvenim kartonima, a pozivamo i sve kolege iz ostalih srpskih, ali i ostalih redakcija da novinarima RTK dostave i svoje zdravstvene kartone na uvid ili da im na imejl redakcije pošaljemo neke od svojih  najpikantnijih statusa sa svojih privatnih profila, kako bi imali o čemu da pišu u narednom periodu.

Da li je novinarstvo skidanje statusa sa privatnih fejsbuk naloga i pravljenje senzacionalističkih vesti od toga, pri čemu se jako grubo zadire u nečiju privatnost i krše svi novinarski kodeksi, pita redakcijski tim portala GračanicaOnlajn povodom teksta „Novinari Sputnjika, depresivni i siromašni“, koji je postavljen na sajtu kosovskog javnog servisa, RTK programa na srpskom jeziku.

Pomenutim, nazovi tekstom, čija je pozadina jasna i koji je napisan tendencizono, kako bi se omalovažila novinarka Brankice Ristić i bacila ljaga na Agenciju Sputnjik, javni sevrvis se stavio na stranu svojih  mentora kojima, ne samo da smetaju novinske kuća čija se uređivačka politika ne slaže sa diktiranom politikom, već i kolege novinari koji drugačije misle i pišu. Takođe, u pomenutom tekstu se grubo zadire u tuđu, ovaj put privatnost koleginice Brankice Ristić i paušalno ocenjuje njen rad i obrazovanje. Privatni problemi bilo koje naše koleginice ili kolege, ne bi smeli da budu tema za medije, a posebno ne u kontekstu u kojem je to objavljeno na javnom servisi koji svi mi plaćamo.

U znak podrške kolegenici iz Sputnjika Brankici Ristić, pozivamo kolege iz javnog servisa da se pozabave i pišu malo i o bolestima koje su dijagnostikovane u našim zdravstvenim kartonima, a pozivamo i sve kolege iz ostalih srpskih, ali i ostalih redakcija da novinarima RTK dostave i svoje zdravstvene kartone na uvid ili da im na imejl redakcije pošaljemo neke od svojih  najpikantnijih statusa sa svojih privatnih profila, kako bi imali o čemu da pišu u narednom periodu.

Budući da o korumpiranom kosovskom društvu, sudstvu koje je u blokadi, istinskom (ne)povratku, o tome ko je, kako i zašto iz javnog servisa dobio pare da bi se obezbedio prevod na srpski sa zasedanja Skupšitne Kosova, a prevoda i dalje nema, o tome koliko se poštuje Uredba o upotrebi srpskog jezika u javnim institucijama i o procentu zaposlenih Srba u istim nisu zanimljive teme za istraživanje i da o njima novinari RTK nemaju nameru da pišu, javno ih pitamo da li rade u javnom servisu ili u kući „Velikog brata”? Takođe pozivamo sve profesionale kolege iz javnog servisa da se ograde od ovakvog pisanja RTK.

U znak podrške kolegenici Ristić naša mala redakcija koja je takođe siromašna, a možda nekada i depresivna, odbija svaku dalju saradnju sa bogatim javnim servisom sve dok se autor teksta javno ne ivini za prozivke i duševni bol koji je svojim neprofesionalnim pisanjem naneo koleginici Ristić i ukaljao čast i obraz profesije.

Tekst Novinari Sputnjika, depresivni i siromašni“, redakcija RTK 2 je prevela i preuzela sa sajta RTK 1.

www.rtklive.com/sq/news-single.php?ID=365628

www.rtklive.com/rtk2/?id=2&r=34373

Redakcija GračanicaOnlajn

 

 

 

%d bloggers like this: