Наредне недеље Тачи започиње консултације око нове Владе или избора

Хашим Тачи

Недељу дана од подношења оставке премијера Рамуша Харадинаја, кабинет председника Косова Хашима Тачија је у саопштењу истакао да ће наредне недеље председник започети консултације са политичким партијама и коалицијама у циљу предузимања даљих корака, који ће допринети превазилажењу ситуације која је створена након оставке премијера.

Недељу дана од подношења оставке премијера Рамуша Харадинаја, кабинет председника Косова Хашима Тачија је у саопштењу истакао да ће наредне недеље председник започети консултације са политичким партијама и коалицијама у циљу предузимања даљих корака, који ће допринети превазилажењу ситуације која је створена након оставке премијера.

У истом се саопштењу истиче да је уставни мандат председника Косова неповредив када је у питању  обезбеђивање поштовања принципа поделе власти и очување безбедности уставног и правног поретка, те да је на основу уставних компетенција, председник дужан да представља јединство и гарантује демократско функционисање институција.

У сваком случају, по повратку из Хага, премијер у оставци Рамуш Харадинај је за данас заказао седницу Владе, што посебно критикује један број правних експерата и представника цивилног друштва, који сматрају да он након оставке нема право да сазива седнице Владе нити доноси одлуке.

Како преносе медији, данашњем састанку Владе неће присуствовати министри из редова Демократске партије Косова, који су медијима изјавили да се “не налазе на Косову”, док су посланици Социјалдемократске Иницијативе истакли да ће се одазвати позиву. Иначе, по Уставу Косова, у тренутку када премијер поднесе оставку, пада Влада.

И добар познавалац политичких прилика на Косову, Артан Мухаџери каже да Харадинај не може као премијер у оставци да сазива састанке Владе.

“Мислим да нема никакве политичке нити моралне логике да господин Харадинај настави да иде у свој уред. Правни аспект не легитимише тако нешто, јер оставка се разликује од обарања, али у случају Харадинај нема никаквог смисла јер је он сам рекао да не жели да пошаље у Хаг премијера Косова, него само Рамуша Харадинаја као индивиду, дакле, његов повратак на формалан положај било и као симболични премијер, није часно ни за њега ни за Косово”, изјавио је Артан Мухаџери за телевизију “Дукађини”.

Мухаџери је такође истакао да је тешко створити техничку владу, имајући пре свега у виду нејединствени политички спектар у земљи, због чега је најбоље да се одрже ванредни парламентрани избори.

“Валидна опција је да се иде на нове изборе, јер стварање техничке Владе захтева пуну вољу свих политичких актера, укључујући и позицију и опозицију”, истакао је поред осталог Мухаџери.

Иначе, потпредседник Харадинајеве Алијансе за будућност Косова Адриан Ђини је у изјави за “Газета Блиц” истакао да Харадинај, као премијер у оставци има право да сазове састанак Владе, тврдећи да чак има и уставну обавезу.

“Свакако да премијер и министри треба да остану на дужности до избора друге Владе. Оставка премијера отвара пут за избор нове Владе, било у овом скупштинском сазиву било на превременим изборима, али земља не сме остати без извршне власти ни један дан”, изјавио је Ђини за “Газета Блиц”.

Ђини, с друге стране није искључио могућност стварања нове Владе без одржавања ванредних парламентраних избора.

“Ако има 61 гласова, ствара се нова Влада. Ако не, иде се на изборе”, објаснио је Ђини, али и додао да ће сигурно бити ванредних избора, јер се не може функционисати другачије са оваквим парламентарним сазивом.

Премијер Харадинај је путем Фацебоок профила поновио да ће обављати дужност премијера до избора нове Владе.

“Чујем гласине да обављање владиних дужности након оставке није уставно. Као Влада у оставци, онако како сам одредио у својој одлуци о оставци, извршаваћу обавезе јер се не смем усудити да оставим вакуум, јер Косово не може да сноси последице вакуума владавине. Уз њихово поштовање, стране које мисле другачије, позивам да се обрате Уставном суду. Било каква да буде одлука Уставног суда, поштоваћу је“, написао је Харадинај.

Иначе, бивши председник Уставног Суда Косова, Енвер Хасани је оценио да је учествовање у раду Владе након подношења оставке, злоупотреба од стране Харадинаја, јер је такво ангажовање у супротности са Уставом Косова.

У међувремену су политички субјекти на Косову наставили да износе ставове око могућности стварања неке техничке Владе.

Иљир Деда, посланик “Алтернативе” је става да нема простора за стварање неке техничке Владе и да није тешко донети ни одлуку о одржавању ванредних парламентарних избора, с обзиром да су се све политичке партије изјасниле у прилог томе.

У интервјуу за Радио Слободна Европа, Деда је на питање да ли има могућности да скупштина себе распусти одговорио да је то једна од опција, предвиђена у Правилнику скупштине Косова.

“Нема разлога да идемо тим путем јер председник треба да се консултује са политичким партијама о датуму избора. Имали смо сличних ситуација између 2004. и 2007. године, у првој Влади Алијансе за будућност Косова и Демократског савеза Косова, где смо имали три премијера који су поднели оставке, али је та коалиција наставила са радом. Сада је јасно да ће ПАН наставити и добро је да настави заједно. Нема могућности да се створи нова већина у скупштини Косова у овој ситуациији, осим ако смо у ванредном политичком стању. Ја мислим да ванредно политичко стање може да буде само у случају да имамо почетак оптужби високог профила, од стране Специјалног тужилаштва Специјалног суда, али не изгледа да ће се то десити, тако да је најбоље да идемо на изборе септембра”, изјавио је Деда.

Косовски аналитичари сматрају да ће наредне недеље, када председник Хашим Тачи започне консултације са политичким партијама, ситуација бити много јаснија, у смислу да ли ће он инсистирати да пронађе партнере Демократској партији Косова Кадри Весељија за наставак овог мандата Владе, са новим мандатаром, или ће ипак бити приморан да преговара о датуму одржавања ванредних парламентарних избора.

КосовoЛајв -Виолета Ороши Беришај