fbpx

Naredne nedelje Tači započinje konsultacije oko nove Vlade ili izbora

Хашим Тачи

Nedelju dana od podnošenja ostavke premijera Ramuša Haradinaja, kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija je u saopštenju istakao da će naredne nedelje predsednik započeti konsultacije sa političkim partijama i koalicijama u cilju preduzimanja daljih koraka, koji će doprineti prevazilaženju situacije koja je stvorena nakon ostavke premijera.

Nedelju dana od podnošenja ostavke premijera Ramuša Haradinaja, kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija je u saopštenju istakao da će naredne nedelje predsednik započeti konsultacije sa političkim partijama i koalicijama u cilju preduzimanja daljih koraka, koji će doprineti prevazilaženju situacije koja je stvorena nakon ostavke premijera.

U istom se saopštenju ističe da je ustavni mandat predsednika Kosova nepovrediv kada je u pitanju  obezbeđivanje poštovanja principa podele vlasti i očuvanje bezbednosti ustavnog i pravnog poretka, te da je na osnovu ustavnih kompetencija, predsednik dužan da predstavlja jedinstvo i garantuje demokratsko funkcionisanje institucija.

U svakom slučaju, po povratku iz Haga, premijer u ostavci Ramuš Haradinaj je za danas zakazao sednicu Vlade, što posebno kritikuje jedan broj pravnih eksperata i predstavnika civilnog društva, koji smatraju da on nakon ostavke nema pravo da saziva sednice Vlade niti donosi odluke.

Kako prenose mediji, današnjem sastanku Vlade neće prisustvovati ministri iz redova Demokratske partije Kosova, koji su medijima izjavili da se “ne nalaze na Kosovu”, dok su poslanici Socijaldemokratske Inicijative istakli da će se odazvati pozivu. Inače, po Ustavu Kosova, u trenutku kada premijer podnese ostavku, pada Vlada.

I dobar poznavalac političkih prilika na Kosovu, Artan Muhadžeri kaže da Haradinaj ne može kao premijer u ostavci da saziva sastanke Vlade.

“Mislim da nema nikakve političke niti moralne logike da gospodin Haradinaj nastavi da ide u svoj ured. Pravni aspekt ne legitimiše tako nešto, jer ostavka se razlikuje od obaranja, ali u slučaju Haradinaj nema nikakvog smisla jer je on sam rekao da ne želi da pošalje u Hag premijera Kosova, nego samo Ramuša Haradinaja kao individu, dakle, njegov povratak na formalan položaj bilo i kao simbolični premijer, nije časno ni za njega ni za Kosovo”, izjavio je Artan Muhadžeri za televiziju “Dukađini”.

Muhadžeri je takođe istakao da je teško stvoriti tehničku vladu, imajući pre svega u vidu nejedinstveni politički spektar u zemlji, zbog čega je najbolje da se održe vanredni parlamentrani izbori.

“Validna opcija je da se ide na nove izbore, jer stvaranje tehničke Vlade zahteva punu volju svih političkih aktera, uključujući i poziciju i opoziciju”, istakao je pored ostalog Muhadžeri.

Inače, potpredsednik Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova Adrian Đini je u izjavi za “Gazeta Blic” istakao da Haradinaj, kao premijer u ostavci ima pravo da sazove sastanak Vlade, tvrdeći da čak ima i ustavnu obavezu.

“Svakako da premijer i ministri treba da ostanu na dužnosti do izbora druge Vlade. Ostavka premijera otvara put za izbor nove Vlade, bilo u ovom skupštinskom sazivu bilo na prevremenim izborima, ali zemlja ne sme ostati bez izvršne vlasti ni jedan dan”, izjavio je Đini za “Gazeta Blic”.

Đini, s druge strane nije isključio mogućnost stvaranja nove Vlade bez održavanja vanrednih parlamentranih izbora.

“Ako ima 61 glasova, stvara se nova Vlada. Ako ne, ide se na izbore”, objasnio je Đini, ali i dodao da će sigurno biti vanrednih izbora, jer se ne može funkcionisati drugačije sa ovakvim parlamentarnim sazivom.

Premijer Haradinaj je putem Facebook profila ponovio da će obavljati dužnost premijera do izbora nove Vlade.

“Čujem glasine da obavljanje vladinih dužnosti nakon ostavke nije ustavno. Kao Vlada u ostavci, onako kako sam odredio u svojoj odluci o ostavci, izvršavaću obaveze jer se ne smem usuditi da ostavim vakuum, jer Kosovo ne može da snosi posledice vakuuma vladavine. Uz njihovo poštovanje, strane koje misle drugačije, pozivam da se obrate Ustavnom sudu. Bilo kakva da bude odluka Ustavnog suda, poštovaću je“, napisao je Haradinaj.

Inače, bivši predsednik Ustavnog Suda Kosova, Enver Hasani je ocenio da je učestvovanje u radu Vlade nakon podnošenja ostavke, zloupotreba od strane Haradinaja, jer je takvo angažovanje u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

U međuvremenu su politički subjekti na Kosovu nastavili da iznose stavove oko mogućnosti stvaranja neke tehničke Vlade.

Iljir Deda, poslanik “Alternative” je stava da nema prostora za stvaranje neke tehničke Vlade i da nije teško doneti ni odluku o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, s obzirom da su se sve političke partije izjasnile u prilog tome.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Deda je na pitanje da li ima mogućnosti da skupština sebe raspusti odgovorio da je to jedna od opcija, predviđena u Pravilniku skupštine Kosova.

“Nema razloga da idemo tim putem jer predsednik treba da se konsultuje sa političkim partijama o datumu izbora. Imali smo sličnih situacija između 2004. i 2007. godine, u prvoj Vladi Alijanse za budućnost Kosova i Demokratskog saveza Kosova, gde smo imali tri premijera koji su podneli ostavke, ali je ta koalicija nastavila sa radom. Sada je jasno da će PAN nastaviti i dobro je da nastavi zajedno. Nema mogućnosti da se stvori nova većina u skupštini Kosova u ovoj situaciiji, osim ako smo u vanrednom političkom stanju. Ja mislim da vanredno političko stanje može da bude samo u slučaju da imamo početak optužbi visokog profila, od strane Specijalnog tužilaštva Specijalnog suda, ali ne izgleda da će se to desiti, tako da je najbolje da idemo na izbore septembra”, izjavio je Deda.

Kosovski analitičari smatraju da će naredne nedelje, kada predsednik Hašim Tači započne konsultacije sa političkim partijama, situacija biti mnogo jasnija, u smislu da li će on insistirati da pronađe partnere Demokratskoj partiji Kosova Kadri Veseljija za nastavak ovog mandata Vlade, sa novim mandatarom, ili će ipak biti primoran da pregovara o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

KosovoLajv -Violeta Oroši Berišaj

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: