fbpx

U isčekivanju konsultacija Tačija sa liderima političkih partija

Haradinaj, Veselji, Ljimaj

Zbog različitih interpretacija u smislu kakva prava kao premijer u ostavci ima Ramuš Haradinaj, sam Haradinaj je danas poslao zahtev Ustavnom sudu, kako bi on dao mišljenje oko kompetencija i funkcionisanja Vlade nakon njegove ostavke.

Zbog različitih interpretacija u smislu kakva prava kao premijer u ostavci ima Ramuš Haradinaj, sam Haradinaj je danas poslao zahtev Ustavnom sudu, kako bi on dao mišljenje oko kompetencija i funkcionisanja Vlade nakon njegove ostavke.

“Cilj zahteva je ne samo da se zatraži razjašnjenje za ovu pravnu situaciju stvorenu nakon moje ostavke, i njime da se izbegne institucionalni vakuum, nego da se ovom interpretacijom Ustavnog suda razjasne slične situacije u budućnosti. Nadam se da će zbog hitnosti Ustavni sud brzo odlučiti. Bilo kakva da je odluka, ja ću je poštovati”, izjavio je Haradinaj.

U međuvremenu, premijer u ostavci Haradinaj je izjavio da je pozvao partnere vladine koalicije Kadri Veseljija, lidera Demokratske partije Kosova i Fatmira Ljimaja lidera Socijaldemokratske Inicijative i Behdžeta Pacolija lidera Alijanse za novo Kosovo na konsultacije, koje bi trebalo da se održe tokom sutrašnjeg dana.

Haradinaj nije otkrio oko kojih će se pitanja konsultovati sa svojim partnerima u Vladi.

Inače, lider Demokratske partije kosova Kadri Veselji se, kako prenose kosovski mediji, nakon dužeg vremena ponovo izjasnio za održavanje vanrednih parlamentranih izbora.

“Mi smo ponudili rešenje za velika i izazovna pitanja za našu zemlju, sa ponudama i dobrim odlukama, učestvujući u svim procesima da naša zemlja bude država sa demokratskim institucijama i evroatlantskom perspektivom. Ali, mi smo spremni da preuzmemo odgovornost da ojačamo ekonomiju, kao i zemlju da integrišemo u veliku evropsku porodicu”, izjavio je Veselji.

Sve političke partije pozicije i opozicije su se izjasnile za potrebu da se što pre održe vanredni parlamentarni izbori, a u centru pažnje je pitanje kakva je Vlada potrebna Kosovu i predizborne i postizborne koalicije koje bi mogle da dođu na njeno čelo.

Tako je Generalni sekretar Socijaldemokratske Inicijative Jakup Krasnići napisao na svom Facebook profilu da glasači ne treba da se zamaraju kome će dati svoje glasove.

“Glasači treba da kažu NE ljudima koji su bili i jesu u politici, koji su kako juče tako i danas svaki politički potez koji su napravili, napravili samo za glasove, ne za promene. Kosovu je potrebna fundamentalna promena vladanja. Socijaldemokratska partija je preostala nada”, smatra Jakup Krasnići.

U očekivanju početka konsultacija predsednika Kosova Hašima Tačija sa liderima političkih partija, kosovski analitičari iznose mišljenje da održavanje vanrednih izbora najmanje ide u prilog Demokratskoj partiji Kosova, i da će bivši lider ove partije, danas predsednik Kosova Hašim Tači što je moguće više odugovlačiti ovaj proces.

Ovakvo mišljenje deli dobar poznavalac političkih kretanja Džemalj Ahmeti koji je u intervjuu za “Gazeta Blic” izjavio da se predsednik Tači nalazi u “sendviču”.

“Njegova parija vrši pritisak da što duže odugovlači datum izbora. Opozicija po svaku cenu traži izbore što je pre moguće. On sam najvolje deluje kada su institucije nefunkcionalne ili u modelu odsutnosti obavljamo posao, jer nema ko drugi da to radi. Nedostatak institucija mu omogućava više slobode za delovanje, posebno u kontekstu dijaloga i sporazuma sa Srbijom. Nakon razgovora sa partijama očekuje se da prva runda završi sa alibijem ‘ne mogu da se dogovore partije, kada postignemo konsenzus ja sam tu’ – kazaće predsednik”, izjavio je Ahmeti.

Inače, već je pominjana opcija da nema novca za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora jer troškovi za održavanje vanrednih parlamentranih izbora nisu planirani u budžetu za ovu godinu.

Da će se vanredni patrlamentrani izbori bez obzira na moguće kalkulacije ili spekulacije ipak održati smatra i kosovski analitičar Taulant Krueziu. On kaže da je bez obzira na neslaganja unutar Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafe i Pokreta Samoopredeljenje Albina Kurtija, kada je reč o postizbornoj koaliciji, ove partije mogu da stvore stabilnu Vladu.

“Vidim približavanje između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, ova dva subjekta koja su jedno vreme približan pristup što se tiče dijaloga sa Srbijom, što se očuvanja Deklaracije o nezavisnosti Republike Kosovo, odluci Međunarodnog suda pravde, nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Smatram da će takva koalicija proizvesti stabilnu Vladu i sa dovoljnim brojem u smislu da se podstaknu najvažnije teme, kao što je postizanje sporazuma između Kosova i Srbije” izjavio je Krueziu.

Inače, poslanik Alternative Iljir Deda je izjavio za Koha.net da je Kosovu potrebno jedinstvo opozicije.

“Treba se takmičiti zajedno, na zajedničkoj izbornoj listi kako bi se dobio jasan mandat od strane građana za dugo odlagane promene na Kosovu. Preduslov je izgradnja vladine programske kohezije između opozicionih partija, jer ima značajnih razlika, i mi ne možemo da izađemo na izbore u ime promena sa takvim razlikama među nama. Ja učestvujem na izborima od 2010 godine i od tada sam tražio ujedinjenje demokratskih snaga. Mi smo izgubili 10 godina na Kosovu zbog nejedinstva demokratskih snaga u ovom društvu i nemamo više ni dana za gubljenje”, izjavio je Deda.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj

 

%d bloggers like this: