У исчекивању консултација Тачија са лидерима политичких партија

Због различитих интерпретација у смислу каква права као премијер у оставци има Рамуш Харадинај, сам Харадинај је данас послао захтев Уставном суду, како би он дао мишљење око компетенција и функционисања Владе након његове оставке.

“Циљ захтева је не само да се затражи разјашњење за ову правну ситуацију створену након моје оставке, и њиме да се избегне институционални вакуум, него да се овом интерпретацијом Уставног суда разјасне сличне ситуације у будућности. Надам се да ће због хитности Уставни суд брзо одлучити. Било каква да је одлука, ја ћу је поштовати”, изјавио је Харадинај.

У међувремену, премијер у оставци Харадинај је изјавио да је позвао партнере владине коалиције Кадри Весељија, лидера Демократске партије Косова и Фатмира Љимаја лидера Социјалдемократске Иницијативе и Бехџета Пацолија лидера Алијансе за ново Косово на консултације, које би требало да се одрже током сутрашњег дана.

Харадинај није открио око којих ће се питања консултовати са својим партнерима у Влади.

Иначе, лидер Демократске партије косова Кадри Весељи се, како преносе косовски медији, након дужег времена поново изјаснио за одржавање ванредних парламентраних избора.

“Ми смо понудили решење за велика и изазовна питања за нашу земљу, са понудама и добрим одлукама, учествујући у свим процесима да наша земља буде држава са демократским институцијама и евроатлантском перспективом. Али, ми смо спремни да преузмемо одговорност да ојачамо економију, као и земљу да интегришемо у велику европску породицу”, изјавио је Весељи.

Све политичке партије позиције и опозиције су се изјасниле за потребу да се што пре одрже ванредни парламентарни избори, а у центру пажње је питање каква је Влада потребна Косову и предизборне и постизборне коалиције које би могле да дођу на њено чело.

Тако је Генерални секретар Социјалдемократске Иницијативе Јакуп Краснићи написао на свом Фацебоок профилу да гласачи не треба да се замарају коме ће дати своје гласове.

“Гласачи треба да кажу НЕ људима који су били и јесу у политици, који су како јуче тако и данас сваки политички потез који су направили, направили само за гласове, не за промене. Косову је потребна фундаментална промена владања. Социјалдемократска партија је преостала нада”, сматра Јакуп Краснићи.

У очекивању почетка консултација председника Косова Хашима Тачија са лидерима политичких партија, косовски аналитичари износе мишљење да одржавање ванредних избора најмање иде у прилог Демократској партији Косова, и да ће бивши лидер ове партије, данас председник Косова Хашим Тачи што је могуће више одуговлачити овај процес.

Овакво мишљење дели добар познавалац политичких кретања Џемаљ Ахмети који је у интервјуу за “Газета Блиц” изјавио да се председник Тачи налази у “сендвичу”.

“Његова парија врши притисак да што дуже одуговлачи датум избора. Опозиција по сваку цену тражи изборе што је пре могуће. Он сам највоље делује када су институције нефункционалне или у моделу одсутности обављамо посао, јер нема ко други да то ради. Недостатак институција му омогућава више слободе за деловање, посебно у контексту дијалога и споразума са Србијом. Након разговора са партијама очекује се да прва рунда заврши са алибијем ‘не могу да се договоре партије, када постигнемо консензус ја сам ту’ – казаће председник”, изјавио је Ахмети.

Иначе, већ је помињана опција да нема новца за одржавање ванредних парламентарних избора јер трошкови за одржавање ванредних парламентраних избора нису планирани у буџету за ову годину.

Да ће се ванредни патрламентрани избори без обзира на могуће калкулације или спекулације ипак одржати сматра и косовски аналитичар Таулант Круезиу. Он каже да је без обзира на неслагања унутар Демократског савеза Косова Иса Мустафе и Покрета Самоопредељење Албина Куртија, када је реч о постизборној коалицији, ове партије могу да створе стабилну Владу.

“Видим приближавање између Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова, ова два субјекта која су једно време приближан приступ што се тиче дијалога са Србијом, што се очувања Декларације о независности Републике Косово, одлуци Међународног суда правде, националног суверенитета и територијалног интегритета земље. Сматрам да ће таква коалиција произвести стабилну Владу и са довољним бројем у смислу да се подстакну најважније теме, као што је постизање споразума између Косова и Србије” изјавио је Круезиу.

Иначе, посланик Алтернативе Иљир Деда је изјавио за Коха.нет да је Косову потребно јединство опозиције.

“Треба се такмичити заједно, на заједничкој изборној листи како би се добио јасан мандат од стране грађана за дуго одлагане промене на Косову. Предуслов је изградња владине програмске кохезије између опозиционих партија, јер има значајних разлика, и ми не можемо да изађемо на изборе у име промена са таквим разликама међу нама. Ја учествујем на изборима од 2010 године и од тада сам тражио уједињење демократских снага. Ми смо изгубили 10 година на Косову због нејединства демократских снага у овом друштву и немамо више ни дана за губљење”, изјавио је Деда.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај