fbpx

Tači na godišnjem odmoru, Veselji pozvao na raspuštanje skupštine

Iako se očekivalo, predsednik Kosova Hašim Tači juče nije uputio poziv političkim partijama za konsultacije oko prevazilaženja institucionalne krize, nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja.

Iako se očekivalo, predsednik Kosova Hašim Tači juče nije uputio poziv političkim partijama za konsultacije oko prevazilaženja institucionalne krize, nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja.

Kosovski analitičari smatraju da će Tači što je moguće više odugovlačiti ovaj proces, iako su se sve političke partije, uključujući i Demokratsku partiju Kosova Kadri Veseljija, jasno izjasnile za potrebu održavanja vanrednih parlamentranih izbora.

U ovom kontekstu, Miljaim Zeka, lider novoformirane Evroatlantske partije Kosova je za televiziju T7 izjavio da će u sredu predsednik Kosova Tači otići na godišnji odmor i da će iskoristiti svu svoju vlast da zemlja ne ide na izbore. On je takođe izneo stav da kada bi predsednik Demokratske partije Kosova Veselji želeo izbore, on bi već sutradan sazvao sednicu skupštine radi njenog raspuštanja.

U stvari, političke partije su uglavnom započele indirektnu predizbornu kampanju, posećujući svoje ogranke i obraćajući se svojim aktivistima retorikom karakterističnom za predizborne kampanje.

Tako je i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, na konstitutivnom sastanku Upravljačkog odbora njegove partije izjavio da iza ostavke Haradinaja stoji partijska kalkulacija i da je ova njegova ad hok odluka bila iznenađujuća za druge ali da nije bila neočekivana, dodajući da je DPK spremna za vanredne izbore, te da će na njima i pobediti.

“Mi se ne borimo da pobedimo samo na jednim izborima. Demokratska partija Kosova se bori da pobedi Kosovo, da ne dozvoli drugima da upropaste Kosovo”, izjavio je Veselji.

U izjavi za Javnu Radio televiziju Kosovo (RTK) Veselji je izjavio da što pre treba da se proglase vanredni parlamentrani izbori, kako se ne bi “maltretirali” građani.

“I u svojstvu predsednika Demokratske partije Kosova i predsednika skupštine, pozvao sam kolege iz političkih partija da se sastanemo u uredima Skupštine, iako proceduralno treba da idemo kod predsednika, ali svakako na kraju treba da se dogodi raspuštanje parlamenta i da se dogovorimo o datumu za okupljanje u parlamentu, da raspustimo parlament i idemo na izbore”, izjavio je Veselji za RTK.

Ovaj stav Veseljija, odmah je putem Fejsbuk profila “pohvalio” kosovski analitičar Ramuš Tahiri. On je istakao da pozivom parlamentarnih partija da raspuste skupštinu prestaje potreba da se ide na konsultacije sa predsednikom Tačijem i da nema potrebe da Ustavni sud razmotri kompetencije premijera u ostavci, zahtev koji je Ramuš Haradinaj tokom jučerašnjeg dana poslao na interpretaciju ovom sudu.

Inače, Haradinaj je za danas sazvao konsultacije sa partnerima vladajuće koalicije, Demokratske partije Kosova, Socijaldemokratske Inicijative i Alijanse za novo Kosovo, kako bi razgovarali o novostvorenoj situaciji nakon njegove ostavke.

Kosovski analitičari i pravni eksperti su kritikovali Haradinaja koji je kao premijer u ostavci sazvao sastanak Vlade i što je nastavio da obavlja poslove premijera, tvrdeći da prema Ustavu na to nema pravo, zbog čega se on i obratio Ustavnom sudu.

Nakon susreta sa predstavnicima kosovske dijaspore, Haradinaj je kazao da nema potrebe da se pojavljuje u prostorijama Vlade, već želi da bude odgovoran, da izvršava državne poslove, kako do izbora novih institucija ne bi bilo institucionalnog vakuuma.

Inače, Kadri Veselji je dao do znanja da se neće odazvati Haradinajevom pozivu na konsultacije, izjavljujući da će ići na izbore sa uverenjem da građani zaslužuju nešto bolje.

“Prioritet Demokratske partije Kosova nije sastanak koji bilo ko saziva. Interes građana je prioritet sve dok izbori predstavljaju šansu za bolju budućnost”, izjavio je Veselji.

Prethodnih dana Socijaldemokratska Inicijativa Fatmira Ljimaja je potvrdila da će se odazvati pozivu Haradinaja.

Inače, zanimljivo je da je Durata Hodža, ministarka za evropske integracije iz redova Veseljijeve DPK izjavila da će proces vizne liberalizacije još više da se odugovlači ukoliko se budu održali vanredni parlamentarani izbori.

“Promene u vladavini nisu dobre za proces integracije, uprkos tome što su obaveze, posao i funkcionisanje stvar izvršnih institucija i civilnog osoblja. Ne mislim da će to prouzrokovati štetu, međutim izborni proces na međunarodnom planu uzrokuje stagnaciju. Procesi od interesa za zemlju, potvrđeni konsenzusom na međunardnom planu su važniji od unutrašnjeg političkog procesa”, izjavila je Hodža.

Inače, Vigan Ćoroli profesor međunarodnog prava i dobar poznavalac političkih prilika na Kosovu je mišljenja da političke partije tokom predizborne kampanje ne treba da pominju tri stvari, a pre svega dijalog sa Srbijom i istoriju odnosa sa nekada neprijateljskom zemljom, sa kojom se stremi biti prijatelj.

“Prokletsvo dijaloga sa neprijateljsko-prijateljskom zemljom treba da se baci u kantu za otpad i da o tome govori istorija, a ne politički zvaničnici sa ranjivim patriotizmom”, smatra Ćoroli.

Kao drugo pitanje koje ne treba pominjati su ekonomski razvoj, vladavina zakona, zdravstvo i slično.

“Za 20 godina slobode i 11 godina Republike, ova kasta političara je čudesno pokazala kako je nedostojna kad je reč o društveno-ekonomskom razvoju, o očuvanju nezavisnosti  i tužilačko/sudskog integriteta i koliko je neiskrena u adresiranju osnovnih zdravstvenih potreba za svoje građane. Ovaj haos u ove tri važne oblasti  za živu dušu kosovskog čoveka, njihovim apsolutnim oduzimanjem i potpunim lomljenjem,  dokazuje da je um ove političke elite umoran, pokvaren poput pokvarenog vina koje se ne pije, zato se ne treba glasati”, napisao je na svom Fejsbuk profilu Ćoroli.

Treće pitanje koje se ne bi trebalo pominjati u predizbornoj kampanji je bolno pitanju vizne liberalizacije, jer kaže Ćoroli, ova je tema puno puta zloupotrebljena.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj

 

%d bloggers like this: