fbpx

Tači započeo konsultacije sa političkim partijama

Putem zvaničnog saopštenja, istaknuto je da je kosovski predsednik Hašim Tači započeo konsultacije sa političkim partijama, u cilju prevazilaženja aktuelne situacije, stvorena nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja.

Putem zvaničnog saopštenja, istaknuto je da je kosovski predsednik Hašim Tači započeo konsultacije sa političkim partijama, u cilju prevazilaženja aktuelne situacije, stvorena nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja.  Juče je razgovarao sa predstavnicima partija Vakat, Demokratske partije Turaka Kosova (KDTP) i Parlamentarne grupe 6+, Dudom Balje, Mahirom Jagdžilarom i Bahrim Sabani, a kako je u saopštenju istaknuto, Tači je tom prilikom izneo potrebu za konkretnim koracima u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, kako bi zemlja što pre dobila funkcionalnu Vladu.  

„Ova Vlada treba da reflektuje volju političkih partija za novu soluciju vladavine ili jedan novi izborni proces, i da omogući da Kosovo što pre dobije Vladu“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika i dodaje da će se konsultacije nastaviti narednih dana. Tači se danas sastao i sa predsednicom Centralne izborne Komisije Valjdete Dakom, a putem saopštenja je istaknuto da je Daka potvrdila da je ovo centralno izborno telo spremno za organizovanje vanrednih parlamentranih izbora u bilo koje vreme.

Kosovski predsednik je ovom prilikom izjavio da će iscrpeti sve mogućnosti da u konsultacijama sa političkim partijama pronađe odgovor za novu političku realnost.

„Ako političke partije nisu u stanju da daju odgovor za ovu novu političku realnost u razumnom vremenskom roku, spreman sam da odmah proglasim nove izbore“ izjavio je Tači. Inače, kako prenose kosovski mediji, predsednik Tači još uvek nije poslao poziv na konsultacije liderima velikih političkih subjekata, koji su se listom izjasnili za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Avdulah Hoti, šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova je izjavio da će njegova partija učestvovati u konsultacijama sa predsednikom samo u slučaju određivanja datuma za održavanje izbora, protiveći se tako formulaciji „soluciji novog vladanja“, pomenutog u saopštenju kabineta predsednika.

„Verujem da se gubi vreme u tom pravcu. Mi ćemo se odazvati pozivu, koji je u skladu sa ustavnim kompetencijama predsednika. Učestvovaćemo u ovim konsultacijama samo kako bi odredili datum izbora. Ni o čemu drugom se ne može razgovarati u ovim konsultacijama“, izjavio je Hoti dnevnom listu  „Zeri“.

Mediji su prethodnih dana pisali da će predsednik Tači pokušati da što više odugovlači održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, prvenstveno zbog toga što njegova bivša Demokratska partija Kosova u gotovo svim istraživanjima javnog mnjenja ne beleži najbolje rezultate.

Činjenica je takođe da ni poslanici pozicije i opozicije, koji su se izjasnili za potrebu brzog održavanja vanrednih parlamentarnih izbora još uvek nisu uputili zahtev za održavanje skupštinske sednice, radi raspuštanja parlamenta.

Prema nekim kalkulacijama, razlog tome je što ako se skupština bude raspustila pre 3. avgusta, poslanici gube privilegije koje su im garantovane, ukoliko dve godine budu deo skupštinskog saziva.

Prema posmatračima rada skupštine Kosova, prema zakonima Kosova, do početka realizacije finansijskih prihoda iz nekog drugog izvora ili ostvarivanja penzije, od dana završetka mandata poslanik ima pravo na osnovnu platu u trajanju od godinu dana. Takođe, poslanici dobijaju i posebne penzije.

U subotu 3. avgusta, nakon održanih partijskih izbora Demokratskog saveza Kosova, održaće se i izborna skupština za izbor novog lidera ove partije.

Astrit Gaši, dobar poznavalac političkih prilika na Kosovu je u emisiji “Debat Plus” na televiziji “Dukađini” izjavio da bi najveći broj delagata skupštine glasalo za aktuelnog  gradonačelnika Podujeva Agima Veljiu, a da zatim slede gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri, dok je na trećem mestu aktualni predsednik ove partije Isa Mustafa, iza kojeg slede Fatmir Sejdiu, bivši lider ove partije i gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri.

“Sporazum između ovih pet osoba će biti neophodan pošto niko od njih nema 355 glasova (delegata), a potrebno je (najmanje) 177 glasova za izbor predsednika. Danas je bilo nastojanja da se postigne dogovor o kandidovanju, ali taj dogovor nije postignut. Ni jedan od njih nema mogućnost da se direktno izabere, svi su u igri, uključujući i gospodina Sejdiua. Da ne zaboravimo, deo glasova ima i Uk Rugova”, izjavio je Gaši.

Za sada se ne zna da li će Demokratski savez Kosova (DSK) izaći na izbore sa jednim konsensualnim kandidatom za predsednika, za šta se otvoreno zalaže gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri ili će se za lidera ove partije kandidovati više kandidata. U ovom drugom slučaju, još uvek ne zna da li bi se na izborima za predsednika DSK kandidovala i Vjosa Osmani, koja je na prethodnim izborima dobila najveći broj glasova građana Kosova.

Artan Muhadžeri takođe smatra da bi trebalo da postoji usklađeni dogovor između trojice glavnih ličnosti u Demokratskom savezu Kosova, Ise Mustafe, Agima Veljiua i Ljutfi Hazirija, u smislu određivanja kandidata za prvog čoveka partije i kandidata za premijera u budućoj Vladi.

U emisiji “Info Magazin” na televiziji Klan Kosova, Muhadžeri je istakao da postoji doza emocija i da se može interpretirati kao nemoralni akt ukoliko bi se neko takmičio protiv aktuelnog predsednika DSK Ise Mustafe, ukoliko on bude učestvovao na ovim izborima, te da se  zbog toga ne isključuje da Mustafi bude poveren još jedan mandat. On je istakao i da se aktuelno DSK nalazi pred trostrukim pritiskom.

“Prvo od strane glasača, jer od 2007. godine po prvi put postoji realističan osećaj da će biti prva na izborima. Drugo, od partijskih struktura koje treba da se održavaju, treba da se osnaže i one koje imaju  vlast. Treće, od strane međunarodne zajendice. Ukoliko Demokratski savez Kosova dobije izbore, od strane međunarodne zajednice biće konkretnih ograničenja za osnivanje Vlade, kao što je i hitno uklanjanje takse (na uvoz srpske robe) i spremnost da se prihvati sporazum sa Srbijom”, istakao je Muhadžeri, dodajući da ovi razlozi još više komplikuju izbor lidera Demokratskog saveza Kosova.

Profesor prištinskog Univerziteta i dobar poznavalac političkih kretanja Rahman Pačarizi je istakao da Demokratski savez Kosova ima ljudske kapacitete koje treba da zna kako da iskoristi, i da je to velika partija sa tradicijom koja može da bude određujuća za sudbinu zemlje.

“Način na koji će DSK upravljati Izbornom skupštinom, predsednik kojeg će izabrati i mogući dogovor koji će postići, određuju i sudbinu upravljanja aktuelnom krizom na Kosovu. To je velika partija i sa tradicijom, koja može da bude određujuća za sudbinu zemlje. Najvažnije je da iz ove partije proizađu realni ciljevi.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj

 

%d bloggers like this: