Izborna skupština DSK “mač sa dve oštrice”

Dan pre održavanja Izborne skupštine Demokratskog saveza Kosova (DSK), još uvek nije jasno da li će 355 delegata ove skupštine sutra birati novog lidera ove partije između više kandidata ili će se ipak dogovoriti o kandidaturi konsensualnog kandidata.

Dan pre održavanja Izborne skupštine Demokratskog saveza Kosova (DSK), još uvek nije jasno da li će 355 delegata ove skupštine sutra birati novog lidera ove partije između više kandidata ili će se ipak dogovoriti o kandidaturi konsensualnog kandidata.

Nakon tri sata, koliko je juče trajao sastanak predsedništva DSK, portparol ove partije Besian Mustafa je istakao da se na sastanku razgovaralo o pripremi Izborne skupštine.

“Predsedništvo ocenjuje da pripreme idu veoma dobro i da će se skupština odvijati rad u svečanoj atmosferi kako smo i ranije najavili. U skladu sa Statutom DSK i kako bi garantovalo održavanje ove izborne skupštine, predsedništvo je odlučilo da predloži skupštini članove Statutarne komisije, Verifikacione komisije, Komisije za kandidature, Izborne komisije i Radne komisije”, izjavio je Mustafa i dodao da je na ovom sastanku bilo reči i o kandidatima koji bi se eventualno takmičili za novog lidera partije.

“Predsedništvo visoko ceni interesovanje i pretendovanje za kandidaturu nekoliko kolega u predsedništvu sa visokim doprinosom u DSK u ovih poslednjih 30 godina. Predsedništvo kao i celokupno članstvo DSK ocenjuje da je veoma važno da na čelo DSK bude ujedinjujuća figura, na čemu se intenzivno radi”, istakao je Mustafa.

Kosovski mediji su prethodnih dana spekulisali da bi se gradonačelnici Gnjilana, Podujeva i Peći, Ljutfi Haziri, Agim Veljiu i Gazmend Muhadžeri mogli kandidovati za prvog čoveka DSK, ukoliko unutar predsedništva ne bude postignut dogovor o konsensualnom kandidatu. Pojedini mediji su međutim juče prenosili i informacije da je većina članova predsedništva DSK raspoložena da glasa za davanje još jednog, četvorogodišnjeg mandata, aktuelnom predsedniku Isa Mustafi. Međutim, do sada niko i zvanično nije potvrdio takve informacije, ali je zato rečeno da će se i tokom današnjeg dana na sastanku predsedništva, nastaviti konsultacije oko ovog pitanja.

Generalni sekretar DSK Ismet Bećiri je izjavio da se razgovaralo juče o načinu kandidature, ali da ništa konkretno nije odlučeno.

“Gospodin Mustafa je već neko vreme otvorio mogućnost za svakog ko ima ambicija da se kandiduje za predsednika DSK. To je samo jedno mesto. Ne mogu da kažem da je bilo stava. Bilo je predloga da predsednik nastavi  (mandat), ali nije bilo odluke”, izjavio je Bećiri za televiziju Dukađini, dodajući da je važan ne samo izbor novog lidera DSK nego i ekipa sa kojom će on raditi.

Ljutfi Haziri, koji ne krije ambicije da postane novi lider Demokratskog Saveza Kosova je takođe odbacio spekulacije da je došlo do dogovora da Isa Mustafa bude predložen za konsensualnog kandidata.

“Još uvek nema dogovora kojim se stavlja poklopac na ovo pitanje, angažujemo se zajedno sa predsednikom DSK, ali putem drugih formi su pomenuta i druga imena. Ako ne bude bilo dogovora, ja ću se kandidovati. Puna odgovornost je na angažovanje 355 delegata skupštine, te da se stvore radna atmosfera i uslovi za izbor predsednika i Glavnog saveta.  Takmičenje nije isključeno, skupština se održava za takmičenje. Verujem da postoji vrlo snažno političko angažovanje da se skupština dobro i uspešno pripremi do poslednjeg dana. Atmosfera u predsedništvu je korektna, kolegijalna, i strukture takođe”, izjavio je Haziri.

Ipak, Visar Beriša, aktvista u Odboru mladih DSK je istakao da Isa Mustafa ima znatnu podršku predsedništva da dobije još jedan mandat.

“Isa Mustafa ostaje predsednik DSK! Ni sporazum, a kao posledica ni dogovor o podeli vlasti ne biraju predsednika. Njega bira samo slobodno uverenje svake savesti. Niko ne može da tu slobodu stavi u okvir nekoliko ruku. Danas je zatraženo od ogromne većine rukovodstva DSK da gospodin Mustafa ostane predsednik. Sutra će tu biti predstavnici ogranaka i kako se vidi tražiće istu stvar”, napisao je na svom Facebook profilu Beriša.

Tokom današnjeg dana nastavljene su konsultacije u predsedništvu Demokratskog saveza Kosova vezane za proces održavanja sutrašnje izborne skupštine. Prema Statutu ove partije, kandidatura za novog lidera se zvanično može objaviti na samoj sednici.

Neki kosovski analitičari navode da ni jedan od potencijalnih kandidata za lidera DSK nema većinu od 355 delegata, zbog čega će verovatno članovi predsedništva pokušati da se dogovore o konsensualnom kandidatu za novog lidera.

S druge strane, se ističe da i dogovor u predsedništvu partije o konsensualnom kandidatu ništa ne garantuje, jer će delegati na sutrašnjoj skupštini ipak glasati prema svom nahođenju, što može da bude “mač sa dve oštrice”.

 KosovoLajv-Violeta Oroši Berišaj