Српска координација: Двадесет четрири године од „Олује“ Хрватска и даље скрива трагове масовних злочина над Србима

Поводом  двадесет четири године од напада хрватске војске  на тадашњу Републику Српску Крајину, која је била подручје под заштитом снага Уједињених нација (УНПРОФОР), у акцији етничког чишћења, коју је Хрватска назвала “Олуја“, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије (Српска координација), подсећа да је у тој акцију убије 1.834 Срба од чега је више од 1.200 цивила, а да је са свог кућног прага протерано више од 220. 000 Срба.  

Срска координација истиче да и „наредних десетак година после прогона, хрватска власт чини све да онемогући повратак Срба: уништавањем кућа и отимањем станова и осталих непокретности, “легализацијом“ узурпације непокретности, пљачком имовине,  ускраћивањем права на зарађене пензије и других стечених права… итд.
Из Удружења Српска координација подсећају да је за „масовне ратне злочине почињене у тзв. Олуји, у Хрватској правоснажно осуђено само једно лице, као и да није реч о највећој акцији етничког чишћења, почињеној на тлу Европе, након Другог светског рата. То указује да у Хрватској не постоји намера да се гоне учиниоци ратних злочина, које су припадници хрватске војске починили над Србима. Напротив, у Хрватској се, од стране највиших државних званичника, негира злочиначка страна тзв. Олује истицањем да је она “чиста као суза“, а  они који су осмислили и командовали војним операцијама, попут генерала Готовине и Маркача, уместо да одговарају за ратне злочине, славе се као национални хероји и одликују највишим државним одликовањима, а о њиховом “херојству“  у Хрватској се снимају филмови“, наводи се између осталог у саопштењу достављеном портлу ГрачаницаОнлајн.

Саопштење Српске координације преносимо у целости:

Српска координација, у име породица убијених, погинулих, несталих и прогнаних, подсећа да је у акцији етничког чишћења “Олуја“, убијено 1.834 лица српске националности, од тога  преко 1.200 српских цивила, од којих је више од 60 % било старије од 60 година, да је принудно је нестало 1183 лица, да је протерано преко 220.000 Срба, запаљено више од  20.000 српских кућа и објеката,   и да је преко 40.000 станова у својини Срба отето и никада није враћено.

Налог врховника Хрватске, Фрање Туђмана: “Да се учине такви удари да Срби практично нестану“, што је de iure била наредба да се спроведе етничко чишћење, припадници хрватске војске су брутално и систематски извршили, убијајући  чак и старце и старице, који нису хтели да напусте своја вековна огњишта, систематски минирајући и уништавајући напуштене српске куће и инфраструктуру. Бројни су примери злочина над преосталим српским становништвом, почињени нeдељама и месецима након званичног завршетка злочиначке акције “Олуја“, као у селима  Грубори, Гошићи и Вариводе, где је убијено двадесет двоје стараца и старица  крајем августа, односно крајем септембра 1995. године.

Наредних десетак година  од прогона, хрватска власт је чинила све да онемогући повратак Срба: уништавањем кућа и отимањем станова и осталих непокретности, “легализацијом“ узурпације непокретности, пљачком имовине,  ускраћивањем права на зарађене пензије и других стечених права,  дискриминативним судским пресудама, пореским и другим прописима итд.

Српска координација подсећа да је за масовне ратне злочине почињене у тзв. Олуји, у Хрватској правоснажно осуђено само једно лице, као да није реч о највећој акцији етничког чишћења, почињеној на тлу Европе, након Другог светског рата. То указује да у Хрватској не постоји намера да се гоне учиниоци ратних злочина, које су припадници хрватске војске починили над Србима. Напротив, у Хрватској се, од стране највиших државних званичника, негира злочиначка страна тзв. Олује истицањем да је она “чиста као суза“, а  они који су осмислили и командовали војним операцијама, попут генерала Готовине и Маркача, уместо да одговарају за ратне злочине, славе се као национални хероји и одликују највишим државним одликовањима, а о њиховом “херојству“  у Хрватској се снимају филмови.

 Хашки суд је коначном другостепеном пресудом ослободио хрватске генерале за удружени злочиначки подухват у “Олуји“, иако је првостепеном пресудом осудио генерале хрватске војске: Готовину на 24 године затвора, а Маркача на 18 година. Суд је у овој пресуди утврдио да су у „Олуји“ почињени масовни и систематски  злочини над невиним цивилима, да је српско становништво масовно протерано са својих вековних огњишта, али је коначном пресудом напрасно “заборавио“ на командну одговорност и на 1300 страница првостепене пресуде и једним потезом пера је ослободио  најодговорније за почињене масовне ратне злочине над Србима.

Овом пресудом Хашки трибунал је на најгрубљи и најочигледнији начин компромитовао правду и озваничио двоструки критеријум, када су у питању злочини учењени над српским жртвама на простору бивше Југославије, чему се Српска координација одлучно противи.

 Српска координација такође подсећа на лицимеран став званичне Хрватске, која на сва уста говори како је “питање несталих једно од главних хуманирарних питања“, а већ двадесет четри године не желе да ексхумирају невино убијене  српске цивиле у наведеној акцији, чији се посмртни остаци налазе у познатим гробницама и гробним местима, које је под надзором УНПРОФОР-а евидентирала и привремено сахранила сама Хрватска.

 Српска координација у име породица жртава, и овим поводом указује на селективну правду и приступ, како у судским поступцима, тако и у јавним политикама Хрватске, Босне и Херцеговине, Приштине и дела међународне заједнице, у циљу политичке инструментализације жртава хрватске, бошњачке и албанске националности, како би се приказала и оправдала једнострана слика ратова на простору бивше Југославије, према којој су Срби кривци, а српске жртве – жртве другог реда. Позивамо  јавност у Србији, надлежне власти и институције, да се активно супротставе неистинитим тумачењима догађаја током ратова 90-их година на простору бивше Југославије и придруже  се породицама жртава у борби за истину и правду.

ПРЕДСЕДНИК  КООРДИНАЦИЈЕ

Др Душко Челић

ПРЕДСЕДНИК УПРАВНОГ ОДБОРА КООРДИНАЦИЈЕ

Драган Пјевач