Subota, 3. avgust – Dan D za Demokratski savez Kosova

DSK

Iako je predsednik Kosova Hašim Tači nastavio sa konsultacijama sa manjim političkim subjektima zastupljenim u kosovskom parlamentu, i dalje se suočava sa optužbama da odugovlači ovaj proces, pošto još uvek nije pozvao na razgovor glavne političke partije koje su se izjasnile za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora

Iako je predsednik Kosova Hašim Tači nastavio sa konsultacijama sa manjim političkim subjektima zastupljenim u kosovskom parlamentu, i dalje se suočava sa optužbama da odugovlači ovaj proces, pošto još uvek nije pozvao na razgovor glavne političke partije koje su se izjasnile za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, a koje odbijaju bilo kakvu soluciju eventualnog stvaranja neke tehničke Vlade ili glasanje za novog mandatara iz aktuelne vladajuće koalicije.

U ovom kontekstu, Iljir Deda, nezavisni poslanik je izjavio da predsednik Tači može da za jedan dan izvrši konsultacije sa svim parlamentranim političkim subjektima.

“Predsednik podcenjuje političku scenu jer, ove konsultacije može da završi za jedan dan, a ne da traju tako dugo. Ustav pruža dve mogućnosti. Ja sam čuo nešto oko tehničke vlade što nema osnovu. Uzaludno je govoriti da skupština prema Ustavu može da izabere novu političku Vladu, gde predstavnik nije PAN. Volja partija je da idemo na izbore, a ne za tako nešto”, izjavio je Deda za agenciju “Telegraf”.

Kosovski analitičari ipak navode da političke partije imaju glavnu odgovornost, jer mogu da sazovu sednicu parlamenta na kojoj bi raspustili skupštinu, što znači da bi kao jedina opcija ostala održavanje izbora.

Prema Ustavu Kosova, za raspuštanje skupštine potrebno je da glasa 2/3 poslanika, kako bi predsednik Kosova za najviše 10 dana mogao da proglasi izbore, koji bi se održali najkasnije za 45 dana od raspuštanja skupštine.

U međuvremenu, kosovska obična i politička javnost sa velikim interesovanjem očekuju predstojeću subotu, za kada je zakazana izborna skupština najveće opozicione partije Demokratskog saveza Kosova, na kojoj će se birati novi lider ove partije sa četvorogodišnjim mandatom. Interesovanje je utoliko veće što se po poslednjim istraživanjima Demokratski savez Kosova veoma visoko kotira, te se ne isključuje mogućnost da bude mogući pobednik predstojećih izbora.

Iako se predstavnici ove partije još uvek nisu jasno izjasnili da li će se odlučiti za varijantu konsensualnog kandidata za budućeg lidera ili će se na izborima kandidovati više kandidata, izgleda da su eventualni pretendenti za preuzimanje kormila partije spremni  da uđu u ovu trku. Do sada su svoje interesovanje izneli aktuelni gradonačelik Gnjilana Ljutfi Haziri i bivši lider ove partije Fatmir Sejdiu.

Iako se u javnosti pominjala i moguća kandidatura aktuelnog gradonačelnika Peći Gazmenda Muhadžerija, on takve spekulacije nije potvrdio, ali je zato izjavio da se aktuelno u partiji diskutuje oko mogućnosti pronalaženja  konsensualnog kandidata.

“I Isa Mustafa je tražio konsenzus oko jedne ili dve kandidature. Mi smo se pokazali kao dobri rukovodioci opština i tako osnažili Demokratski savez Kosova. Ja sam tražio kandidata koji ima većinu glasova”, izjavio je Muhadžeri u emisiji “Debat Plus” na televiziji “Dukađini”.

On nije isključio mogućnost da konsensualni kandidat bude Isa Mustafa, aktuelni lider partije, ali i dodao da je potrebno da on ima i protivkandidata.

“Isa Mustafa je neosporan lider. Upravljao je Demokratskim savezom Kosova u teškim procesima. Od 126 hiljada glasova, sa njim smo dostigli 200 hiljada glasova. Na svakim izborima smo imali povećenje glasova. Predsednik DSK se ne može izabrati aklamacijom. Jednom se dogodila greška, a mi smo naučili na našim greškama. Skupština će se održati 3. avgusta i biće dva ili više kandidata na tajnom glasanju. To će se diskutovati na sastanku predsedništva. Na predsedništvu će se diskutovati moguće kandidature, ali neka kandidatura može da se podnese i u skupštini”, izjavio je Muhadžeri.

S druge strane poslanica u Izbornoj skupštini  Melihate Trmkoli je istakla da aktuelni lider ove partije Isa Mustafa treba da ustupi vođenje partije nekome drugom.

“Sada je vreme za promene. Treba da oslobodi put. Ne samo iz razloga što nikada nije bio DSK, još uvek nije DSK. Demokratski savez Kosova je stvorio nacionalni koncept kojem se prirodno pridružilo preko 90 odsto građana i elita koja je to nastavila. Na žalost, ali aktuelni predsednik nije bio deo ovog koncepta, i nije mogao nikada da se pridruži”, smatra Trmkoli.

Na pragu izbora novog lidera Demokratskog saveza Kosova, pokrenuta je online peticija za podršku Vjose Osmani za lidera DSK. U tekstu Peticije pod nazivom “Vjosa Osmani predsednik DSK i premijer Kosova”, se pored ostalog optužuju prethodni i aktuelni lider ove partije da su bili “štake” predsedniku Kosova Hašimu Tačiju.

“Tako  da je idealno da Vjosa Osmani bude izabrana za predsednicu DSK. Samo je Vjosa Osmani znala da se suoči sa neukim političarima kao što su Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj sa svojim drugovima. Sa Vjosom i mladim intelektualcima u  DSK, kao što su Kujtim Šalja, Ljumir Abdidžiku, Driton Seljmanaj itd, stvoriće se nakon 30 godina nova alternativa mladih intelektualaca Kosova, koja će želeti da razvija Kosovo ‘kao nezavisnu i demokratsku zemlju, otvorenu prema Albaniji i Srbiji i u večnom partnerstvu  sa Sjedinjenim Američkim državama i Zapadnom Evropom’, što je amanet dr. Ibrahima Rugove, koji nisu ispunili ni Ljutfi Haziri, ni Fatmir Sejdiu, ni Agim Veljiu, naprotiv postali su potpora vlasti”, navodi se pored ostalog u online Peticiji.

Inače, poslanik DSK Ramiz Keljmendi je izjavio da će se na današnjoj sednici predsedništva DSK razgovarati o organizaciji Izborne skupštine, i mogućnosti da se eventualno dogodi neki incident koji bi mogao da pokvari imidž izborne skupštine. Kada je u pitanju novi lider, on se izjasnio u prilog da aktuelni predsednik Isa Mustafa dobije još jedan mandat.

“Uvek se traži politički lider koji će voditi DSK i zemlju u ovim teškim vremenima, kako što su razgovori sa Srbijom, vizna liberalizacija, takse. Verujem da gospodin Mustafa treba da bude kandidat i da će dalje nastaviti da vodi DSK do rešavanja ovih velikih pitanja Kosova i zatim može da se povuče u svakom trenutku i da se napravi neki novi izbor”, izjavio je Keljmendi.

Prema Statutu DSK, kandidatura za predsednika ove partije se zvanično može obelodaniti samo na izbornoj skupštini, što znači da se do dana njenog održavanja one ne trebaju iznositi u javnosti.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj