Српска листа: Католичка миса у православном храму у Новом Брду још један доказ да је опасно да Косово постане члан УНЕСКО

Покушај фалсификовања историје и отимања српске културне баштине добио је нову димензију на Косову и Метохији. Последње активности католичког свештенства на простору цркве Светог Николе у општини Ново Брдо, којим се отима културна баштина српског народа и Српске православне цркве представља директно угрожавање верске толеранције између католичке и Српске православне цркве, и изазива узнемирење српског народа, саопштила је Српска листа.

„Српска листа пружа пуну подршку настојањима Српске православне цркве да спрече ово безакоње и антицивилизацијско понашање које је противно хришћанским вредностима. Неупитна је историјска чињеница да је цркве Светог Николе православна светиња грађена као део српске културне баштине, уткана у православни миље на Косову и Мехохији и проглашена заштићеним локалитетом управо на основу инсистирања Српске православне цркве, стога нас изненађује намера фалсификовања и отимања под плаштом неких верских лидера, а подржано од стране политичких представника Приштине”, саопштено је из Листе Српска.

Даље се наводи да овакво деловање Приштине у пракси показује оправданост страха српског народа и наше цркве да тзв. Косово ни по коју цену не сме постати члан УНЕСКО организације, јер би се на тај начин отимачина легализовала, и зато пружамо пуну подршку председнику Вучићу и Влади Србије у настојању да оваква фалсификовања спрече и спрече чланство Косова у УНЕСКО, наводи се у саопштењу.