Костић: 24 године од геноцида над Србима у Хрватксој на који ЕУ и даље ћути

Док се цела Европа бори против нових облика фашизма и нацизма, званична Хрватска уз учешће хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић велича етничко чићење Срба у операцији „Олуја“,  уз све добро познате симболе усташке идеологије из времена НДH, наглашава посланик Двери Иван Костић.

Костић подсећа да више од 2000 убијених војника и недужних цивила и преко 200.000 избеглица нису били довољан разлог да званичници Хрватске и њихови војни заповедници сносе одговорност за страшне последице ове војне операције.

„Олуја“ је имала све елементе геноцида, али је међународна политичка  јавност  утицала да Хашки трибунал годину дана након првостепене пресуде, ослободи генерале Анту Готовину и Младена Маркача и да се они као хероји после тога врате у Хрватску.
Све ово што се десило у Хрватској 90-их година није сметало званичницима Европске уније да Хрватска недуго затим постане члан. Са једне стране се у законима ЕУ забрањује промоција неофашистичких и неонацистичких идеологија, а с друге се благонаклоно гледа на константну ксенофобну политику скоро свих хрватских влада у протеклих 30 година. Данас званична Хрватска уз певача Томпсона (коме је иначе забрањено да наступа у многим држава света) велича хрватске злочине над српским цивилима, баш по угледу на режим Анте Павелића из Другог светског рата.“, нагалшава Костић

Посланк Двери истиче да је и после 24 године положај Срба у Хрватској и даље веома лош, а Влада Србије у протеклих седам година кроз нашу законску регулативу и билатералне споразуме, ништа није учинила да се наши сународници који и данас живе у Хрватској заштите и да правда за злочине из „Олује“ буде задовољена.