fbpx

Danas je letnja Sveta Petka

Света Петка

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju dan Prepodobnomučenice Paraskeve ili Svete Petke. Praznik ove svetiteljke slavi se kao seoska slava u Lapljem Selu nadomak Gračanice u kome postoji hram posvećen svetiteljki. U pojedinim krajevima praznik se još naziva i Petkovdan. 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju dan Prepodobnomučenice Paraskeve ili Svete Petke.  Praznik ove svetiteljke slavi se kao seoska slava u Lapljem Selu nadomak Gračanice u kome postoji hram posvećen svetiteljki. U pojedinim krajevima praznik se još naziva i Petkovdan. 

Ova svetiteljka se praznuje 26. jula (8. avgusta) i u narodu je pogrešno nazvana „Trnova Petka“. Reč je o tome da se toga dana od polovine 13. veka u pravoslavnim crkvama Balkana svetkuje Prenos Moštiju Prepodobne Majke Paraskeve Epivatske u Trnovo i iz Trnova. Zaboravljajući da se ovo nazvanje odnosilo na Svetu Petku Srpkinju (Epivatsku ili Trnovsku), narod je vremenom taj naziv vezao za Svetu Paraskevu Rimljanku.

Rođena u Rimu oko 100. godine, od hrišćanskih roditelja grčkog porekla, na sam Veliki Petak. Zato i dobi ime Petka, Paraskeva. Po smrti roditelja, koji su je naučili crkvenom životu poče živeti podvižnički, dok najzad blagoslovom Višnjeg, ne poče propovedati Jevanđelje po Siciliji i Južnoj i Srednjoj Italiji, obraćajući mnoge Hristu i pomažući sirotima i bolesnima. U vreme cara Antonina (138. do 161.) zbog svoje vere i propovedanja, žestoko mučena i posečena mačem. Njene svete mošti su kasnije prenesene u Carigrad.

I dan danas uživa veliko poštovanje među narodom na Siciliji, kao Sveta Veneranda ili Venerija(lat. Dies Veneris- petak). Sačuvan je njen lik u pećinskoj crkvi Sv. Nikolaja kod Barija.

Nakon posvedočenog priliva izbeglica Srba pred Turcima u 15. i 16. veku, u Kalabriju i na Siviliju, moguće je da se njen kult pomešao sa kultom Sv. Petke Srpske.

%d bloggers like this: