Превремени парламентарни избори без изборне реформе

Иако ће се седница скупштине одржати 22. августа, на којој ће посланици гласати за њено распуштање, политичке партије су већ започеле својеврсну предизборну кампању, у којој користе оштру реторику у односу на неки други политички субјект, постављају “услове” за евентуалне коалиције, међу којима је “најважнији” кандидат за премијера или дају предизборна обећања.

Тако, Енвер Хоџај, потпредседник Демократске партије Косова Кадри Весељија је обећао да ће ова партија као приоритет имати усвајање Закона о Влади, којим ће се умањити број министара и заменика министара.

“Демократска партија Косова (ДПК) као партија десног центра неће дозволити мегаломанску Владу, већ Владу блиску грађанима, малу и ефикасну Владу. Ово може да се постигне са припајањем министарстава према профилу, али свакако у складу са приоритетима земље”, написао је свом фejбук профилу Енвер Хоџај.

Косовски медији подсећају да Демократска партија Косова ово обећава готово пред сваке изборе, али због недовољног броја гласова посланика да се Закон о Влади усвоји, и обећања коалиционим партнерима у власти да ће добити функције у Влади, закон је до сада остао непромењен.

Једно од неиспуњених иницијатива је и најава свих Влада у последњих осам година да ће се приступити изборним реформама. Међутим, ни то се до сада није реализовало, тако да ће се превремени парламентарни избори одржати са старим гласачким листама, које нису пречишћене од имена умрлих особа или оних који су одустали од косовског држављанства. Такође, на овим листама се могу наћи и имена гласача у најмање две општине, у оној у којој актуелно раде и живе и оној у којој су рођени.

Управо су непречишћене гласачке листе у прошлости користиле појединим политичким субјектима за злоупотребу у процесу гласања, због чега су били изложени и критикама од стране цивилног друштва, и домаћих и међународних посматрача.

Цивилно  друштво објашњава да изборне реформе не иду у прилог политичким лидерима, јер би онда изгубили гласове “клијената”, које могу да поткупе или им обећају радна места.

У оваквој ситуацији, чини се да Демократска партија Косова, која је на власти готово од завршетка рата на Косову, и која по свим истраживањима има знатно мању подршку грађана у односу на раније локалне или парламентарне изборе, користи веома оштру реторику у односу на конкурентне политичке субјекте, посебно две највеће опозиционе партије Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење. У томе предњачи последњих дана министар у оставци из ове партије, Абељард Тахири, који тврди да управо овим партијама не одговара одржавање парламентарних избора. На ове тврдње одговорио је посланик Демократског савеза Косова Дритон Сељманај који је истакао да је управо Демократска партија Косова у паници због чега и даје овакве изјаве.

“Ове изјаве су потпуно узалудне. Демократски савез Косова је веома спреман да иде у изборни процес, више од годину дана тражимо да земља иде на изборе. Већ смо завршили процес унутрашњих избора, имамо легитимног председника и ДСК је врло спреман да иде на изборе и да преузме власт. Овакве изјаве су одраз њихове панике, свакога дана ћете чути безвезне изјаве и без концепта. Свака изјава која од њих долази је резултат тешког стања који они преживљавају унутар себе. Демократска партија Косова се више не бори за прво или друго место, она се бори за треће место и постоји могући ризик да изађу и четврти у земљи”, изјавио је за “Газета Блиц” Сељманај.

Исти став је изнео и Арљинд Манџука, портпарол Покрета Самоопредељење, истичући да су овакве изјаве последица великог губитка на изборима који очекује ова партија.

“Онима којима најмање одговарају избори су ти који падају брзином светлости. Абељард Тахири, чији субјекат који је већ  у неколико наврата прешао на треће или четврто место, нас оптужује да нисмо спремни за изборе?! Покрет Самоопредељење је био и спреман је за изборе и због тога смо били једини субјект који је тражио да се седница за распуштање скупштине одржи 8. августа, а не како је предложено 22. августа. Ми смо први политички субјект који смо предали наше потписе у скупштини у вези ове седнице. Нису изненађујуће ове изјаве Абељарда (Тахирија) и других из Демократске партије Косова, јер долазе због велике панике након њиховог драстичног пада”, изјавио је Манџука.

Иако добри познаваоци политичких кретања сматрају да би након одржавања превремених парламентарних избора владину коалицију требало да направе две највеће опозиционе партије Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење, уздржане или изјаве којима се ова идеја сматра лошом, отежавају реализацију ове идеје.

Један од противника постизборне коалиције је посланик Демократског савеза Косова и познати косовски бизнисмен Рамиз Кељменди. Он је у интервјуу за емисију “ДПТ те Фидани” на телевизији Т7 изјавио да његова партија може ући у коалицију са Покретом Самоопредељење због интереса, али је такође изнео став да таква коалиција може да штети Демократском савезу Косова.

“Покрет Самоопредељење има социјалистичкије, комунистичкије ставове, који нису прихватљиви за западни свет. Ја немам ништа против Аљбина, ја сам против непринципијелних ставова Аљбина Куртија око тржишне привреде ”, изјавио је Кељменди.

С друге стране Глаук Коњуфца из Покрета Самоопредељење је изнео мишљење да датум за одржавање седнице парламента за његово распуштање није раније одређен, јер Демократски савез Косова још увек нема кандидата за премијера, тако да је подржао предлог Демократске партије Косова.  Он је такође изнео став да на Демократски савез Косова има утицај Демократска партија Косова Кадри Весељија.

“Демократски савез Косова је хетероген изнутра, зато ДСК потпада под утицај коалиционог партнера. Пошто је ДСК дуго владао са ДПК, дошле су до изражаја фигуре које се осећају веома добро и имале су комотност у владању са ДПК. Зато мислим да би коалиција Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељње оснажила бројне гласове унутар Демократског савеза Косова који су анти- Демократске партије Косова. Због бројних скандала који су се догодили, створена је унутар Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова атмосфера о могућности да овај акроним ПАН оде у опозицију и да опозиција буде будућа Влада. Колико сам видео изјаве званичника Демократског савеза Косова и ставове унутар покрета Самоопредељење”, изјавио је Коњуфца за емисију “Прессинг” на телевизији Т7.

Иначе, политичке партије су наставиле да износе услове другим политичким субјектима за евентуалну предизборну или постизборну коалицију, јер свака од њих види себе или као победника превремених парламентарних избора или партију која ће бити “одлучујућа” за стварање нове владине коалиције.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај