Ubice dece u Goraždevcu nisu pronađene ni posle šesnaest godina

шеснаест година од стравичног злочина у Гораждевцу, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

шеснаест година од стравичног злочина у Гораждевцу, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Danas se navršava šesnaest godina od stravičnog zločina u Goraždevcu kod Peći,

Danas se navršava šesnaest godina od stravičnog zločina u Goraždevcu kod Peći, kada je na reci Bistrici ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece. Ubijeni su Panto Dakić i Ivan Jovović, a počinioci zločina, nisu pronađeni. EULEX je 2011. godine, navodno zbog nedostatka dokaza, zatvorio istragu.

Tuga majki iočeva za izgubljenom decom, neprolazna. Šesnaest godina posle mučkog ubistva Panta i Ivana, majke grle njihove spomenike i posrću na njihovim grobovima. Očevi pokušavaju da prikriju tugu, ali se ona nazire u svakom pogledu, u svakoj reči.

„Ne znam ni sam kako se osećam. Kako vreme prolazi, sve je gore. Ja sam mislio, kako vreme prolazi, to će vreme da zaleči rane, ali nema od toga ništa. Ta rana ostaje večita i bol je neprolazna“, kaže otac ubijenog Panta, Milisav Dakić.

otac ubijenog Panta, Milisav Dakić, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Dok su trinaestogodišnji Panto Dakić i devetnaestogodišnji Ivan Jovović zauvek ostali na svojoj Bistrici, Dragana Srbljak, Ðorde Ugrenović, Bogdan Bukumirić i Marko Bogićević, teško su ranjeni, ali su preživeli. Draganina majka Mirjana kaže da je njena kćerka dobro, ali da nikada ne može da zaboravi prizor kada su pucnjevima hladnokrvnih ubica ugašeni životi njenih prijatelja, Panta i Ivana.

„Ne smemo mnogo ni da pomišljamo na taj dan. Nama je svaki dan težak, a ovaj je posebno težak za sve građane Goraždevca. Uvek vam se ona slika ponovo vraća u glavu. Svaki put i kada su najsrećnija dešavanja, mi se toga sećamo, jer smo izgubili dvoje divne dece. Strašno“, sa uzdahom izgovara Mirjana.

Draganina majka Mirjana Srbljak, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Za porodice ubijenih, ali i za sve meštane Goraždevca, današnji dan je dan tuge. A tuga je još veća jer zločinci nisu privedeni pravdi, ističe Milisav Dakić:

„Pravda se ne ispunjava, nema ništa od toga da se pronađe ubica. Šesnaest godina je prošlo. Nije to šesnaest dana, to je šesnaest godina“.

Na Bistrici je tog 13. avgusta bilo oko osamdesetoro dece. Za preživele, sećanja su još uvek sveža. Miodrag Milovanović, sada student, tada je imao samo osam godina.

sećanja su još uvek sveža, Miodrag Milovanović, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Sećam se dobro, ja sam sa drugarima otišao rano da se igram. Pekli smo kukuruz i kupali se, a deca su se najviše okupljala oko podne. Odjednom su se začuli pucnji. Počeli smo da bežio pema selu, a pamtim da je tu bio jedan zeleni bager“, sa još uvek prisutnim strahom u očima, priča Miodrag.

Porodica i prijatelji su i danas odali poštu Panti i Ivanu, polaganjem cveća na njihove grobove, ali i na zajednički spomenik žrtvama rata u centru Goraždevca. U Crkvi Presvete Bogorodice parastos je služio arhimandrit Sava Janjić, a na grobovima ubijene dece, arhimandrit Ilarion.

parastos Panti Dakiću i Ivanu Jovoviću, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Uzeti su kao najlepši plod u svom detinjstvu. Nikada neću zaboraviti kada sam video to mesto zločina gde su se videli krv, patike i njihova odeća. Hvala Bogu, neki su se i oporavili i hvala Bogu da nije bilo više žrtava“, kazao je na početku svoje besede otac Sava i nastavio:

„I kao da čujemo pesmu da budemo dostojni i da živimo u miru i slozi, koja nas je vekovima okupljala. To je naša vera koja će nas očuvati, jer ako izgubimo veru, ništa nas neće sačuvati. To je vera koja je sačuvala i ovo selo kroz vekove, Srbe širom KiM, na svim stratištima na kojima je naš narod stradao. Svi koji su činili zločine će sigurno odgovarati, ako ne pred sudom čovečijim, sigurno pred sudom božijim“, istakao je arhimandrit Sava Janjić.

arhimandrit Sava Janjić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Parastosu je prosustvovao i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i metohiju Zoran Bojović , kao i predstavnici lokalnih vlasti.


Za danas je bilo najavljeno i postavljanje spomen ploče na mestu ubistva Panta Dakića i Ivana Jovovića.Međutim, ploča nije postavljena. Kako smo saznali, kancelarija za KiM koja je trebalo da postavi ploču, nije na vreme obavestila roditelje ubijenih o tome, pa su oni odbili da se to obavi danas. O tome danas nisu želeli da govore ni roditelji, a ni predstavnici Kancelarije za KiM, osim što je pomoćnik direktora Zoran Bojović rekao da Vlada Srbije neće dozvoliti da se Panto Dakić i Ivan Jovović zaborave i da će se boriti d se svi zločinciprotiv srpskog naroda pronađu i izvedu pred lice pravde.


Anđelka Ćup