„Dobro došla dijasporo“ – čista farsa!

Драгаш - Гора

Dragaš je jedna od opština koja se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini, a električna mreža je toliko zastarela da i na najmanju promenu vremenskih uslova dolazi do prekida struje. Ono što još više otežava situaciju je nepostojanje korektne komunikacije odgovornih u KEK-u i KEDS-u sa medijima koji uglavnom insistiraju da dobiju informacije o razlozima čestih nestanaka struje, bez najave i u bilo koje doba dana ili noći, kako bi informacije preneli građanima.  

Kao i prethodnih, tako je i ove godine u opštini Dragaš snabdevanje električnom energijom veoma loše.  Dragaš je jedna od opština koja se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini, a električna mreža je toliko zastarela da i na najmanju promenu vremenskih uslova dolazi do prekida struje. Ono što još više otežava situaciju je nepostojanje korektne komunikacije odgovornih u KEK-u i KEDS-u sa medijima koji uglavnom insistiraju da dobiju informacije o razlozima čestih nestanaka struje, bez najave i u bilo koje doba dana ili noći, kako bi informacije preneli građanima.  

Kao posledica čestih nestanaka struje, mnogima stradaju razni električni uređaji, ali građani nemaju kome da se požale, odnosno nemaju adresu kojoj bi mogli da se obrate.

Stanje je još alarmantnije, jer tokom leta ovu opštinu posećuje na desetine hiljada turista, sunarodnika zaposlenih u dijaspori. Na njihovo iznenađenje, ni njima se ne može sa preciznošću objasniti zbog čega ima čestih nestanaka struje, da li zbog kvara, restrikcije ili nekog drugog razloga.

Meštanin Gore, Dilber H. jedan je od retkih koji želi da javno govori o problemima sa kojima se suočavaju njegovi sunarodnici.

„Jedan sam od mnogih Goranaca rasutih po belom svetu, koji su otišli u potrazi za boljim uslovima života i školovanja mlađih generacija. Jedan sam od više hiljada ljudi u dijaspori koji se neizmerno raduje povratku u Goru, o čemu svedoče kolone automobila na graničnim prelazima i po putevima Kosova, u vreme godišnjih odmora. Dolazimo u naš kraj radujući se porodičnim okupljanjima, svadbama, sunetima i drugim proslavama, sada više kao turisti nego kao autohtono stanovništvo“, započinje Dilber svoju priču.

Kaže da nema više „starih“ koji su obrađivali zemlju i gajili stoku i da sada iz dijaspore dolaze sa novcem, jer se sve kupuje. I upravo kada dođu plate za svoj provod „čistim novcem“ sa željom da se ponovo vrate. Upravo takve, do dolaska na željenu destinaciju dočekaju rupe na putevima (doduše spremne za asfaltiranje, oštrih ivica i neobeležene), mnoštvo deponija smeća i šuta pored puteva i izletničkih destinacija, koje spečavaju bilo kakvo uživanje u prirodi na stotinama metara oko njih; kao i neadekvatno snabdevanje vodom, zbog nepravilno dimenzioniranih i postavljenih rezervoara i decenijama zastarelim vodovodnim cevima po selima (pri čemu se broj kuća i stanovnika rapidno povećao tokom letnje sezone).

Vrhunac turističkog „horora“ je agonija koju građani doživljavaju od KEK-a zbog nekvalitetnog snabdijevanja strujom, a koju opisiju kao „katastrofalnu situacijju“.

Ponekada, tokom dana više nema struje nego što je ima, a kada je napon 100 do 120 volti, brojni se uređaji za korekciju se kvare, pošto nemaju kapacitet da „ispeglaju“ tako nizak napon. Ove uređaje za korekciju napona ima svaka kuća u Gori, ali su oni sada gotovo neupotrebljivi. Zbog toga su šporeti na drva i usred leta jedino sredstvo da se pripremi dobro pečeno testo ili meso.

Najgore od svega je činjenica da struje nije bilo ni na dan jednog od najsvetijih islamskih praznika – na dan Kurban Bajrama.

„Potrudio se KEK da nam i ovaj praznik pokvari od ranih jutarnjih sati, tokom Bajramskog namaza pa sve do porodičnog ručka i do predvečerja. Ostali smo bez struje, samim tim i bez interneta i mogućnosti da komuniciramo sa nama bliskim osobama koje žive u raznim krajevima sveta“, žali se meštanin opštine Dragaš.

Građani ove opštine i oni koji tokom leta dolaze i posećuju svoje porodice smatraju da ove problem treba da rešava opština, posebno ako se želi da dijaspora narednih godina odluči da letnji odmor provede u svom rodnom kraju, jer kako kažu, neke druge turističke destinacije mogu postati za njih „nova odmarališta“.

„Sve ovo je za mene stres. Sledeće godine ću svakako doći u Goru, jer mi je tu rodbina, ali samo na nekoliko dana, najviše vremena ću provesti u Turskoj gde mi je sve mnogo jeftinije i gde neću morati da se izlažem raznim neprijatnim situacijama“, kaže jedan od sagovornika Radio Gore.

U razgovoru sa Radio Goru predstavnici KEK-a su izjavili da rade sve što je u njihovoj moći kako bi obezbedili dovoljno struje, ali da ima mnogo razloga zbog čega im to ne uspeva.

„Prvi i najvažniji razlog je što je mreža poprilično stara i iz godine u godinu sve je više problema, a naglo se povećalo opterećenje i na mnogim mestima, jednostavno ona ne može izdržati. Ono što je dodatni problem za ovu godinu, to je činjenica da smo planirali da promenimo dalekovod u pravcu Restelice, ali i u drugim pravcima, ali doneta je odluka da se ove godine pojača snabdevanje iz Žura podzemnim vodom električne energije do trafostanice u Dragašu, a da se promena vodova ka Restelici odloži za naredni period. Ovo bi svakako stabilizovalo snabdevanje u čitavoj opštini. Međutim, radovi su u toku i često baš zbog toga isključujemo struju radi montaže i drugih radova na mreži. Da je ovaj projekat završen, ne bi bilo ovakvih problema, stanje bi bilo mnogo, mnogo bolje“, objašnjavaju zvaničnici KEK-a.

Ono što je više nego jasno je da je neophodno da se pre svega opštinski zvaničnici zauzmu kako bi se ova depresivna situacija u opštini Dragaš promenila u cilju obezbeđivanja normalnijih uslova za svakodnevni život građana.

Sam natpis na ulazu u zgradu opštine u Dragašu – „Dobro došla dijasporo“- nije dovoljan za nekoliko desetina hiljada svojih sugrađana koji žive i rade u inosttranstvu. Više deluje kao jeftina farsa.

Nuhija TairovciRadio Gora