U Grčku iz Gračanice otputovala deca sa “socijalne karte”

фото: Радио Телевизија Грачаница

фото: Радио Телевизија Грачаница


“Odabir dece vršen je na osnovu socijalne karte”, rekla je direktorka Odeljenja za obrazovanje i kulturu Opštine Gračanica Brankica Nićić,

“Odabir dece vršen je na osnovu socijalne karte”, rekla je direktorka Odeljenja za obrazovanje i kulturu Opštine Gračanica Brankica Nićić, ispraćajući decu iz ove opštine na letovanje u Grčku. Po njenim rečima, u odmaralište pored Atine, iz Gračanice je otputovalo dvadeset petoro dece. Našem potalu se javilo petoro čitalaca, koji demantuju da su deca koja su 11.08. ove godine otputovala u Grčku iz socijalno ugroženih porodica i da odabir dece nije bio transparentan.

U atinsko odmaralište Nea Makri, u kamp Svetog Andreja, 11. avgusta je otputovalo 76 dece sa Kosova i Metohije, starosti od 12 do 14 godina.

“Grci su obezbedii smeštaj i ishranu, a Kancelarija za KiM prevoz”, rekla je pomoćnica direktora kancelarije za KiM Slađana Marković Stojanović pred polazak dece na more. Deci sa KiM, na putu ka moru pridužiće se u Bujanovcu i vršnjaci iz Han Pijeska, objavljeno je na sajtu Kancelarije za KiM.

Kako smo saznali, na četrnaestodnevno letovanje i druženje u Grčku, otputovala su deca iz Zubinog Potoka, Zvečana, Štrpca i Gračanice. I dok nam nisu poznati kriterijumi po kojima su deca birana u drugim opštinama, u opštini Gračanica je, po rečima direktorke Odeljenja za obrazovaje i kulturu Brankice Nićić, to socijalna karta. Posle objavljivanja fotografije sa ispraćaja dece u Gračanici, javili su nam se čitaoci, negodujući, jer veliki broj dece koje su videli na ispraćaju nisu iz socijalno ugroženih porodica.

“Ako su deca birana zaista na osnovu materijalnog stanja roditelja, a ovde su deca direktora i zaposlenih u zdravstvu i prosveti, čija primanja su daleko iznad proseka, onda je ovo sramota. Ako je merilo nešto drugo, trebalo je to da objave”, rekla nam je Jelena L., samohrana majka dvoje dece.

Na slici koja je objavljena u nekoliko lokalnih medija, a na kojoj su deca iz Opštine Gračanica, meštani su prepoznali i decu koja zaista nemaju mogućnosti da putuju bilo gde, smatraju da su donatori iz Grčke, kao i Kancelarija za KiM, imali najbolju nameru ali, kako je rekao Vlada J., “izgleda da posao nije do kraja korektno urađen”.

“Poznajem dosta dece i ima tu stvarno socijalno ugroženih, ali ima i dece lekara, direktora, profesora, bogatih naših komšija, dece koja idu na letovanje i sa roditeljima, i u organizaciji Cvrvenog krsta i ko zna sa kim još. Imam dvoje dece, starosti 12 i 9 godina, koja nikada nisu bila na moru, ali šta da se radi…”, kaže Vlada.

Prateći pisma naših čitalaca, poslali smo zvaničan imejl Kancelariji za KiM, kako bismo saznali na osnovu kojih kriterijuma su deca u okviru projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, otputovala put Atine, ali posle dva dana nismo dobili odgovor. Takođe smo uputili poruku preko vajbera (s obzirom da je bio neradan dan) direktorki Opštinskog odeljenja u Gračanici, Brankici Nićić, zamolivši je da nam ona da obrazloženje, s obzirom da je upravo ona izjavila da je odabir dece vršen na osnovu socijalne karte. Nažalost, na naše pitanje nismo dobili odgovor.

Naš portal nije bio pozvan na ispraćaj dece, nismo dobili tražene informacije, pa smo se potrudili i došli do spiska dece, koji objavljujemo. Na spisku se nalaze imena tridesetoro dece, a naslov koji navodimo, je originalan, kao i imena dece. Na spisku se, pored imena dece i prebivališta, nalaze njihovi matični brojevi, kao i datum rođenja. Ukoliko je, kako je rekla Brankica Nićić, iz Opštine Gračanica u Grčku otputovalo 25 dece, na objavljenoj slici nedostaje njih osmoro, a ako je otputovalo 30, koliko ih je na spisku, fali njih 13.


“Spisak dece u Letnjem kampu Sv. Andrej u gradu Atine u periodu od 12.08. do 25.08.2019. godine opština Gračanica”.

Lazar Ničić – Dobrotin; Stefan Milošević – Donja Gušterica; Luka Tomić – D. Gušterica; Stefan Grbić – Gračanica; Luka Stanojević – Novo Naselje; Strahinja Dejanović – Novo Naselje, Nemanja Vasić – Novo Naselje; Ognjen Đekić – Gračanica; Vojislav Đokić – Gračanica; Mila Mihajlović – Rabovce; Teodora Stakić – Ugljare; Anastasija Mladenović – Lipljan, Nadica Andrejević – Novi Badovac; Simonida Rakočević – Gračanica, Luka Arsić – Lipljan; Andrija Simijonović – Lipljan; Anđela Stevanović – Lipljan; Teodora Đukić – Lipljan; Anastasija Mitrović – Lepina; Petar Perić – Gračanica; Nemanja Perić – Gračanica; Tomislav Milkić – Gračanica; Filip Petković – Gračanica, Milica Ilić – Gračanica; Aleksandra Ilić – Gračanica, Katarina Maksimović – Dobrotin, Valentina Slavić – Lepina; Milijana Ilić – Lepina; Milan Lazić – Donja Gušterica; Andrijana Anđelković – Novo Naselje.


Anđelka Ćup