У Грчку из Грачанице отпутовала деца са “социјалне карте”

фото: Радио Телевизија Грачаница

“Одабир деце вршен је на основу социјалне карте”, рекла је директорка Одељења за образовање и културу Општине Грачаница Бранкица Нићић, испраћајући децу из ове општине на летовање у Грчку. По њеним речима, у одмаралиште поред Атине, из Грачанице је отпутовало двадесет петоро деце. Нашем поталу се јавило петоро читалаца, који демантују да су деца која су 11.08. ове године отпутовала у Грчку из социјално угрожених породица и да одабир деце није био транспарентан.

У атинско одмаралиште Неа Макри, у камп Светог Андреја, 11. августа је отпутовало 76 деце са Косова и Метохије, старости од 12 до 14 година.

“Грци су обезбедии смештај и исхрану, а Канцеларија за КиМ превоз”, рекла је помоћница директора канцеларије за КиМ Слађана Марковић Стојановић пред полазак деце на море. Деци са КиМ, на путу ка мору придужиће се у Бујановцу и вршњаци из Хан Пијеска, објављено је на сајту Канцеларије за КиМ.

Како смо сазнали, на четрнаестодневно летовање и дружење у Грчку, отпутовала су деца из Зубиног Потока, Звечана, Штрпца и Грачанице. И док нам нису познати критеријуми по којима су деца бирана у другим општинама, у општини Грачаница је, по речима директорке Одељења за образоваје и културу Бранкице Нићић, то социјална карта. После објављивања фотографије са испраћаја деце у Грачаници, јавили су нам се читаоци, негодујући, јер велики број деце које су видели на испраћају нису из социјално угрожених породица.

“Ако су деца бирана заиста на основу материјалног стања родитеља, а овде су деца директора и запослених у здравству и просвети, чија примања су далеко изнад просека, онда је ово срамота. Ако је мерило нешто друго, требало је то да објаве”, рекла нам је Јелена Л., самохрана мајка двоје деце.

На слици која је објављена у неколико локалних медија, а на којој су деца из Општине Грачаница, мештани су препознали и децу која заиста немају могућности да путују било где, сматрају да су донатори из Грчке, као и Канцеларија за КиМ, имали најбољу намеру али, како је рекао Влада Ј., “изгледа да посао није до краја коректно урађен”.

“Познајем доста деце и има ту стварно социјално угрожених, али има и деце лекара, директора, професора, богатих наших комшија, деце која иду на летовање и са родитељима, и у организацији Цврвеног крста и ко зна са ким још. Имам двоје деце, старости 12 и 9 година, која никада нису била на мору, али шта да се ради…”, каже Влада.

Пратећи писма наших читалаца, послали смо званичан имејл Канцеларији за КиМ, како бисмо сазнали на основу којих критеријума су деца у оквиру пројекта “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“, отпутовала пут Атине, али после два дана нисмо добили одговор. Такође смо упутили поруку преко вајбера (с обзиром да је био нерадан дан) директорки Општинског одељења у Грачаници, Бранкици Нићић, замоливши је да нам она да образложење, с обзиром да је управо она изјавила да је одабир деце вршен на основу социјалне карте. Нажалост, на наше питање нисмо добили одговор.

Наш портал није био позван на испраћај деце, нисмо добили тражене информације, па смо се потрудили и дошли до списка деце, који објављујемо. На списку се налазе имена тридесеторо деце, а наслов који наводимо, је оригиналан, као и имена деце. На списку се, поред имена деце и пребивалишта, налазе њихови матични бројеви, као и датум рођења. Уколико је, како је рекла Бранкица Нићић, из Општине Грачаница у Грчку отпутовало 25 деце, на објављеној слици недостаје њих осморо, а ако је отпутовало 30, колико их је на списку, фали њих 13.


“Списак деце у Летњем кампу Св. Андреј у граду Атине у периоду од 12.08. до 25.08.2019. године општина Грачаница”.

Лазар Ничић – Добротин; Стефан Милошевић – Доња Гуштерица; Лука Томић – Д. Гуштерица; Стефан Грбић – Грачаница; Лука Станојевић – Ново Насеље; Страхиња Дејановић – Ново Насеље, Немања Васић – Ново Насеље; Огњен Ђекић – Грачаница; Војислав Ђокић – Грачаница; Мила Михајловић – Рабовце; Теодора Стакић – Угљаре; Анастасија Младеновић – Липљан, Надица Андрејевић – Нови Бадовац; Симонида Ракочевић – Грачаница, Лука Арсић – Липљан; Андрија Симијоновић – Липљан; Анђела Стевановић – Липљан; Теодора Ђукић – Липљан; Анастасија Митровић – Лепина; Петар Перић – Грачаница; Немања Перић – Грачаница; Томислав Милкић – Грачаница; Филип Петковић – Грачаница, Милица Илић – Грачаница; Александра Илић – Грачаница, Катарина Максимовић – Добротин, Валентина Славић – Лепина; Милијана Илић – Лепина; Милан Лазић – Доња Гуштерица; Андријана Анђелковић – Ново Насеље.


Анђелка Ћуп