Захтеви за наставак дијалога између Косова и Србије

Представници земаља КВИНТА-е (Сједињене Америчке Државе, Француске, Немачке, Италије и Велике Британије), у изјави за јавност су истакли да су уједињени око заједничког циља да се види потпуна нормализација односа између Косова и Србије путем постизања свеобухватног споразума, политички стабилног и законски обавезујућег који ће допринети регионалној стабилности.

„Након година стагнације дошло је време да се најзад затворе конфликти из 90-тих година и да се понуди сигурна и просперитетна будућност за грађане Косова и Србије, преговарајући са поверењем споразум који могу да подрже обе стране. Зато, позивамо Косово и Србију да одмах започну дијалог који предводи Европска Унија (ЕУ) и тражимо од обе стране да се клоне активности које би спречиле коначни споразум, који је неопходан за ове земље, како би се постигла већа евро-атлантска интеграција и пратеће добити“, наводи се поред осталог у саопштењу.

Пошто су представници земља КВИНТА-е истакли да статус кво спречава напредак и  Косова и Србије, у саопштењу су навели да су спремни да ојачају своју улогу у овом процесу и подршку Високој представници ЕУ, али и додали да то могу да ураде само када се да знак спремности за компромис, за укидање препрека и обнову дијалога.

“За Косово, то подразумева укидање успостављених такси према Србији. За Србију то подразумева прекид кампање за повлачење признања Косова. Ми желимо да видимо да људи Косова и Србије добијају од стабилног мира и да имају могућности да изграде своју будућност. Спремни смо да помогнемо на било који начин”, наводи се на крају заједничке изјаве представника земља КВИНТА-е.

На ову заједничку изјаву реаговала је саопштењем Влада у оставци, у којем се наводи да је уведена такса на увоз српске робе праведна и да дијалог са Србијом није прекинула косовска страна.

“Влада Републике Косово, конкетно премијер Харадинај, увек је радио и било је јасно, на праву Косова за заштиту интегритета и суверенитета земље. Оваква одлука за увођење таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине је био неопходан потез у служби заштите интереса Косова од непријатељских активности  и сталних претњи Србије против државе и инстититуција Косова. Стално смо говорили, тржиште за признање и тај став настављамо да имамо. У исто време , увек смо имали у виду сугестије наших међународних партнера што се тиче политичких тема у земљи”, наводи се поред осталог  у саопштењу Уреда премијера.

Такође се истиче и  да када је реч о дијалогу да га Косово никада није ометало, већ да је истицало спремност да седне за сто, како би се дошло до коначног споразума, законски обавезујућег у постојећим границама, који ће довести до реципрочног признања. “Овај процес не треба да буде условљен”, наводи се поред осталог у овом саопштењу.

На поруку путем заједничке изјаве представника земаља КВИНТА-е, на свом Фејсбук профилу реаговао је и председник парламента Кадри Весељи, који је пред осталог истакао да Косово треба да брани своје интересе.

“Косово је постигло своју независност имајући подршку и снажно савезништво са Западом. Једна од тема око које грађани треба да одлуче на овим изборима (превременим парламентраним изборима) је да ли Косово жели да настави своје посебне односе са нашим међународним савезницима или да их третира као непријатеље и да покуша да сама преживи”, написао је Весељи.

Весељи је такође истакао да треба да се бране интереси Косова, али да Косово није то у стању без стратешких партнера и да због тога очекује настојања САД и ЕУ и земаља КВИНТА-е за наставак дијалога са Србијом.

“Ипак, ми тражимо од ЕУ да спречи финансирање паралелних структура Владе Србије на Косову, да заустави колонизирајуће српске пројекте путем изградње насеља на Северу, да дозволи обнову запаљених кућа тамо где су Албанци живели пре 2001. године и да осуди српске криминалце и силоватеље због извршених злочина над недужним Албанцима током и након рата на Косову” написао је Весељи.

Посланица Демократског савеза Косова Хикмете Бајрами је изјавила да је изненађујуће реаговање представника земаља КВИНТА-е, јер актуелно Косово нема Владу и нема ко да води дијалог са Србијом. Она је, међутим, истакла да верује да одлука о такси на увоз српске робе треба да се укине када Србија буде испунила услове због којих је она (такса) и уведена.

“Актуелна Влада је увела таксе и у њено име је злоупотребљивал јавни новац на дневној основи. Било шта да смо питали јавно актуелну Владу, они су помињали тарифу. Коришћена је да би се заташкали њени скандали. Будућа Влада неће задржати таксе из овог разлога. Ако дође до њеног суспендовања, ми ћемо имати услов: Србија треба да испуни постављене услове због којих је такса успостављена. Ако се ови услови не испуне, такса се апсолутно неће укинути. Међународним пријатељима не можеш да кажеш ‘не желим да укинем таксу и тачка’.Треба да образложиш због чега. Што се дијалога тиче, Демократски савез Косова је става да је Косово независна држава са међународно признатим границама. Ми нећемо чинити никакве компромисе што се тога тиче”, изјавила је Хикмете Бајрами.

Марко Ђурић, шеф Канцеларије за Косово и Метохију при српској Влади је на ванредној конференцији за штампу истакао да заједничком изјавом представници земаља КВИНТА-е стављају до знања какав исход дијалога желе, додајући да ће Србија наставити да води унутрашњу политику о Косову и другим питањима од интереса.

Руски амбасадор у Београду Александар Ботсан Карченко је на свом Твитер налогу написао да ништа ново или охрабрујуће нису написали у заједничкој изјави представници земаља КВИНТА-е и да су овом изјавом створени услови да се Београд још једном оптужи за неуспех дијалога. Он је изнео став да дијалог може да се обнови само ако званична Приштина укине таксе, додајући да су државе које повлаче признање независне у својим одлукама.

Косовски аналитичари сматрају да ће управо одлука о такси на увоз српске робе бити једна о главних фокуса предизборне кампање на преверменим парламентарним изборима. Ипак, након стварања нове Владе ово питање ће се свакако бити део унутрашњег дијалога, односно могућности да се она на неки начин укине, а да актуелна власт не доживи веће потресе.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај