Срца из Париза настављају да куцају за децу са Косова и Метохије

Дародавци са децом Метохије испред Високих Дечана, фото: О. Радић

Чланови Српског културног друштва „Извор“ из Париза наставили су традиционалну хуманитарну акцију „Срце за срце Србије“ и десету годину заредом прикупили поклоне и новчану помоћ коју су, у сарадњи са манастиром Високи Дечани и оцем Исаијом, недавно уручичи  деци из Ораховца, Велике Хоче, Рудице, Осојана. Више од шездесеторо деце и родитеља, чинили су Метохију у малом која се окупила на чардаку манастирког конака где су им традиционално, увек у ово доба године, уручени поклони пријатеља из Француске.

Председник СКД „Извор“ из Париза Далибор Игњатовић наглашава да је изузетно срећан и поносан што хуманитарна акција има свој континуитет.

„Ово је десета година како помажемо децу са Косова и Метохије у оквиру акције „Срце за срце Србије“ коју организујемо са нашим друштвом у Паризу“, каже Игњатовић.

„Срцем за срце Србије“, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Срби који живе у Паризу, чланови СКД „Извор“, пријатељи овог друштва и остали, радо су се и ове године одазвали  хуманитарној акцији тако да је прикупљено више од 6,5 хиљада евра новчане помоћи која је подељена деци из потпуно изолованих српских средина у Метохији.

„Наши људи се увек и радо одазову акцијама прикупљања помоћи које организујемо. За ових десет година, колико долазима овде и помажемо наш народ, успели смо да прикупимо више од 60 хиљада евра новчане помоћи, коју смо поделили деци са Косова и Метохије“, прича Далибор Игњатовић и додаје да је његова улога, не само да прикупља помоћ, већ и да у француској јавности исправи искривљену слику о Србима са Косова и Метохије, која се пласира преко тамошњих медија.

Фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

Српско фолклорно друштво „Извор“ броји више од 65. деце распоређене у три старосне групе. У друштву се сваке године поводом Божића и Усркса организују радионице у оквиру којих деца праве различите поклоне и сувенире на дар својим вршњацима са Косова и Метохије.

„Пре неколико година ми смо донели икону Светог Саве коју су деца сама правила уз помоћ наше другарице уметинце која се бави сликањем и вајањем. Они су заједно осликали ту икону“, каже Дубравка Стијовић из СКУД „Извор“ из Париза.

Стијовићева додаје да су деца из дијаспоре својим вршњацима из Метохије на дар послала једну малу књигу са поруке другара из Париза и сликама намењеним деци из Осојана, с обзиром на то да, како истиче, имају посебну сарадњу са школом из Осојана.

„То су мале ствари које ми чинимо да би деци овде било лепше и боље. Сваке године се радујемо  поновном доласку, а оно што нас посебно чини срећнима јесте када видимо како су у међувремену наши другари порасли и кад нас дочекају нова деца која су у међувремену рођена. Долазак овде и све што чиним,  мали је део за њих, али за нас је велика ствар“, нагласила је Дубравка Стијовић.

Српско културно друштво ИЗВОР је уз благослов његовог преосвештенства владике Западно-европског господина Луке и захваљујући гостопримству и помоћи протојереја-ставрофора Николе Шкрбића, старешине храма Светога Саве у Паризу, оформљено 2004. године
Амбиција друштва је да сачува фолклорну традицију српског народа, али и да упозна младе генерације Срба које живе у Француској и у Западној Европи са богатством наших корена.

И. Миљковић – О. Радић