Srca iz Pariza nastavljaju da kucaju za decu sa Kosova i Metohije

Дародавци са децом Метохије испред Високих Дечана, фото: О. Радић
Članovi Srpskog kulturnog društva „Izvor“ iz Pariza nastavili su tradicionalnu humanitarnu akciju „Srce za srce Srbije“ i desetu godinu zaredom prikupili poklone i novčanu pomoć koju su, u saradnji sa manastirom Visoki Dečani i ocem Isaijom, nedavno uručiči  deci iz Orahovca, Velike Hoče, Rudice, Osojana.

Članovi Srpskog kulturnog društva „Izvor“ iz Pariza nastavili su tradicionalnu humanitarnu akciju „Srce za srce Srbije“ i desetu godinu zaredom prikupili poklone i novčanu pomoć koju su, u saradnji sa manastirom Visoki Dečani i ocem Isaijom, nedavno uručiči  deci iz Orahovca, Velike Hoče, Rudice, Osojana. Više od šezdesetoro dece i roditelja, činili su Metohiju u malom koja se okupila na čardaku manastirkog konaka gde su im tradicionalno, uvek u ovo doba godine, uručeni pokloni prijatelja iz Francuske.

Predsednik SKD „Izvor“ iz Pariza Dalibor Ignjatović naglašava da je izuzetno srećan i ponosan što humanitarna akcija ima svoj kontinuitet.

„Ovo je deseta godina kako pomažemo decu sa Kosova i Metohije u okviru akcije „Srce za srce Srbije“ koju organizujemo sa našim društvom u Parizu“, kaže Ignjatović.

„Srcem za srce Srbije“, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Srbi koji žive u Parizu, članovi SKD „Izvor“, prijatelji ovog društva i ostali, rado su se i ove godine odazvali  humanitarnoj akciji tako da je prikupljeno više od 6,5 hiljada evra novčane pomoći koja je podeljena deci iz potpuno izolovanih srpskih sredina u Metohiji.

„Naši ljudi se uvek i rado odazovu akcijama prikupljanja pomoći koje organizujemo. Za ovih deset godina, koliko dolazima ovde i pomažemo naš narod, uspeli smo da prikupimo više od 60 hiljada evra novčane pomoći, koju smo podelili deci sa Kosova i Metohije“, priča Dalibor Ignjatović i dodaje da je njegova uloga, ne samo da prikuplja pomoć, već i da u francuskoj javnosti ispravi iskrivljenu sliku o Srbima sa Kosova i Metohije, koja se plasira preko tamošnjih medija.

Foto: Olivera Radić, GračanicaOnlajn

Srpsko folklorno društvo „Izvor“ broji više od 65. dece raspoređene u tri starosne grupe. U društvu se svake godine povodom Božića i Usrksa organizuju radionice u okviru kojih deca prave različite poklone i suvenire na dar svojim vršnjacima sa Kosova i Metohije.

„Pre nekoliko godina mi smo doneli ikonu Svetog Save koju su deca sama pravila uz pomoć naše drugarice umetince koja se bavi slikanjem i vajanjem. Oni su zajedno oslikali tu ikonu“, kaže Dubravka Stijović iz SKUD „Izvor“ iz Pariza.

Stijovićeva dodaje da su deca iz dijaspore svojim vršnjacima iz Metohije na dar poslala jednu malu knjigu sa poruke drugara iz Pariza i slikama namenjenim deci iz Osojana, s obzirom na to da, kako ističe, imaju posebnu saradnju sa školom iz Osojana.

„To su male stvari koje mi činimo da bi deci ovde bilo lepše i bolje. Svake godine se radujemo  ponovnom dolasku, a ono što nas posebno čini srećnima jeste kada vidimo kako su u međuvremenu naši drugari porasli i kad nas dočekaju nova deca koja su u međuvremenu rođena. Dolazak ovde i sve što činim,  mali je deo za njih, ali za nas je velika stvar“, naglasila je Dubravka Stijović.

Srpsko kulturno društvo IZVOR je uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike Zapadno-evropskog gospodina Luke i zahvaljujući gostoprimstvu i pomoći protojereja-stavrofora Nikole Škrbića, starešine hrama Svetoga Save u Parizu, oformljeno 2004. godine
Ambicija društva je da sačuva folklornu tradiciju srpskog naroda, ali i da upozna mlade generacije Srba koje žive u Francuskoj i u Zapadnoj Evropi sa bogatstvom naših korena.

I. Miljković – O. Radić