fbpx

Sela i zaseoci u Opštini Nobo Brdo kubure sa vodom za piće. Lokalna samoupava na korak do rešenja problema

Зграда општине Ново Брдо у Бостану, фото: Никола Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Зграда општине Ново Брдо у Бостану, фото: Никола Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Sela i zaseoci u Opštini Novo Brdo, koja se vodom snabdevaju iz crpne stanice u Donjem Makrešu, sa prvim letnjim vrućinama ostaju bez vode. Meštani tvrde da su isključenja nenajavljena i neplanska, dok iz lokalne samouprave poručuju da će problem biti rešen kupovinom još jedne crpne pumpe.

Sela i zaseoci u Opštini Novo Brdo, koja se vodom snabdevaju iz crpne stanice u Donjem Makrešu, sa prvim letnjim vrućinama ostaju bez vode. Meštani tvrde da su isključenja nenajavljena i neplanska, dok iz lokalne samouprave poručuju da će problem biti rešen kupovinom još jedne crpne pumpe.

Sa prvim letnjim žegama sela: Makreš, Tulare, Labljane, deo Bostana kao i zaseok Čuljkovici i mahale u blizini novobrdske tvrđave ostaju bez vode za piće što žiteljima svih zajednica koje tu žive predstavlja veliki problem. Budući da ova naselja gravitiraju oko rudnika Novo Brdo, zbog podzemnih jama i tunela nema ni bunara, postojeći su presušili ili u njima nema dovoljno vode, tako da je snabdevanje iz prirodnih izvorišta i rezervoara u zaseoku Čuljkovici jedini način  da se stanovnnici nekako dođu do vode.

„Kad dođe letnja sezona mi vode više nemamo nego što je imamo. Isključuju je bez ikakvog reda, nemamo je ni za piće, a kamo li za tehničku upotrebu“, govori nam meštanin zaseoka Čuljkovici  ne želevši da se predstavi.

Zaseok Čuljkovci je takođe bez vode, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

U zaseoku koji broji dvadeset srpkih domaćinstava saznajemo da dodatni problem predstavljaju bunari koji su presušili.

„Sve se osušilo i bašte i njive, šta da radimo, nemamo vode ni za osnovne potrebe, ali nadamo se da će Opština da reši ovaj problem, priča nam ovaj čovek i izvinjava se, jer kako reče, žuri da sakuplja seno.

Slobodana Stojanovića iz Čuljkovaca zatičemo kako je isterao krave na ispašu. Kaže da ih napaja na obližnjem potoku podno sele i priča nam kako su nenajavljene i neplanske restrikcije u selu veliki prolem.

Slobodan Stojanović, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Juče su nam isključili vodu, sad kad će gu puste nikoj ne zna!“, priča nam Slobodan i stišće ramenima.

Život na selu u ovo doba godine prepun je obaveza zato meštani nemaju vrmena da sede skrštenih ruku ili gledaju u nebo čekajući kišu i u presahle slavine čekajući vodu. Gotovo ispred svake kuće su poređana burad sa vodom po koju odlaze na česmu u nekoliko kilometara udaljeno selo Trnićevce.

Radmila Ćirković sa jednom od unuka, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Vodu više nemamo nego što je imamo“, priča Radmila Ćirković iz Čuljkovaca i dodaje:

„Tri sina mi ovde žive sas familiju, jedanaes unučiki imam, imamo i malečku decu, fala Bogu, daja Bog, to treba da se opere, zato je teško bez vodu! Ete vidi!“, govori nam Radmila i pokazuje burad puna sa vodom uredno poređanu pred kućom.

U Direktorijatu javnih usluga Opštine Novo Brdo pokušavamo da dođemo do odgovora šta predstavlja problem sa vodosnabdevanjem. Kancelarijski sto opštinske službenice Šefkije Memeti bukvalno je zatrpan brojnim zahtevima građana koji traže da im lokalna samouprava reši problem sa vodom.

„Na teriotriji opštine Novo Brdo imamo velike probleme sa vodom, ove godine posebno jer su velike vrućine, neki izvori su presušili, što predstavlja dodatni problem“, priča opštinska službenica Šefkija Memeti.  Ona podseća da je 2010. godine napravljen bazen za prikupljanje vode  u selu Makreš koji vodom snabdeva četiri sela.

Bazen za vodu u Čuljkovcima, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Sve je bilo u redu do nedavno, jer postojeće pumpe koje crpe vodu nemaju kapacitet da napune bazen, budući da je potršnja u letnjim mesecima povećana“, podseća Memeti.

Ona je navela da je Opština Novo Brdo potpisala memorandum o saradnji sa kompanijom za vodosnabdevanje „Hidro Morava“ koja se obavezala da stanje sa vodom u opštini dovede u red. Međtuim, budući da uredno vodosnabdevanje zahteva i redovno izmirenje računa, nastao je problem.

Meštani Čuljkovaca navode da ne odbijaju da plaćaju račune za utrošenu vodu, ali kažu nisu želeli da podmire dug za stuju koji su napravile crpne pumpe.  Nagomilani dug od 3.600 evra na ime utrošene struje izmirila je lokalna samouprava, potrvrđeno je našem potralu u Opštini Novo Brdo.

U Direktorijatu za javne usluge ističu da, iako su potpisali memorandum o saradnji sa preduzećem „Hidro Morava“, nisu zadovoljni saradnjom, jer ova kompanija ne ispunjava ugovorom preuzete obaveze.

Šefkija Memeti, službenica Direktrorijata za javne usluge opštine Novo Brdo  foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Mi zahtevamo od njih da kupe još jednu pumpu kako bi se stanje sa vodosnabdevanjem u našoj opštini regulisalo, međutim, od njih nema nikakvog odgovora“, priča Šefkija Memeti i dodaje da je u razgovoru sa predsednikom opštine Novo Brdo, Svetislavom Ivanovićem dogovoreno da se iznađe način kako bi se iz opštinskog budžeta obezbedila potrebna finansijska sredstva za kupovinu pumpe.

„Predsednik ima želju da reši ovaj problem i mi ćemo ga kupovinom nove pumpe najverovatnije rešiti i tako omogućiti svim stanovnicima naše opštine normalno vodosnabdevanje“, kaže opštinska službenica Direktorijata za javne usluge, Šefkija Memeti.

Ona ističe da je u cilju privremnog rešenja problema upućena cisterna sa vodom u svim selima u kojima je situacija najkritičnija kako bi se problem donekle ublažio, dok ne dođe do njegovom potpunog rešavanja.

Ivan Miljković

%d bloggers like this: