Изградња МХЕ у Штрпцу: “Нико није питао народ”

Изградња мини хидроелектране у Штрпцу, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<em>Изградња мини хидроелектране у Штрпцу, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em>

Мештани Штрпца месецима протестују због изградње мини хидроелектрана на територији ове општине.

Мештани Штрпца месецима протестују због изградње мини хидроелектрана на територији ове општине.

Све је почело 2013. када је општина Штрпце донела одлуку о давању општинске имовине Маткос групи на “краткорочно коришћење” у периоду од 15 година, а за изградњу МХЕ.

Одлуку је усвојила Скупштина општине Штрпце, на челу са председавајућим Драганом Грбићем, 31.05.2013. На челу локалне самоуправе, као и данас, био је градоначелник Братислав Николић.

У одлуци је тада наведено да је вредност инвестиције 30 милиона евра.

Грађани, међутим, сматрају да ће изградња МХЕ посебно на месту “Обе реке” где се налази извор и резервоар одакле се Штрпце снабдева пијаћом водом, довести до тога да ова општина остане управо без пијаће воде.

“Ми нећемо имати воду за пиће. Значи, неће бити здравствено-хигијенских услова за живот. Неће бити туризма, неће бити пољопривреде, милион разлога има. Немам ниједан разлог да кажем да је то исправно, осим неких уских интереса за групу људи,” каже мештанин Штрпца, један од лидера грађанских протеста, али и биолог, Добривоје Стевановић.

Маткос група је, по речима мештана са којима је разговарала екипа ЦБС-а, изградила две МХЕ, док је 5 у реализацији.

“Ми имамо један велики проблем, а то је што су наше реке продате. Наше реке нису дате уз економску оправданост. Једноставно то је продато за неке велике паре,” каже такође један од лидера протеста Радојица Мрђинац.

Мрђинцу је марта запаљен објекат у дворишту породичне куће. У пожару су му изгорели аутомобил, трактор и прикључне машине.

Тврди да је разлог за овај пожар његова укљученост у протесте против изградње МХЕ.

“Тек сада сам сто одсто сигуран да су то урадили ти људи, зато што постоје одређени снимци који указују на то који је то човек урадио. Међутим, политичка ситуација у нашој општини је таква да све се даје за право оном ко је на влати,” каже Мрђинац.

Општина Штрпце је доносила више аката о прекиду радова на изградњи МХЕ, али су радови ипак настављани, чак и упркос препоруци косовског омбудсмана.

Представници министарства просторног планирања Косова су извештавали и пред скупштинском комисијом због изградњи МХЕ у Штрпцу, а уз учешће грађана, и српске и албанске националности, који се противе изградњи.

Међутим, министар Фатмир Матоши навео је да Маткос група поседује дозволе од његовог министарства добили, јер је ова фирма иницијално добила дозволе од општине Штрпце.

“Сада смо у фази када не можемо на арбитраран начин да донесемо неку одлуку или прекинемо радове, јер инвеститори који раде сигурно би захтевали обештећење,” казао је Матоши.

Он је такође тврдио да је Маткос група одржала јавне дискусије о изградњи МХЕ, док грађани тврде да се то није догодило.

Екипа ЦБС-а је питања о изградњи МХЕ у Штрпцу упутила градоначелнику ове општине, председнику СО, као и министарству просторног планирања.

Ни након недељу дана нисмо добили одговоре.

Према писању медија, Косовска полиција је у сарадњиу са инспекторатом овог министарства 9. августа, на Брезовици, почела са провером грађевинских дозвола изградњу издатих од стране општине Штрпце. Епилог ових провера у јавности још увек није познат.

“Вода није национално питање. Вода је једнако потребна и Албанцима и Србима. Ми смо јединствени и хоћемо да истрајемо у томе,” закључује Добривоје Стојановић.


Чланак је настао у оквиру пројекта “Колико су локалне самоуправе отворене за грађане” који реализује ЦБС уз подршку Косовске фондације за отворено друштво. Ставови изнети у чланку и видео снимку су искључива одговорност аутора и ни на који начин је представљају ставове КФОС-а.