Харадинај у “залету” стварања велике предизборне коалиције

Како је на конференцији за штампу најавио лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, данас ће разговарати са лидером Социјалдемократске Иницијативе Фатмиром Љимајем, око могуће коалиције између ова два политичка субјекта. Харадинај је искористио прилику да јавно позове и Алијансу за ново Косово Беџета Пацолија да му се придружи.

Током јучерашњег дана, Алијанса за будућност Косова је озваничила коалицију са Социјалдемократском партијом Косова Шпенда Ахметија, тако да ће на предстојећим превременим парламентарним изборима наступити са заједничком изборном листом.

Харадинај се на заједничкој конференцији за штампу захвалио на поверењу Ахметију, наводећи да су основа споразума о предизборној коалицији програмски циљеви.

“Овај посао је за основу имао програмске циљеве Социјалдемократске партије Косова, тако и Алијансе за будућност Косова и успели смо да сјединимо најбоље експертизе које имамо у партији, такође и најбољи будући процес у програмском аспекту. Успели смо да решимо и сва питања која нас очекују”, изјавио је Харадинај.

Иначе, у интервјуу за емисију “Прессинг” на телевизији Т7, Шпенд Ахмети је изнео и детаље споразума које је његова партија потписала са Алијансом за будућност Косова.

“Имамо 25 места (на заједничкој изборној листи) јер не претендујемо да имамо 100 посланика. Не верујем ни да господин Харадинај на то претендује. На листи ћемо имати и 12 садашњих посланика (Социјалдемократске партије)”, изјавио је Ахмети.

Он је такође истакао да, иако ће бити на изборној листи, планира да заврши мандат градоначелника Приштине јер, како је казао, има одговорност према својој партији.

Након споразума о предизборној коалицији, посланик Социјалдемократске партије Косова Дардан Молићај је путем свог фејсбук профила истакао да је његова партија део оних који су спречили Демократску партију Косова и планове Хашима Тачија.

“Док су својим инатима изгубили две године само бавећи се нама и гонили зечеве на улицама Приштине, ми смо гурали напред политике директног побољшања живота грађана. Сменили смо Рикала, подигли минималну плату, спречили дијалог Тачија о територији Косова и започели смо пензионе реформе. Ми верујемо у исте ствари у које смо увек веровали: суверено Косово, са војском и поносом у односу на Србију, Косово без Демократске партије Косова на власти, без криминала и корупције, са социјалном равноправношћу и економским развојем. Они више не верују у концепте. Верују само у једног човека. У једног човека који је остао сам, окружен командантима Демократске партије Косова на једној страни и енверистима Демократске партије Косова на другој страни”, написао је Молићај.

Он је такође истакао да је коалицијом са Алијансом за будућност Косова победа на изборима сигурна и да ће током свог владања снажно позиционирати Косово насупрот Србије, насупрот корупције и сиромаштва и неједнакости.

На стварање прве предизборне коалиције за предстојеће превремене изборе потпредседник Покрета Самоопредељење Гљаук Коњуфца је у емисији “DPT te Fidani” на телевизији Т7 изјавио да је ово било очекивано.

“Пре шест месеци сам рекао да ће Социјалдемократска партија Косова ићи са неком партијом, јер сам знао да немају храбрости да иду сами на изборе. Све што је урадила Социјалдемократска партија да спаси Харадинајеву владу, награђено је овом коалицијом”, изјавио је Коњуфца.

Реаговала је и Аљбуљена Хаџиу из Покрета Самоопредељење, која је истакла да се потврдило да је партија Шпенда Аметија подржавала досадашњу владину коалицију.

“Али је још важније њихово демаскирање (или самодемаскирање), прихватајући јавно понижење, само да би избегли евентуалну одлуку да се не иде на изборе. Били смо убеђени и изјавили да Шпенд са својима ни у каквим околностима неће ићи сам на изборе, како би се избегла неизбежна казна бирача.”

Она је подсетила да је 12 места у парламенту Социјалдемократска партија добила док су ти посланици били део Покрета Самоопредељење.

“Када би они сами, али и Алијанса за будућност Косова само мало веровали да су ова места (посланика) добили а не украли, дискусија би ишла ка равноправној подели броја кандидата на заједничкој изборној листи. Нудећи мање него четвртину места на листи, Харадинај је јавно рекао колико цени ових 12 места, док је прихватањем понуде, клика (Социјалдемократска партија Косова) јавно признала издају према Покрету Самоопредељење”, написала је Хаџиу.

Током јучерашњег дана лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа је разговарао са Фатмиром Љимајем и Шпендом Ахметијем, а у међувремену је демантовао написе неких медија да ће разговарати и са лидером Алијансе за будућност Косова Рамушом Харадинајем.

Након ових састанака нико није помињао било какву предизборну коалицију са овом партијом, али је Шпенд Ахмети за телевизију Т7 изјавио да се не искључује проширење предизборне коалиције.

“Мислим да је Демократски савез Косова сада у унутрашњим процесима, избора кандидата за премијера и другим дискусијама али и данас, у сусрету са господином Харадинајем смо се сложили да се држимо става да смо спремни као предизборна коалиција да наставимо дискусију са Демократским савезом Косова, било о предизборној, било о постизборној сарадњи. Ипак, сада као приоритет имамо разговоре са две друге партије, са Алијансом за ново Косово и Социјалдемократском иницијативом, како бисмо видели могућности за сарадњу”, изјавио је Ахмети.

Лидери две највеће опозиционе партије, Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење, састали су се више пута, али до сада нису објавили да ли су спремни да направе предизборну коалицију. За такву коалицију је изгледа заинтересованији Аљбин Курти, док је Демократски савез Косова више наклоњен идеји да сам изађе на изборе, а да након резултата разговара о коалицијама.

У сваком случају, Гљаук Коњуфца је јуче истакао да ће Покрет Самоопредељење на одговор о могућој предизборној коалицији чекати још највише неколико дана од распуштања парламента, 22. августа.

КосоваЛиве- Виолета Оросхи Берисхај