Камен темељац за опстанак на Косову

Четворочлана породица Зорана Велића из Грачанице, уселиће се за месец дана у нову кућу, изграђену заједничким средствима Општине Грачаница и Министарства за заједнице и повратак. Камен темељац нове куће положили су министар за заједнице и повратак Владе Косова у оставци Далибор Јевтић, председник и потпредседник Српске листе Горан Ракић и Игор Симић, градоначелник Грачанице Срђан Поповић и председник привременог органа СГ Приштина Љубинко Караџић.

Захваливши се на најлепшем поклону, Славица Велић је истакла да је ово за њену породицу нови почетак.

„Почетак изградње нове куће за нас значи опстанак овде. Не планирамо да се селимо као ни наша деца“, рекла је Славица.

Делегација Српске листе је посетила и социјално угрожену породицу Синише Васића у Грачаници којој је обећала помоћ, а том приликом министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић је нагласио да ће министарство на чијем је челу, у сарадњи са Општином Грачаница и свим локалним самоуправама, наставити да гради и реконструише куће многим породицама.


Д. Јевтић: Наставићемо да помажемо и развој малог бизниса

„Након више година расељеништва, драго ми је што ће породица Велић добити нову кућу. Такође, видели смо у каквим условима живи и породица Васић и ја се надам да ћемо заједно са Општином Грачаница успети да и њима обезбедимо пристојније услове за живот, посебно због чињенице да и они у свом домаћинству имају двоје младих људи којима треба сигурност. Наставићемо да помажемо и развој малих бизниса породица које имају одређене идеје. То је конкретна помоћ коју можемо да пружимо, све са циљем да се људи који су се раселили врате, али пре свега да помогнемо онима који су овде остали и опстали у најтежим условима“, рекао је министар Јевтић, истакавши да ће у наредних месец дана Министарство у сарадњи са локалним самоуправама, помоћи око 120 породица.


Председник општине Грачаница Срђан Поповић, казао је након полагања камена темељца да Општина Грачаница заједно са Министарством за заједнице и повратак наставља да стамбено збрињава породице којима је то потребно и да то остаје један од приоритета.

„Ми смо прошле године са Министарством за повратак изградили 11, а ове године је у плану изградња још 16 кућа. Нећемо на томе стати. Оно што је важно, договорено је да заједнички наставимо да делујемо у будућности, да заједнички одређујемо приоритете, а све са циљем да створимо што је могуће боље услове за живот наших мештана“, рекао је Поповић.


Заједништво и јединство гарантују опстанак Срба на Косову

„Очекује нас трновит пут, али када смо заједено, сложни и јединствени, тај пут можемо утабати и олакшати, а нашем народу обезбедити бољи живот овде, а то значи сигурну и бољу будућност. Наставићемо са улагањима, а у томе ће нам помоћи и држава Србија“, рекао је између осталог председник Српске листе Горан Ракић приликом данашње посете делегације овог политичког субјекта Оптини Грачаница.

Председик Општине Грачаница Срђан Поповић, додао је да је порука са данашњег састанка, да је заједништво основ за постизање циљева.

„Свесни смо да живимо у специфичној ситуацији, али смо увек ту за наш народ, тако да смо сигурни да наши сународници препознају праву причу и знају ко може да им гарантује сигурну будућност“, оценио је Поповић .


Упитан да ли ће представници Српске листе учествовати на седници косовске Скупштине, на којој је најављено њено распуштање, председник Српске листе Горан Ракић је одговорио да ће састанак председништва ове листе, на којем ће се донети одлука, тек уследити. Што се тиче својатања српске културно-историјске баштине од стране косовскиј власти и квази историчара, Ракић је казао да Срби сигурно неће дозволити да било ко присвоји наше цркве, манастире и гробове. Он је додао да ничија историја не може да се прекраја нити отима, јер је историја нешто што чини један народ оним што јесте, а српска историја, како је додао, „уткана је у сваки педаљ косметске земље“.

Анђелка Ћуп