fbpx

Srednja medicinska škola u Gračanici od ove godine u sistemu digitalizacije prosvete i elektronske uprave

дигитализација просвете и електронске управе у Грачаници, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

дигитализација просвете и електронске управе у Грачаници, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović i predstavnik za javni sektor kompanije Comtrade,

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović i predstavnik za javni sektor kompanije Comtrade, Miroslav Veličković danas su posetili Medicinsku školu Priština – Gračanica u Gračanici i tom prilikom direktoru škole, Miodragu Živiću uručili šesnaest računara.

Donacijom i instalacijom računarske opreme, u Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici đaci i nastavnici će od 1. septembra moći da koriste sisteme digitalizacije prosvete i elektronske uprave (elektronski dnevnik, jedinstveni informacioni sistem prosvete, e-upis, digitalna nastava), na isti način kao i đaci i nastavnici u bilo kom drugom delu Srbije.

„Posle uvođenja POS terminala u opštinama Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan kojim smo omogućili plaćanje administrativnih taksi karticama na šalterima opština, Kancelarija za IT i e-upravu nastavlja da našim građanima na Kosovu i Metohiji omogućava sve usluge elektronske uprave koje su dostupne širom Republike Srbije”, izjavio je Jovanović.

digitalizacija prosvete i elektronske uprave u Gračanici, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Jovanović je dodao da je primenom elektronske evidencije, zahvaljujući sistemu elektronskog dnevnika, vreme koje nastavnici troše na administraciju smanjeno za više od 50 odsto, izostanci đaka su smanjeni za gotovo 60%, dok su digitalne kompetencije nastavnika podignute na viši nivo.

„Uprkos brojnim iskušenjima i svakodnevnim problemima kojima smo izloženi, današnji događaj i pomoć Medicinskoj školi predstavlja potvrdu koliki se napori ulažu da naša deca ni u čemu ne zaostaju za svojim drugarima širom Srbije. Mi sa institucionalnog nivoa ulažemo maksimalne napore da deci obezbedimo savremene uslove školovanja i u tom smislu očekujem skori završetak Srednjoškolskog centra koji smo započeli i koji će rešiti prostorne probleme naših srednjoškolaca koji je prisutan već 20 godina. S druge strane uz naše zalaganje i pomoć Vlade Republike Srbije ova deca koja ovde opstaju i ostaju dobijaju i dobiće savremene nastavne programe i aktivnosti i tehničku podršku. Na nama je da im stvaramo uslove, na njima je da uče i obrazuju se i ovo je prilika da svim školarcima poželim uspešnu novu školsku godinu koja uskoro počinje, a Kancelariji za Kosovo i Metohiju zahvalim na podršci i brizi za sve nas ovde“, izjavio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

%d bloggers like this: