Слободан Петровић: СЛС спремна за изборе, Срби у лошем положају

Слободан Петровић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Председник Самосталне либералне странке је за портал ГрачаницаОнлајн рекао да је његова странка спремна за изборе, али да га брине положај Срба на Косову, који је по његовим речима веома лош. После данашњег распуштања Скупштине Косова, Петровић истиче да је ово био логичан след догађаја, с обзиром да Влада Рамуша Харадинаја одавно нема већину у највишем законодавном телу.

„Ова Влада већ дуже време има проблем са подршком у Парламенту и оно што је сада више него јасно, јесте да није било воље да се преузме одговорност за неке процесе који сигурно нису популарни и сигурно не дају политичке поене“, рекао је Слободан Петровић, истакавши да ће по његовом мишљењу, ванредни парламентарни избори на Косову бити одржани у првој недељи октобра.

Петровић истиче да већ 15 година искуства у политичком животу показује да СЛС нема проблема када је у питању излазак на изборе и да је сигуран да ће СЛС на овим изборима имати боље резултате и већу подршку грађана. Оно због чега је забринут, јесте стање у којем се, како каже, налази српска заједница на Косову.

„Оно што јесте чињеница и што нас све брине, јесте положај српске заједнице који је у последњих неколико година толико лош и да је ово стање у којем се налази српска заједница, најгоре до сада. Ја сам прилично сигуран да ова изборна кампања може још више да отежа положај српске заједнице, а све зависи како ће та кампања да се одвија. Уколико буде као што је била последња кампања, онда је то нешто што је најгоре за српску заједницу“, истиче председник Самосталне либералне странке и додаје:

„Гледано са позиције и из угла СЛС, ми имамо чврсту и јаку подршку у нашој заједници. То сигурно импонује али и обавезује, али оно што нас плаши и брине, јесте да је српска зајединица у до сада у најтежем положају. Ово је прилика да апелујем на све оне који имају могућност да утичу на квалитет живота, а у овом случају се ради о опстанку српске заједнице у правом смислу те речи, да узму ту чињеницу у обзир, тако да сваки јефтини политички поен, да ли је то страначки или лични, нешто је што скупо може да кошта нашу заједницу.“

Петровић је позвао све политичке актере на фер предизборну кампању и да им приоритет буду интереси заједнице.

„Ми имамо сигурно неистомишљенике, имамо политичке противнике, али немамо непријатеље и то је нешто што је потпуно јасно. Али, то ће зависити од свакога, колико ће неко да буде пре свега одговоран као човек и колико неко не буде гледао уско страначки интерес, него српску заједницу у целини“, наглашава Слободан Петровић.

По његовим речима, за чланове СЛС није непознаница ни самосталан излазак на изборе, а није ни у коалицији.

„ И у једној и у другој варијанти, ми смо остали но што јесмо, стуб српске заједнице, странка чији је главни интерес, интерес српске заједнице. То ће свакако бити и у овој кампањи и у овим изборима. Водићемо се тим рачуницама да имамо што већи број људи, да имамо што већи број и појединаца и странака и организација. Сви они који желе да пре свега раде у интересу српске заједнице, на њеном опстанку, бољем животу и обезбеђењу сигурности, су добродошли“, закључио је за портал ГрачаницаОнлајн, председник Самосталне либералне странке, Слободан Петровић.

Анђелка Ћуп