У очекивању датума за одржавање превремених избора

Након што су јуче посланици косовског парламента гласали за распуштање овог скупштинског сазива, преостаје да председник Косова Хашим Тачи одреди датум за одржавање превремених парламентарних избора. Косовски медији спекулишу да је 6. октобар датум о којем је Тачи већ разговарао са председницом Централне изборне Комсије Ваљдете Даком. Како је изјавила Дака након овог сусрета, осим техничких припрема неопходно је обезбедити и буџет за овај изборни процес.

Дака је данас изјавила да још увек нису додељена средства за организовање избора и да не зна колико би  коштали.

“Централна изборна Комисија у тренутку када од председника Републике буде имала датум избора, припремићемо захтев за буџет и обратићемо се Влади. Још увек немамо тачну цифру јер смо при крају рачунања и само у тренутку када будемо имали датум, знаћемо приближно и цифру ових трошкова избора. На основу прорачуна који имамо увек смо имали довољан буџет и верујем да ћемо га имати и овога пута”, изјавила је Дака.

Ваљмир Ељези портпарол Централне изборне Комисије је изјавио да организовање превремених избора подразумева да треба да се веома брзо организују и са бројним изазовима.

“Дакле у све фазе изборног процеса као што су период за апликације за регистрацију гласача ван земље и затим гласање путем поште, кратко време за информисање јавности и тако даље, све фазе треба да се одвијају и организују за кратко време. Ово је изазовно за Централну изборну Комисију. Али, могу да кажем да Централна изборна Комисија сада има довољног искуства за организацију избора, било да су ванредни или превремени и изражавамо нашу посвећеност за испуњавање уставних и законских обавеза тако да грађани са правом гласа могу да искористе своје право”, изјавио је Ељези за Радио Слободна Европа.

Еуген Цаколи из Демократског Института Косова је изјавио да ће Централна изборна Комисија имати доста посла и када је у питању злоупотреба малолетних лица у предизборној кампањи, а да је очекује и кампања за информисање грађана, администрирање изборном кампањом, елиминисање нејасноћа о важећим односно неважећим документима на дан гласања, процес пребројавања гласова и елиминисање кашњења у сертификовању резултата.

“Централна изборна Комисија треба да са свим својим капацитетима које има, буде посвећена и да се максимално ангажује у адресирању свх проблема који су у њеном домену. Ово због тога што има и других проблема, као што је пречишћавање гласачких листи и друго, оно што Централна изборна Комисија и поред великог посла може да уради, иако то исто није у њеној ексклузивној компетенцији, је да адресира као проблем. Сви ови евидентирани проблем могу да утичу на угрожавање изборног процеса”, оценио је Цаколи.

Иако се још увек не зна датум одржавања превремених парламентарних избора, и Централна изборна Комисија није одредила у којем ће се временском периоду одржавати предизборна кампања, све политичке партије су је мање више започеле путем састанака по својим партијским одборима широм Косова, и давањем предизборних обећања.

Косовски аналитичари примећују да једино Демократски савез Косова “касни” јер је након одржаних унутрашњих избора у партији, у фази избора других руководећих структура.

У ствари, оно што се очекује је да пружи брз и јасан одговор у смислу да ли планира да у предизборну коалицију уђе са Покретом Саоопредељење и да ли се може рачунати на ову опцију након избора. Једно од питања око којег не могу да се сложе ове две највеће опозиционе партије, које по свим истраживањима јавног мњења могу да буду победници превремених парламентраних избора, је кандидат за премијера на чему инсистирају оба политичка субјекта.

С друге стране, изгледа да нису испуњена очекивања Харадинајеве Алијансе за будућност Косова, да се актуелној предизборној коалицији са Социјалдемократском партијом Косова Шпенда Ахметија придруже и Социјалдемократска Инцијатива Фатмира Љимаја и Алијансе за ново Косово Бехџета Пацолија. Харадинај је имао разговоре са лидерима ове две партије али осим што су изјавили да постоји воља, ништа конкретно није постигнуто по питању предизборних коалиција.

Званичници Социјалдемократске Иницијативе су претходних дана изјављивали да се не искључује предизборна коалиција, али да преферирају да сами иду на изборе. Међутим, синоћ је постигла споразум о предизбрној сарадњи са Алијансом за ново Косово Бехџета Пацолија.

Демократска партија Косова, према којој готово све главне политичке партије имају “црвене линије” за предизборну па и постизборну сарадњу, каже да има коалицију са грађанима Косова

Тако је Бљерта Дељиу Кодра, бивша посланица ове партије изјавила да ће на превременим парламентарним изборима њена партија победити.

“Ми смо у потпуности убеђени да ће Демократска партија Косова бити победник, први на изборима. Ово ће потврдити грађани Косова. Младићи и девојке који се придружују новој декади. Управо смо завршили унутрашње изборе. Спремни смо. У сталном смо контакту и свакако сматрамо да смо субјект са великом снагом, очекујемо нови легитимитет. Косово има потребе за легитимитетом како би оснажио саме грађане и земљу. У анкетама можемо бити и пета партија у земљи. То су анкете које су неретко биле поручене. За нас је важније да имамо стални контакт са грађанима”, објаснила је Дељиу Кодра.

Иначе, готово су све велике политичке партије објавиле имена кандидата за премијера. Покрет Самоопредељење види свог лидера Аљбина Куртија на челу будуће Владе. Од кандидатуре за премијерску функцију није одустао дојучерашњи премијер Рамуш Харадинај, који ће бити кандидат предизборне коалиције са Социјалдемократском партијом Косова Шпенда Ахмеија. Фатмир Љимај лидер Социјалдемократске Иницијативе биће заједнички кандидат за премијера његове и партије Бехџета Пацолија, Кадри Весељи је јуче, након распуштања парламента потврдио да је он кандидат за премијера испред Демократске партије Косова. Остаје још да се види кога ће кандидовати Демократски савез Косова Исе Мустафе.

Косовски медији помињу имена три званичника ове партије као могуће кандидате: Љутфи Хазирија, актуелно градоначелника општине Гњилане, Вјосу Османи, бившу посланицу и Кујтима Шаљу, министра за културу у претходној Влади Косова.

 КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај