Промовисана монографија „Жупа, Гора и Подгор“

Kosovalive-Radio Astra -Refik Kasi.v1

Летњи период у Призрену познат је по многобројним фестивалима и другим културним догађајима, у чему предњачи Међународни фестивал документарног и кратког филма "Докуфест".

Летњи период у Призрену познат је по многобројним фестивалима и другим културним догађајима, у чему предњачи Међународни фестивал документарног и кратког филма „Докуфест“.

Ипак, Бошњацима призренског региона овогодишње лето ће остати у сећању по томе што је у Институту  „Yунус Емре“ у Призрену промовисана монографија „Жупа, Гора и Подгор“ Џавита Реџепија, која може послужити као путоказ млађим генерацијама. Говорећи о овом делу, својеврсној „личној карти“ народа који живи на простору призренско-драгашког краја, др. Садик Идризи, промотер монографије, нагласио је да ће ово деело бити незаобилазна основа за сва будућа истраживања.

„Овакве пројекте обично раде познате и реномиране институције, уз материјалну и логистичку подршку државе. Џавит Реџепи је годинама, ако не и деценијама, искључиво сам и уз скромну помоћ пријатеља, изнио сав терет на својим леђима. Зато ова књига, као и пројекат у целини, добијају на свом значају и тежини.  Резултат његовог рада је ова импозантна, енциклопедијски конципирана монографија, прва те врсте посвећена интегрално целом подручју које чине Жупа, Гора и Подгор“, закључује један од рецензената Садик Идризи.

„Идеја о писању ове монографије, тада другачије замишљене, потекла је далеке 1953. године. Са активним истраживањем кренуо сам 2004. године“, казао је аутор монографије Џавит Реџепи и навео да га је на то подстакла мудра мисао једног рођака из села, који је остао упамћен у народу по својим изрекама.

„Када сам кренуо у средњу школу, обећана ми је нека стипендија. Касније је дошло до измене и ја стипендиију нисам добио, те сам размишљао да напустим школу. Сазнао је овај старац, пришао ми и рекао:“ Ти дете, си пошло да прегазиш реку. Сад си на пола пута. Свакако си мокар и да се вратиш назад и да пређеш на ону страну“. И тако сам одлучио да пређем на ону страну и стигнем до коначног циља и завршим ову књигу“, испичао је Идризи.

Аутор Мнографије, Реџепи, не крије задовољство што је монографија угледала светлост дана у његовим поодмадклим 80 -им годинама.

„Када је прије неколико година, у свом дому у Доњем Љубињу, представио рукопис будуће књиге уваженим академицима рах. Алији Џоговићу и Фериду Мухићу, добио је пуну подршку са жељом да истраје и не устукне пред препрекама које га очекују. Знали су да ће од многих, и веома често, наилазити на „затворена врата“, оспоравања и критике. Џавит Реџепи је био свјестан тога, али је исто знао да су упорност и истрајност предуслови сваког успјеха. Те особине су биле његова водиља до коначног циља“, казао је модератор промоције пјесник и новинар Мустафа  Баље.

На промоцији је поменут огроман допринос рецензента књиге, упокојеног академика Алије Џоговића, али и другог рецензента Ферида Мухића, који је због обавеза био спријечен да присуствује и промовише Монографију Жупе, Горе и Подгора.

Академик Ферид Мухић, један од рецензената књиге, сматра да „Монографија ЖУПА, ГОРА и ПОДГОР „, представља систематски интердисциплинарни приступ истраживању истоименог региона смјештеног на југозападу Косова, подељеног на три релативно засебна топографска подручја која представљају јединствену историјску, демографску и културну  целину.“ .

У књизи су, како се чуло на овом културном догађају, садржани резултати истраживања, многе теренске анализе, научни и публицистички радови који третирају микро-положај, унутрашње морфолошке, типолошке и друге карактеристике уз генетски и територијални развитак руралних средина Жупе, Горе и Подгора. Анализа обухватила и територијалну поделу и организацију насеља по махалама и засеоцима, материјално наслеђе, њихову урбанизацију, топонимију, хидронимију, патронимију и друге особености, док су сви ови сегменти су били поуздани индикатор етно-културних и осталих антрополошких и географских карактеристика становништва на простору Жупе, Горе и Подгора.

Промоцији књиге присуствовали су и његови најближи. Син и ћерка су допутовали из Шведске, односно Немачке да још једном поделе радост са оцем у овом великом успеху.

Промоцији је присуствовала и његова унука Џенисе Реџепи, која је такође допутовала из Шведске, како би деди улепшала ове можда најбоље тренутке у његовом животу.

„Не могу описати осјећај. Заиста сам поносна на свог „старбабога“ што је успио да напише овакву књигу и коју оставља нама у аманет да не заборавимо наше коријене ма гдје били у свијету“, каже ученица генерације малмешке гимназије Џениса Реџепи.

Две седмице раније ово веома значајно дело за идентитет Бошњака призренсккг региона представљено је у оквиру овогодишњег сајма књига у Призрену, којом приликом  су организоване и литерарне вечери. Једна од тих вечери посвећена је монографији Жупа, Гора и Подгор“

Монографија „Жупе, Горе и Подгора“, је подухват Издавачке куће „Утилис“ и штампарија „Пена“ и „Ади Принт“, финансијски подржана од призренске Управе за културу, омладину и спорт.

Овом књигом се широј јавности даје прилика да просуди, закључи и вреднује  богату И значајну баштина Жупе, Горе и Подгора. И други су писали о овом подручју, а искуство је показало да је било не само оспоравања, него  својатања и манипулација.

Зато се сматра да је ово прва књига аутора који проблему прилази без предрасуда и без унапред постављених циљева и задатака, речено је још на промоцији монографије Жупа, Гора и Подгор.

 Рефик Каси Радио Астра