Годишња конференција поводом дана киднапованих и несталих лица

Координатор Удружења породица киндапованих и несталих лица са КиМ, уједно и суоснивач косовског Ресурсног центра за нестала лица Милорад Трифуновић изјавио је данас у Приштини да и српско и албанско Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову никада неће престати да траже своје нестале чланове. Говорећи на годишњој конференцији, организоаваној поводом Међународног дана несталих лица који се оболежава 30 августа, Трифуновићев колега, такође суоснивач Ресорног центра за нестале особе Бајрам Ћеркинај је истакао да су и српско и албанско Удружење дошли до закључка да нема довољно озбиљности код домаћих али  ни код међународних институција за расветљавање судбине несталих.  

Подсетивши да жеља организатора није била да се конференција одржи само зарад обелажавања датума који се везује за киднапована и нестала лица, већ да она има и неку, како је речено, нијансу протеста и буде нека врста реакције, суоснивач Ресурног центра за нестала лица Бајрам Ћеркинај је позвао и Београд и Приштину да разговарају о проблему несталих лица.

„Захтевамо да одмах после 30. августа разговарамо само о једној теми о Закону о несталим лицима. Иако су се обе стране обавезале, ништа се није променило. Процес мора да иде напред и не пристајемо на другачија решења“, рекао је Ћеркинај.

„Не боримо се Ћеркинај и ја само за расветљавање судбине несталих лица, ми се боримо да се донесе закон о несталима“, рекао је у уводном обраћању  координатор Удружења породица киндапованих и несталих лица са КиМ  Милорад Трифуновић.

Трифуновић је додао да су поводом разговора о Закону о несталима неки предлози српске стране усвојени, неки одбвијени те нагласио да жели да породице киднапованих и несталих лица живе од социјалног рада, а не од социјалне помоћи.

Српски суоснивач косовског Ресурсног центра за нестала лица је подсетио да српска страна и даље захтева расветљавање безмало 2. 000 нерасветљених судбина и погрешно идентификованих тела који су сахрањени класичном идентификацијом.

„90% људи је дало крв за ДНК анализе. Имамо још најмање 300 тела у мртвачници и не знамо шта је са њима, имамо низ локација које нису испитане и желимо да се оне испитају. Неке од њих јесу истраживане, али према сазнањима породица, не у довољној мери“, рекао је Милорад Трифуновић.

Он је нагалсио да се са својим албанким колегом Бајрамом Ћеркинајен зарекао да ће се обојица  борити докле год буди  могли и позвао члановое породица да не губе наду.

Амбасадори О Конел и Коснет: Београд и Приштина заједничким снагама да раде на расветљавању судбине несалих

Подсетивши да се од почетка ратних сукоба на Косову више од 6.000 људи водило као нестало британски амбасадор у Приштини Рори о Конел је рекао да се број после 20 година свео на 1.653 нестала лица. Он је додао да се мора наставити са радом како би се расветлла и њихова судбина, без обзира расну и етничку припадност. О Конел је подсетио Београд и Приштину на обећања која су дали на Самиту у Лондону.

„Косово и Србија не траба да заобраве обећање које су дали на Лондонском самиту да сваку  сваку жртву сукоба третирају једнако. Обе стране  ће то морати да учине само ако ви, чланови породица, захтевате њихву одговорност да испуне обећано, предузму конкретене кораке у циљу расветљавању судбина несталих“, рекао је акбасадое Велике Британије на Косову Рори о Конел.

На годишњој конференцији у Приштини упућен је позив и домаћим и међународним институцијама да две деценије после конфликта озбиљно приступе решавању питања несталих и кинданпованих лица.

Амерички амбасадор на Косову Филип Коснет је нагалсио да је охрабрен тиме што види да Косово учествује у билатералној Радној групи коју води Међународни комитет Црвеног крста. Он је подсетио да је ова група расветлила близу 70% случајева несталих лица, те да после неколико „спорних“ година и даље напредује у раду.  Коснет није пропустио да позове Београд и Приштину да убрзају напредак и наставе разговоре у успостављању нормализације односа.

„И пошто долазе избори у обе земље, ја бих да постакенм и охрабрим кандидате да кажу бирачима које кораке планирају како би затворили случајеве несталих лица.  Тражити правду за жртве из прошлости значи градити темеље за мир у будућности“, рекао је Коснет.

Годишњној конференцији, организоаваној поводом 30. августа, Међународног дана несталих лица присуствовали су и представници УНДП-а, Канцеларије ЕУ на Косову, координатор за питања несталих лица за западни Балкан Фабијан Бордијер, представница швајцарске Амбасаде на Косову Паулина Ментхонек Гацафери, председавајући комисије Владе Косова за нестала лица Пренк Ђетај, представници Канцеларије Специјалног тужиоца на Косову као и представници орагнизација цивилног друштва.

 И. Миљковић