18. маја 2021.

Вјоса Османи – прва жена кандидат за премијера

Вјоса Османи

Након што је председник Косова Хашим Тачи јуче одредио 6. октобар за одржавање превремених парламентраних избора, косовски медији позивајући се на изворе у Централној изборној Комисији, преносе да ће предизборна кампања трајати 10 дана и да ће званично почети 25. септембра. Према неким прорачунима, за одржавање ових избора биће неопходно да се из косовског буџета издвоји најмање 6 милиона евра.

Након што је председник Косова Хашим Тачи јуче одредио 6. октобар за одржавање превремених парламентраних избора, косовски медији позивајући се на изворе у Централној изборној Комисији, преносе да ће предизборна кампања трајати 10 дана и да ће званично почети 25. септембра. Према неким прорачунима, за одржавање ових избора биће неопходно да се из косовског буџета издвоји најмање 6 милиона евра.

У међувремену, политички субјекти су већ започели предизборну кампању, посећујући своје огранке, износећи обећања, а на веб страницама онлајн медија већ се неколико дана може гледати и предизборни спот бившег премијера и лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, који је најавио да ће његова партија на овим изборима наступити са мотом “100 Косово”.

Ипак сва пажња медија и косовске јавности је усмерена ка могућности да у наредна три дана, дакле до 30. августа Демократски савез Косова Исе Мустафе и Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија постигну договор о предизборној, односно постизборној коалицији. Разговори високих званичника ових партија су интензивирани од оставке сада бившег премијера Рамуша Харадинаја, али до сада нису објављени и детаљи тако да је још увек неизвестан њихов епилог.

У сваком случају, одмах након што је на свом јучерашњем састанку председништва, Демократски савез Косова за кандидата и за премијера испред своје партије изабрао Вјосу Османи, познату по критичним ставовима у односу на Демократску партију Косова Кадри Весељија, поново је одржан састанак лидера две партије које стреме стварњау нове косовске Владе.

Ипак, потпредседник Покрета Самоопредељење Бесник Бисљими је након овог састанка изјавио да је тема дискусије била евентуално стварање предизборне коалиције која би вратила наду грађанима Косова за дубоку промену владавине у земљи.

“Сложили смо се да будућа Влада, као главни приоритет треба да се “откачи”од клана Пронто борећи се против организованог криминала и корупције. И све то као предуслов за фокусирање на политике које стварају радна места и подижу социјално благостање”, изјавио је Бисљими.

Он је такође рекао да је његова партија пре десет месеци послала лидеру ДСК Иси Мустафи конкретан предлог модалитета за изградњу будуће владе, као и главне приоритете те Владе и да су предлози остали непромењени.

“Ово вреди и за наше убеђење да би ова опција створила потребну синергију постављајући на њеном челу Аљбина Куртија, са могућношћу да се сложимо око једног периода од два мандата и ротацијом. Видим као важном чињеницу како од Покрета Самоопредељење, тако и Демократског савеза Косова да се обавежу да ни у једном тренутку и ни у каквим околностима неће бити сусрета са било којим другим субјектом, учесником на изборима. Како Покрет Самоопредељење тако Демократски савез Косова имају само једног стратешког партнера за изградњу будуће Владе. Остаје нам још три дана да постигнемо споразум толико очекиваног од знатне већине грађана земље”, истакао је Бисљими.

С друге стране је кандидат за премијерку Косова Вјоса Османи изјавила у интервјуу за емисију “Пресинг” на Телевизији Т7 да се нада да ће се у наредна три дана постићи договор или о предизборној или постизборној коалицији са Покретом Самоопредељење, износећи убеђење да ће ове две партије бити део будуће косовске Владе.

Према косовским аналитичарима остаје да се види да ли ће ове две партије, које многи виде као победнике превремених парламентарних избора успети да се договоре о заједничком кандидату за премијера, и програму, с обзиром на то да се ради о политичким субјектима који се програмски идеолошки разликују.

Ипак, неколико питања као што су борба против корупције и организованог криминала, економски развој који би знатно умањио одлазак младих у земље западне Европе, знатно побољшање владавине закона и правосудног система су питања која приближавају ове две политичке партије.

Избор Вјосе Османи за кандидата за премијера и путем изјава за медије и социјалних мрежа су подржали пре свега званичници и активисти њеног Демократског савеза Косова.

Тако је члан председништва ДСК, Исмет Бећири у интервјуу за емисију „Фронтал“ на телевизији Т7 изјавио да избором Османи за кандидата за премијера она најбољи поклон за гласаче на Косову.

Добар познавалац политичких кретања на Косову и уредник политичке емисије “Рубикон” на Телевизији Коха Визиони Адриатик Кељменди је констатовао да је овим потезом Демократски савез Косова показао своју зрелост јер по други пут кандидује за премијера особу која није и лидер партије и по први пут жену.

“Иса Мустафа & Цо је овим је потезом пуно ‘усекирао’ остале партије”, написао је на фејсбук профилу Кељменди.

Астрит Гаши, такође политички аналитичар сматра да је избор Османијеве за кандидата за премијера директан позив гласачима ове партије да гласају за њу, односно партију.

“Вјоса је била захтев свих гласача ДСК који воле њихову партију и њена кандидатура је потребна и заслужена. Она је прва кандидат жена, као и велика гаранција ДСК да након избора нече завршити у ‘кревету’ са Демократском партијом Косова. Пошто Демократски савез Косова улази у ове изборе са првом стартном позицијом (према истраживањима јавног мњења), онда Вјоси не преостаје друго него да јој ДСК добије изборе, по први пут од смрти Ругове”, написао је на свом фејсбук профилу Гаши.

С друге стране, реаговао је и Дардан Молићај који сматра да кандидатура Османијевае за премијерку најбоље осликава страх других партија у односу на “победничку” коалицију коју његова Социјалдемократска партија Косова има са Харадинајевом алијансом за будућност Косова.

“Вјоса Османи, иако је поштована особа међу гласачима ДСК, веома је немоћна. У првом реду, нема подршку своје партије која ју је пре две годин ставила на крај посланичке листе, а данас је одлучила да је кандидује за премијера само да би добила неке гласове. Дакле, док ће Вјоса бити само фигура за гласаче, одлуке ће наставити да доносе ‘јаки’ из Демократског савеза Косова”, написао је Молићај, додајући и да је, с друге стране, кандидат за премијера из Покрета Самоопредељење Аљбин Курти испао из игре.

“Молио је данима Ису Мустафу на коленима да буде премијер, сведочећи да је за своју личну власт спреман да заборави све политичке разлике”, сматра Молићај.

Иначе, за данас је најављен састанак Управљачког савета Демократског савеза Косова, на којој ће главна тема бити могућа предизборна коалиција са Покретом Самоопредељење.

Косовски аналитичари сматрају да би предизборна коалиција ове две партије могла да донесе сигурну победу на изборима и да би могла да добије и до 70 посланика у будућем косовском парламенту.

Уколико не дође до ове коалиције, а у међувремену предизборну сарадњу успоставе две до сада створене коалиције, с једне стране између Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије Косова и с друге стране Социјалдемократске Иницијативе и Алијансе за ново Косово, онда је готово сигурно да ова широка коалиција има велике шансе за стварање нове Владе.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај