fbpx

Vjosa Osmani – prva žena kandidat za premijera

Вјоса Османи

Nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači juče odredio 6. oktobar za održavanje prevremenih parlamentranih izbora, kosovski mediji pozivajući se na izvore u Centralnoj izbornoj Komisiji, prenose da će predizborna kampanja trajati 10 dana i da će zvanično početi 25. septembra. Prema nekim proračunima, za održavanje ovih izbora biće neophodno da se iz kosovskog budžeta izdvoji najmanje 6 miliona evra.

Nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači juče odredio 6. oktobar za održavanje prevremenih parlamentranih izbora, kosovski mediji pozivajući se na izvore u Centralnoj izbornoj Komisiji, prenose da će predizborna kampanja trajati 10 dana i da će zvanično početi 25. septembra. Prema nekim proračunima, za održavanje ovih izbora biće neophodno da se iz kosovskog budžeta izdvoji najmanje 6 miliona evra.

U međuvremenu, politički subjekti su već započeli predizbornu kampanju, posećujući svoje ogranke, iznoseći obećanja, a na veb stranicama onlajn medija već se nekoliko dana može gledati i predizborni spot bivšeg premijera i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je najavio da će njegova partija na ovim izborima nastupiti sa motom “100 Kosovo”.

Ipak sva pažnja medija i kosovske javnosti je usmerena ka mogućnosti da u naredna tri dana, dakle do 30. avgusta Demokratski savez Kosova Ise Mustafe i Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija postignu dogovor o predizbornoj, odnosno postizbornoj koaliciji. Razgovori visokih zvaničnika ovih partija su intenzivirani od ostavke sada bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, ali do sada nisu objavljeni i detalji tako da je još uvek neizvestan njihov epilog.

U svakom slučaju, odmah nakon što je na svom jučerašnjem sastanku predsedništva, Demokratski savez Kosova za kandidata i za premijera ispred svoje partije izabrao Vjosu Osmani, poznatu po kritičnim stavovima u odnosu na Demokratsku partiju Kosova Kadri Veseljija, ponovo je održan sastanak lidera dve partije koje streme stvarnjau nove kosovske Vlade.

Ipak, potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje Besnik Bisljimi je nakon ovog sastanka izjavio da je tema diskusije bila eventualno stvaranje predizborne koalicije koja bi vratila nadu građanima Kosova za duboku promenu vladavine u zemlji.

“Složili smo se da buduća Vlada, kao glavni prioritet treba da se “otkači”od klana Pronto boreći se protiv organizovanog kriminala i korupcije. I sve to kao preduslov za fokusiranje na politike koje stvaraju radna mesta i podižu socijalno blagostanje”, izjavio je Bisljimi.

On je takođe rekao da je njegova partija pre deset meseci poslala lideru DSK Isi Mustafi konkretan predlog modaliteta za izgradnju buduće vlade, kao i glavne prioritete te Vlade i da su predlozi ostali nepromenjeni.

“Ovo vredi i za naše ubeđenje da bi ova opcija stvorila potrebnu sinergiju postavljajući na njenom čelu Aljbina Kurtija, sa mogućnošću da se složimo oko jednog perioda od dva mandata i rotacijom. Vidim kao važnom činjenicu kako od Pokreta Samoopredeljenje, tako i Demokratskog saveza Kosova da se obavežu da ni u jednom trenutku i ni u kakvim okolnostima neće biti susreta sa bilo kojim drugim subjektom, učesnikom na izborima. Kako Pokret Samoopredeljenje tako Demokratski savez Kosova imaju samo jednog strateškog partnera za izgradnju buduće Vlade. Ostaje nam još tri dana da postignemo sporazum toliko očekivanog od znatne većine građana zemlje”, istakao je Bisljimi.

S druge strane je kandidat za premijerku Kosova Vjosa Osmani izjavila u intervjuu za emisiju “Presing” na Televiziji T7 da se nada da će se u naredna tri dana postići dogovor ili o predizbornoj ili postizbornoj koaliciji sa Pokretom Samoopredeljenje, iznoseći ubeđenje da će ove dve partije biti deo buduće kosovske Vlade.

Prema kosovskim analitičarima ostaje da se vidi da li će ove dve partije, koje mnogi vide kao pobednike prevremenih parlamentarnih izbora uspeti da se dogovore o zajedničkom kandidatu za premijera, i programu, s obzirom na to da se radi o političkim subjektima koji se programski ideološki razlikuju.

Ipak, nekoliko pitanja kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ekonomski razvoj koji bi znatno umanjio odlazak mladih u zemlje zapadne Evrope, znatno poboljšanje vladavine zakona i pravosudnog sistema su pitanja koja približavaju ove dve političke partije.

Izbor Vjose Osmani za kandidata za premijera i putem izjava za medije i socijalnih mreža su podržali pre svega zvaničnici i aktivisti njenog Demokratskog saveza Kosova.

Tako je član predsedništva DSK, Ismet Bećiri u intervjuu za emisiju „Frontal“ na televiziji T7 izjavio da izborom Osmani za kandidata za premijera ona najbolji poklon za glasače na Kosovu.

Dobar poznavalac političkih kretanja na Kosovu i urednik političke emisije “Rubikon” na Televiziji Koha Vizioni Adriatik Keljmendi je konstatovao da je ovim potezom Demokratski savez Kosova pokazao svoju zrelost jer po drugi put kandiduje za premijera osobu koja nije i lider partije i po prvi put ženu.

“Isa Mustafa & Co je ovim je potezom puno ‘usekirao’ ostale partije”, napisao je na fejsbuk profilu Keljmendi.

Astrit Gaši, takođe politički analitičar smatra da je izbor Osmanijeve za kandidata za premijera direktan poziv glasačima ove partije da glasaju za nju, odnosno partiju.

“Vjosa je bila zahtev svih glasača DSK koji vole njihovu partiju i njena kandidatura je potrebna i zaslužena. Ona je prva kandidat žena, kao i velika garancija DSK da nakon izbora neče završiti u ‘krevetu’ sa Demokratskom partijom Kosova. Pošto Demokratski savez Kosova ulazi u ove izbore sa prvom startnom pozicijom (prema istraživanjima javnog mnjenja), onda Vjosi ne preostaje drugo nego da joj DSK dobije izbore, po prvi put od smrti Rugove”, napisao je na svom fejsbuk profilu Gaši.

S druge strane, reagovao je i Dardan Molićaj koji smatra da kandidatura Osmanijevae za premijerku najbolje oslikava strah drugih partija u odnosu na “pobedničku” koaliciju koju njegova Socijaldemokratska partija Kosova ima sa Haradinajevom alijansom za budućnost Kosova.

“Vjosa Osmani, iako je poštovana osoba među glasačima DSK, veoma je nemoćna. U prvom redu, nema podršku svoje partije koja ju je pre dve godin stavila na kraj poslaničke liste, a danas je odlučila da je kandiduje za premijera samo da bi dobila neke glasove. Dakle, dok će Vjosa biti samo figura za glasače, odluke će nastaviti da donose ‘jaki’ iz Demokratskog saveza Kosova”, napisao je Molićaj, dodajući i da je, s druge strane, kandidat za premijera iz Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ispao iz igre.

“Molio je danima Isu Mustafu na kolenima da bude premijer, svedočeći da je za svoju ličnu vlast spreman da zaboravi sve političke razlike”, smatra Molićaj.

Inače, za danas je najavljen sastanak Upravljačkog saveta Demokratskog saveza Kosova, na kojoj će glavna tema biti moguća predizborna koalicija sa Pokretom Samoopredeljenje.

Kosovski analitičari smatraju da bi predizborna koalicija ove dve partije mogla da donese sigurnu pobedu na izborima i da bi mogla da dobije i do 70 poslanika u budućem kosovskom parlamentu.

Ukoliko ne dođe do ove koalicije, a u međuvremenu predizbornu saradnju uspostave dve do sada stvorene koalicije, s jedne strane između Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova i s druge strane Socijaldemokratske Inicijative i Alijanse za novo Kosovo, onda je gotovo sigurno da ova široka koalicija ima velike šanse za stvaranje nove Vlade.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj