fbpx

Dani meda u Gračanici

фото: ГрачаницаОнлајн

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev otvorio je danas u Gračanici drugi međuopštinski sajam meda. Kozarev je rekao da su vidni rezultati uspešnog rada pčeralra u odnosu na prošlu godinu i da se po rezultatima vidi da su bili vredni kao pčele.  

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev otvorio je danas u Gračanici drugi međuopštinski sajam meda. Kozarev je rekao da su vidni rezultati uspešnog rada pčeralra u odnosu na prošlu godinu i da se po rezultatima vidi da su bili vredni kao pčele.  

Udruženje pčelara „Nukleus“ iz Gračanice organizovalo je danas, na Veliku Gospojinu, sajam meda i pčelarskih proizvoda na kome je izlagalo više od trideset srpskih izlagača sa teritorije centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i sa severa Kosova.

„Naše udruženje je u početku brojalo svega petnaest, a sada brojimo više od 40 proizvođača meda sa prostora Kosova i Metohije i drago mi je da nas je ove godine u ovolikom broju“, rekao Mladen Đokić, predsednik Udruženja pčelara „Nukleus“ iz Gračanice.

Mladen Đokić, predsednik Udruženja pčelara „Nukleus“

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev je otvrajući „Gračaničke dane meda“ rekao je da mu je drago što se pčelari pridržavaju dogovorenog i što su u protekle dve godine realizovli postavljene ciljeve.

„Kada smo prošle i pretprošle godine stidljivo krenuli sa desetak tegli meda i počeli celu ovu priču dogovorili smo se da, ukoliko svi budemo vredni i dobri kao pčele, što je i dobra metafora kada smo kao narod i država u pitanju, jer ako budemo radni i vredni ništa neće moći da nam se ispreči uspehu u poslu“, rekao je Kozarev

Kozarev prima zahvalnicu od Udruženja pčelara „Nukleus“

Iako nije, kako je naglasio, veliki stručnjak u oblasti pčelarstva Kozarev je rekao da u ovom poslu kao i u svim poslovima red, rad i posvećenost koje su pčelari sa prostora KiM pokazali, moraju da budu nagrađeni rezultatima.

Za med i proizvode od istog vlada i veliko interesovanje meštana Gračanice i okoline, a da je med sa Kosova i Metohije najkvalitetniji rekao je i predavač i ocenjivač meda iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Slobodan Jevtić koji je bio specijalni gost na sajmu meda u Gračanici.

Slobodan Jevtić

Jevtić koji je i sam pčelar ali i ekpert iz ove oblasti kaže da je učestvovao na brojnim sajmovima meda širom sveta ali da bez bojazni može da kaže da šarskom medu nema premca ni u zemlji a ni u čitavoj Evropi“.

Kako je Slobodan Jevtić naglasio plelarstvo jedina grana poljoprivrede koja ima perspektivu, te da pčelari ne mogu da proizvedu onoliko meda koliko tržište potražuje.

„Ovde se proizvodi najkvaliteniji med na Balkanu i proizvođači na zapadu Evrope ga kupuju u ogromnim količinma kako bi poboljšali kvalitet meda koji proizvode. To sa sigurnošću tvrdim, jer sam učestvovao na sajmovima širom sveta i regiona kao ocenjivač meda“, rekao je Slobodan Jevtić.

Perspektiva proizviđača meda je u udruživanju i znanju, naglasio je Jevtić i istaka da ovdašnji pčelari mogu mnogo da napreduju ako se profesionalno bave ovim poslom.

„Pčelarstvo je grana koja traži velika ulaganja odricanja, ali i konstantu edukaciju i praćenje trendova, i samo na taj način se mogu poboljšati i kvalitet i kvantitet“, rekao je on

„Danas imamo priliku da promovišemo domaće proizvode, tu su med, saće u medu, med sa dodacima lekovitog bilja i suvog voća, propolis kapi, domaće medovače i sve to sasvim prirodno i u službi zdravlja, rekao je predsednik Udruženja pčelara „Nukleus“ iz Gračanice Mladen Đokić.

On je istakao da najveći problem pčelara na centralnom Kosovu predstavlja paša, jer nama dovoljno mesta za ispašu pčela. Naglasio je i da se udruženje pčelara izvborilo za bolji makreting kao i plasman pčelinjih proizvoda na tržištu. Prednost je kaže u udruživanju.

„Udruživanje u ovom poslu je neophodno, mi smo prošle godine imali jedva desetak članova, a danas brojivmo više od četrdeset, sa tendencijom da taj broj bude veći“, rekao je Đokić.

Na teritoriji opštine Gračanica ima više od 100 pčelara i cilj Udruženja je da oni iako nisu članovi „Nukleusa“ budu prisutni na predavanjima koje udruženje organizuje. Ove godine je kako kaže Đokić, „Nukleus“ organizovao tri stručna predavanja za pčelare sa centralnog Kosova.

On je za naredni mesec najavio još dva sajma meda, jedan u Štrpcu a drugi u Novom Brdu gde će biti organizovano i ocenjivanje proizvoda od meda.

Milanka Maksimović iz Paralova bila je jedina žena proizvođač meda na sajmu u Gračanici. U posedu ima 54 pčelinjih društava i ovom poslom se bavi više od deset godina. Osim meda ona je na svom štandu izložila i rakiju medovača obogaćenu dunjom i divljim drenom. Maksimovićeva kaže da samo od proizvodnje meda ne može da se živi zato ima dodatne izvore prihoda.

Milanka Maksimović, foto: GračanicaOnlajn

„Ne može od ovoga samo da se živi, nemamo tržište, a od onoga što prodamo uspemo da pokrijemo samo trećinu troškova ulaganja“, rekla je Milanka Maksimović.

Međutim, naglasila je da je i posle svega ljubav prema pčelarstvu veća tako da će nastaviti da se i dalje bavi ovim poslom.

Udružnje pčelara „Nukleus“ iz Gračanice je na otvaranju sajma za poseban doprinos i podršku u razvoju pčelarstva na teritoriji centralnog Kosova uručilo zahvalnice zameniku direktora Kancelarije za KiM Dušanu Kozarevu, predsedniku privremnog Organa za Grad Prištinu Ljubinku Karadžiću, gradonačelniku Gračanice Srđanu Popoviću i specijalnom gostu sajma predsavniku Saveza pčelarskih organizacija Srbije Slobodanu Jevtiću.

I. Miljković 

%d bloggers like this: