Ораховчани прославили Госпођиндан

Срби из Ораховца су свечаном литургијом и литијом око Храма Успења Пресвете Богородице обележили Велику Госпојину црквену славу и празник заштитинице овог места.

За Госпођиндан, се и старо и младо окупи на литургији, тако је вазда било тако је и данас, говоре преостали ораховачки Срби.

Овогодишњи домаћини славе Лазар Казић и Јела Шарић принели су колач и вино који су пререзани у част пресвете Богомајке.  Празничну литургију су служили јереј Веља Стојковић, протојереј ставрофор и парох великохочански Миленко Драгићевић као и ђакон Милан Станојевић.

Резање славског колача: фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Нагласивши да се за овај дан Срби из Ораховца окупљају са посебном радошћу јер су им срца и душе испуњена именом Пресвете, Преблагословене и Свете Владичице Богородице, јереј ораховачки Веља Стојковић је рекао:

„Велика је радост данас, јер смо увек најбројнији, увек смо срећни када дођемо у наш свети Храм у коме се радујемо са Господом и где смо испуњени када понесемо све оне тајне које Господ даје нама људима током живота. Нема ништа лепше него бити у заједници са Господом. Нема ништа осећајније него кад се у наша срца Господ усели“, рекао је у беседи отац Веља.

Приступање светој тајни причешћа, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Нагласивши да је велика радост што се и после година тешких мука и страдања Срби из Ораховца и околине поново окупљају око свог храма, парох Веља Стојковић је рекао да је „сам Господ својим допуштењем хтео да Срби покажу своју љубав према заједници, својим коренима, светињама и прецима“.

„Господ нам је дао снаге да све пребродимо, поднесемо и да опет будемо окупљени у већем броју око наших храмова“, рекао је отац Веља.

И.М. – О.Р.