Orahovčani proslavili Gospođindan

Ораховац, црква

Srbi iz Orahovca su svečanom liturgijom i litijom oko Hrama Uspenja Presvete Bogorodice obeležili Veliku Gospojinu crkvenu slavu i praznik zaštitinice ovog mesta.

Srbi iz Orahovca su svečanom liturgijom i litijom oko Hrama Uspenja Presvete Bogorodice obeležili Veliku Gospojinu crkvenu slavu i praznik zaštitinice ovog mesta.

Za Gospođindan, se i staro i mlado okupi na liturgiji, tako je vazda bilo tako je i danas, govore preostali orahovački Srbi.

Ovogodišnji domaćini slave Lazar Kazić i Jela Šarić prineli su kolač i vino koji su prerezani u čast presvete Bogomajke.  Prazničnu liturgiju su služili jerej Velja Stojković, protojerej stavrofor i paroh velikohočanski Milenko Dragićević kao i đakon Milan Stanojević.

Rezanje slavskog kolača: foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Naglasivši da se za ovaj dan Srbi iz Orahovca okupljaju sa posebnom radošću jer su im srca i duše ispunjena imenom Presvete, Preblagoslovene i Svete Vladičice Bogorodice, jerej orahovački Velja Stojković je rekao:

„Velika je radost danas, jer smo uvek najbrojniji, uvek smo srećni kada dođemo u naš sveti Hram u kome se radujemo sa Gospodom i gde smo ispunjeni kada ponesemo sve one tajne koje Gospod daje nama ljudima tokom života. Nema ništa lepše nego biti u zajednici sa Gospodom. Nema ništa osećajnije nego kad se u naša srca Gospod useli“, rekao je u besedi otac Velja.

Pristupanje svetoj tajni pričešća, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Naglasivši da je velika radost što se i posle godina teških muka i stradanja Srbi iz Orahovca i okoline ponovo okupljaju oko svog hrama, paroh Velja Stojković je rekao da je „sam Gospod svojim dopuštenjem hteo da Srbi pokažu svoju ljubav prema zajednici, svojim korenima, svetinjama i precima“.

„Gospod nam je dao snage da sve prebrodimo, podnesemo i da opet budemo okupljeni u većem broju oko naših hramova“, rekao je otac Velja.

I.M. – O.R.